NBS komandiera meklējumos lielāka skaidrība varētu būt pēc 18.novembra

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lielāka skaidrība par potenciālo Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera amata kandidātu varētu būt pēc Latvijas proklamēšanas 98.gadadienas svinībām, turklāt, visticamāk, kandidāts tiks meklēts starp Latvijas augstākajiem virsniekiem.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) pauda pārliecību, ka kandidāta izvēlēšanās daudz laika neprasīs. «Es ceru, ka pēc svētkiem varētu doties pie Valsts prezidenta un izrunāt tās lietas. Es domāju, ka diezgan ātri to varētu izlemt, jo šobrīd aizsardzības nozarē ir ļoti daudz darba, turklāt prezidents ir bijušais aizsardzības ministrs un viņš virsniekus pazīst. Domāju, ka mums ar prezidentu nebūs grūti atrast kopsaucēju,» sacīja ministrs.

Bergmanis uzskata, ka potenciālo kandidātu skaits bruņotajos spēkos ir pietiekami liels. Vaicāts, vai kandidāts tiks izvēlēts no augstāko virsnieku vidus, ministrs atbildēja: «Nu, ja mums ir augstākie virsnieki, tad droši vien no viņu vidus arī izvēlēsimies.» Uz norādi, ka starp augstākajiem virsniekiem ir vien daži, kuriem netuvojas pensijas vecums, Bergmanis atbildēja diplomātiski, ka nepieciešams vēl pagaidīt, lai konsultācijās ar prezidentu izvēlētos atbilstošāko kandidātu.

«Latvijas Avīze» iepriekš rakstīja, ka ticamākie NBS komandiera kandidāti varētu būt Apvienotā štāba priekšnieks Leonīds Kalniņš un viņa vietnieks Ivo Mogiļnijs. Kā noskaidroja LETA, pašreizējais NBS komandieris Raimonds Graube šobrīd ir vizītē Igaunijā, tāpēc par NBS komandiera pienākuma izpildītāju iecelts Mogiļnijs. Viņš ar preses pārstāves starpniecību aģentūrai LETA nevēlējās komentēt savas iespējas ieņemt NBS komandiera amatu.

Jau ziņots, ka NBS aktīvajā dienestā patlaban ir seši augstākā līmeņa virsnieki, kuri varētu kandidēt uz NBS komandiera amatu, taču likumā nav skaidra aizlieguma uz šo amatu pretendēt arī vecākajiem virsniekiem. Maksimālais vecums militārajā dienestā augstākajiem virsniekiem ir 60 gadu. Tajā pašā laikā saskaņā ar likumu personu NBS komandiera amatā apstiprina uz četriem gadiem - tātad, piemēram, 59 gadus vecs kandidāts, pārkāpjot 60 gadu slieksni, amatu automātiski nezaudētu. Aizsardzības ministrijā gan iepriekš nenoliedza, ka atbilstoši citu NATO dalībvalstu praksei bruņoto spēku komandiera amatā tiek apstiprināti augstākie virsnieki.

Starp augstākajiem virsniekiem ir ģenerālmajors, militārais pārstāvis NATO un Eiropas Savienībā (ES) Juris Zeibārts, kuram nākamgad apritēs 58 gadi. Baltijas Aizsardzības koledžas komandanta amatā šovasar stājās 46 gadus vecais ģenerālmajors Andis Dilāns. Šovasar Zemessardzes komandiera amatā stājās 47 gadus vecais brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš, kurš starptautiskajās operācijās un misijās nav dienējis.

Savukārt Apvienotā štāba priekšnieka amatu kopš šīs vasaras ieņem 59 gadus vecais brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš.

NBS dien vēl divi augstākie virsnieki - 51 gadu vecais Jūras spēku flotiles komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis un šovasar brigādes ģenerāļa dienesta pakāpes zīmotnes saņēmušais Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks Mogiļnijs. LETA noskaidroja, ka Mogiļnijam tuvākajos gados pensionēšanās vecums netuvojas, tomēr precīzu viņa dzimšanas gadu AM neatklāj. Zināms, ka Mogiļnijs NBS dien kopš 1992.gada, kad viņš dienesta gaitas sāka Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Nacionālās drošības padome nesen pieņēma zināšanai Graubes iesniegumu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā NBS komandieris lūdz viņu atvaļināt no amata pirms pilnvaru termiņa beigām. Graubes pilnvaru termiņš beidzas 2018.gadā. Viņam nākamgad aprit 60 gadi, un NBS komandieris publiski paziņojis, ka esot vecākais NATO valstu komandieris.

NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu