Vecāki ceļ trauksmi: Cik bīstams ir Koksaki vīruss?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DrJohnBullas, CC BY-NC-ND 2.0

Pirms pāris dienām sociālajā tīklā «Facebook» kāda Jelgavas iedzīvotāja ievietoja satraucošu informāciju par vīrusu ar nosaukumu Koksaki, brīdinot un aicinot vecākus savus bērnus uz bērnudārzu nevest (šobrīd šis ieraksts gan ir izdzēsts). Portāls «Apollo» sazinājās ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, lai noskaidrotu, kas tas īsti ir par vīrusu, un, vai tiešām ir pamatots iemesls satraukumam.

Koksaki vīruss pieder pie enterovīrusu grupas, un tas tiek dēvēts arī par pēdu, plaukstu, mutes slimību, atsaucoties uz speciālistu sniegto skaidrojumu portālu informēja Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas Komunikācijas speciāliste Daiga Rauba.

Šis vīruss izplatās ar asarām, siekalām un citiem ķermeņa šķidrumiem, tāpēc biežāk ar to var saslimst vietās, kur vienkopus ir daudz cilvēku, starp kuriem ir ciešs kontakts, piemēram, bērnudārzos, mazo bērnu skoliņās, dienas centros. No šīm vietām savukārt bērni vīrusu var pārnest arī mājās, «aplipinot» brāļus, māsas, rotaļbiedrus un arī pieaugušos.

Slimības norise lielā mērā atkarīga no imūnās atmiņas, vecuma un citām vienlaikus esošām saslimšanām. Dažiem vīruss izpaudīsies kā sāpīgas čūliņas mutē, bet citiem būs arī temperatūra, ūdeņaini izsitumi uz rokām, kājām vai citām ķermeņa daļām.

Ja imunitāte nav ar medikamentiem vai citām slimībām novājināta, ierasti vīruss noris vieglā līdz vidēji smagā formā, un nekādas nopietnākas sekas vai komplikācijas nerada.

Specifisku medikamentu, kas iedarbojas uz šo vīrusu nav, taču vajadzības gadījumā var mazināt slimības simptomus, piemēram, temperatūru, sāpes, niezi. Saslimšanai ir sezonāls raksturs - tas ik gadu parādās vasaras beigās un turpinās līdz iestājas aukstāki laika apstākļi.

Īpašs pacientu pieplūdums saistībā ar konkrēto infekciju Bērnu slimnīcā šogad nav novērots. Slimnīcā bērni pārsvarā nonāk nevis paša vīrusa dēļ, bet gan tāpēc, ka sāpīgo čūlu dēļ nevar tikt uzņemts nepieciešamais uzturs un šķidrums.

Jāpiebilst, ka Koksaki vīruss samērā ilgi ir «lipīgs». Pat ja simptomi ir pazuduši, pacientiem nevajadzētu steigties atpakaļ uz bērnudārzu vai skolu.

Ārēji šī vīrusa simptomi līdzinās vējbakām un vecāki nereti velk paralēles starp abām saslimšanām, taču šīs slimības nav salīdzināmas.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe Dace Zavadska iesaka: «Ja bērnam ir saslimšanas, kuras pavada izsitumi uz ādas vai mutē, noteikti ir jādodas vizītē pie ģimenes ārsta, kurš palīdzēs noteikt saslimšanu, nozīmēs ārstēšanas taktiku un ieteiks, kā rīkoties - turpināt ārstēšanos mājās vai doties uz stacionāru.»

Vīruss ar eksotisko nosaukumu Koksaki Latvijā nav nekas neierasts un tas nav arī bīstamāks par citiem vīrusiem. Lai arī ažiotāža ir liela, vecākiem nav pamata īpašam satraukumam, informēja slimnīcā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu