11 gadu laikā KNAB par dažādiem noziegumiem turējis aizdomās četrus Jūrmalas mērus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēdējo 11 gadu laikā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par dažādiem noziegumiem turējis aizdomās četrus Jūrmalas mērus un vēl vairākas šīs pašvaldības amatpersonas, apkopotā informācija.

Truksnis nav vienīgais Jūrmalas pašvaldības vadītājs, kurš tagad nokļuvis KNAB redzeslokā. 2013.gadā viņš nokļuva KNAB redzeslokā, jo 2012.gada nogalē izplatīja mazajiem jūrmalniekiem bezmaksas biļetes uz Rīgas cirku. KNAB gan par šo gadījumu sāktajā pārbaudē pārkāpumus nekonstatēja.

Tā dēvētajā Jūrmalgeitā Zemgales apgabaltiesa 2007.gadā bijušajam mēram Jurim Hlevickim par 20 000 latu kukuļa došanu piesprieda piecu gadu cietumsodu, konfiscējot mantu. Kukulis tika dots Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam («Mūsu zeme»), lai viņš Jūrmalas mēra vēlēšanās balsotu par Hlevicki, nevis otru kandidāti - Inesi Aizstrautu. Hlevickis gan savu vainu neatzina.

Pamatojoties uz minēto spriedumu, Hlevickim nācās dažus gadus pavadīt cietumā, līdz 2010.gadā viņš tika atbrīvots no ieslodzījuma pirms termiņa. Hlevickis, kurš pēc izglītības ir mediķis, šobrīd strādā Jūrmalas slimnīcā, kur vada Diagnostikas bloku.

2010.gadā noslēdzās tiesas process, kurā bijušajam kūrortpilsētas vadītājam Ģirtam Trencim par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu tika piespriestas 200 stundas piespiedu darba.

2008.gada martā «Jūrmalas slimnīcas» dalībnieku ārkārtas sapulcē Trencis kā pašvaldības vienīgais pārstāvis bija nolēmis slēgt mierizlīgumu kriminālprocesā, kurā apsūdzība iepriekš konstatējusi, ka SIA «Jūrmalas slimnīca» bijušā valdes priekšsēdētāja Jura Tračuma noziedzīgo darbību rezultātā slimnīcai nodarīts materiāls kaitējums. Tiesa atzina, ka, pieņemot šo lēmumu, amatpersona samazinājusi pašvaldības kapitālsabiedrībai atlīdzināmo kompensāciju, tādējādi slimnīcai un pašvaldības budžetam kopumā radot zaudējumus, un šāds mierizlīgums, kas noslēgts, pamatojoties uz minēto lēmumu, ir pretrunā likuma prasībām.

2010.gada maijā KNAB aizturēja toreizējo Jūrmalas mēru Raimondu Munkevicu un kādreizējo pilsētas ātrās palīdzības valdes locekli Normundu Pīrantu. Abus aizturēja par 7114 eiro kukuļa došanu, lai nodrošinātu toreizējam Jūrmalas mēram labvēlīgu rezultātu 20.maijā gaidāmajā neuzticības balsojumā. Kukulis esot piedāvāts deputātei Ivetai Blauai. Divas dienas vēlāk, 20.maijā, abi aizturētie tika apcietināti, bet Munkevics - arī gāzts no mēra amata.

Pirmās instances tiesa Munkevicam par kukuļdošanu piesprieda 49 950 eiro, bet Pīrantam - 47 360 eiro naudas sodu. Tagad lieta atrodas apelācijas instances tiesā.

Šogad KNAB lūdzis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļas būvinspektoru par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu. Lieta tika sākta 2014.gadā. Izmeklēšanā noskaidrots, ka valsts amatpersona pieprasīja 200 eiro un pieņēma 150 eiro kukuli par kādas jaunbūves pieņemšanu ekspluatācijā.

Šogad februārī par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu rīkoties ar valsts vai pašvaldības mantu neievērošanu Jūrmalas pilsētas domes deputātei Guntai Liepiņai (VL-TB/LNNK) tika piemērots 70 eiro naudas sods.

2015.gadā KNAB par amata savienošanas ierobežojumu pārkāpšanu piemērojis naudas sodus divām Jūrmalas pilsētas amatpersonām - Jūrmalas pilsētas pašvaldības policijas priekšnieka vietniekam Jānim Siliņam un Jūrmalas pilsētas domes kapitālsabiedrības SIA «Jūrmalas ūdens» un SIA «Jūrmalas siltums» valdes loceklim Raitim Arntam.

Savukārt 2011.gadā prokuratūra nodeva tiesai KNAB izmeklētu lietu, kur bezdarbībā apsūdzēts bijušais SIA «Jūrmalas siltums» valdes priekšsēdētājs Uģis Vīksna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu