Teju par € 9 miljoniem īstenos divus ieslodzīto resocializācijas projektus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Par gandrīz deviņiem miljoniem eiro tiks īstenoti divi svarīgi projekti, ar kuriem tiks modernizēta ieslodzīto resocializācijas sistēma, informēja Tieslietu ministrijas (TM) preses pārstāve Līva Rancāne.

Šogad novembrī Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) slēgs līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par projektu «Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū» un «Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana» īstenošanas sākšanu. Projektu mērķi ir paaugstināt ieslodzījumu un probācijas darbinieku kvalifikāciju, kā arī veicināt ieslodzīto integrāciju sabiedrībā un iekļaušanu darba tirgū.

Resocializācijas sistēmu sagaida būtiskas izmaiņas, kas nesīs pozitīvus rezultātus ne tikai IeVP un Valsts probācijas dienesta (VPD) darbinieku ikdienā, bet arī visas sistēmas pilnveidē, norāda ministrijā.

Projekts «Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana» ir vērsts uz ieslodzījuma vietu un probācijas darbinieku profesionālās kapacitātes celšanu un mācību sistēmas pilnveidi. Projektā plānots nodrošināt apjomīgu apmācību, atbalsta un motivācijas pasākumu ieviešanu, kā arī darbinieku atlases sistēmas pilnveidi. Projektā tiks izvērtēta esošā resocializācijas sistēma un izstrādāts mehānisms tās efektivitātes paaugstināšanai, apzinot un praksē ieviešot jaunus instrumentus - resocializācijas programmas, atbalsta programmas un citas -, kam būs tieša ietekme uz ieslodzīto un bijušo ieslodzīto integrāciju sabiedrībā un darba tirgū. Tāpat projektā tiks veikta virkne pētījumu, uz kuru rezultātiem tiks balstīta rekomendāciju izstrāde un metodes esošās resocializācijas sistēmas pilnveidei.

Savukārt projekts «Palielināt bijušo ieslodzīto integrāciju sabiedrībā un darba tirgū» paredz veicināt ieslodzīto un bijušo ieslodzīto integrāciju sabiedrībā un to iesaisti darba tirgū, kā arī atbalsta pasākumu īstenošanu bijušo ieslodzīto ģimenēm. Projekta īstenošanas gaitā plānots ieviest brīvprātīgo darbu kā soda izpildes procesa sastāvdaļu, tostarp iedzīvināt brīvprātīgo darbu ieslodzījuma vietās. Tiks īstenoti pasākumi ieslodzīto un bijušo ieslodzīto karjeras plānošanai, proti, karjeras konsultācijas, valsts valodas apmācība. Tāpat projektā tiks īstenotas dažādas aktivitātes, kas saistītas ar atbalsta sniegšanu ieslodzīto un bijušo ieslodzīto ģimenēm, piemēram, speciālistu konsultācijas, pasākumi ieslodzīto tuviniekiem.

Kā skaidro TM, turpmāko sešu gadu laikā minētajos projektos dažādos pasākumos plānots iesaistīt vismaz 16 000 ieslodzīto un bijušo ieslodzīto, kā arī ir paredzēts apmācīt vismaz 1650 IeVP un VPD darbiniekus. Projektus īstenos IeVP sadarbībā ar VPD un Nodarbinātības valsts aģentūru.

Rīt, 21.oktobrī, plkst.10 par šo jautājumu notiks informatīvais pasākums, kurā piedalīsies tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), IeVP priekšniece Ilona Spure, Valsts probācijas dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs un Nodarbinātības valsts aģentūras direktora vietniece Inese Šteina.

Projekts «Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū» tiks īstenots ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu. Projektam plānotais finansējums ir 4 853 192 eiro, tai skaitā 4 125 213 eiro ir Eiropas Sociālā fonda finansējums un 727 979 eiro valsts budžeta finansējums. Arī projekts «Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana» tiks īstenots ar ESF atbalstu. Projektam plānotais finansējums ir 3 969 482 eiro, tai skaitā 3 374 060 eiro ir ESF finansējums un 595 422 eiro ir valsts budžeta finansējums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu