Ājūrvēda un lielpilsēta: kā sadzīvot?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Senā zinātne Ājūrvēda un lielpilsēta. Vai šie divi jēdzieni ir savienojami? Kuri no seno viedo padomiem var būt noderīgi mums šodien, īpaši lielpilsētā dzīvojošajiem?

Mēs dzīvojam trakā ritmā. Skrienam, steidzamies, iestrēgstam sastrēgumos, rindās. Bērni, vecāki, darbs, mājas. Vasarnīca, draugi, restorāni, sports. Tikšanos, personu un notikumu virpulis. Visu vajag paspēt, neko nedrīkst palaist garām un nokavēt, nevienu nedrīkst apvainot un aizskart. Šāds ritms nosmacē un atņem mums paša gribu.

Un parādās problēmas. Mēs neregulāri ēdam; ēdam, skrienot no vienas vietas uz otru, vienalga, vai kājām, vai braucot ar auto, pārāk daudz ēdam uz nakti utt. Slikti guļam, nepārtraukti uzņemam jaunu informāciju un tērējam savas enerģijas rezerves. Hroniskā noguruma sindroms, vāja imunitāte ir tikai dažas no lielpilsētas slimībām, bet, kamēr vien vēl spējam kustēties, mēs to pat neievērojam.

Bet mēs, lielpilsētas bērni, mīlam šo ritmu un nevaram iedomāties citādāku dzīvi.

Kā gan var palīdzēt senā māksla Ājūrvēda? Viss ir vienkārši. Balsti, uz kuriem turas veselība, kas palīdz cilvēkam dzīvot un justies laimīgam, paliek nemainīgi. Nav tik svarīgi, kur atrodaties; izpildot vienkāršus, bet svarīgus soļus, jūs varat palīdzēt sev sasniegt līdzsvaru un harmoniju.

Balstoties uz Ājūrvēdu, vajag izvairīties no tā, kas pasliktina dzīves kvalitāti un noved pie slimībām, taču, ja kaut kādu iemeslu dēļ tas nav iespējams, pamēģiniet minimizēt negatīvo faktoru ietekmi uz savu dzīvi. Kā to izdarīt?

  • Atbrīvojieties no visa liekā. Izejot detoksa kursu, regulāri ievērojiet atslodzes dienas. Tas uzturēs gremošanas uguni un iemācīs saprast sava ķermeņa signālus.
  • Ieviesiet jaunus, regulārus iknedēļas ieradumus. Glāze silta ūdens no rīta palīdzes pamosties. Atslābinoša vanna ar angļu sāli vakarā nodrošinās labu miegu. Limfodrenāžas masāža reizi nedēļā sniegs jums viegluma sajūtu.
  • Neizlaidiet ēdienreizes, taču sagaidiet izsalkumu, pirms sēžaties pie galda. Neēdiet pārāk daudz pirms miega, jo tā jūs radāt ne tikai miega, bet arī gremošanas traucējumus, uzkrājot toksīnus. Ja nevarat pārbīdīt ēšanas laiku, vakariņas pagatavojiet ļoti vieglas un pievienojiet garšvielas, kas uzlabo gremošanu.
  • Ieklausieties organismā, ļaujiet tam izvēlēties to, kas tam ir labākais. Varbūt esat ieplānojuši brokastīs biezpienu, bet no rīta ir pārāk auksti… Tad pagatavojiet labāk siltu putru vai zupu. Nespiediet sevi ēst biezpienu tikai tāpēc, ka tā ieplānojāt vakar. Ēdiet vienatnē vai patīkamā kompānijā, tas palīdzēs izvairīties no lieka stresa un atvieglos organisma darbu. Izvairieties no ātrajām uzkodām, saldiem dzērieniem, konserviem. Tie ir pārpilni ar garšas uzlabotājiem, krāsvielām un citām ķimikālijām, kas slikti ietekmē gremošanu.
  • Padomājiet par miega kvalitāti. Tas ir svarīgi pilnvērtīgai dzīvei. Lielpilsētas iedzīvotājs mūsdienās ir tik ļoti pārpildīts ar informāciju, ka pilnvērtīgs miegs 7-8 h ir vienīgais glābiņš, nevis greznība, kā mēs to uztveram. Guļamistabai jābūt tumšai un pavēsai. Telefonus un planšetes atstājiet citā istabā.
  • Katru dienu padomājiet par dienu un visu labo, kas tajā ir noticis. Ar pateicību novērtējiet piedzīvoto. Tas palīdz nomierināt prātu, noskaņoties pozitīvi un noskaņoties miegam.
  • Uzturiet apziņas tīrību. Atcerieties, ka attīrīšanās notiek ne tikai fiziski, bet arī mentālā līmenī. Tāpat kā ēdienu, mēs apēdam arī informāciju. TV, radio, internets, sanāksmes un sapulces - tas viss noved pie bezspēka un stresa.
  • Izvēlieties sporta nodarbības ar prātu. Vienam nāks par labu trenažieru zāle, citam joga, vēl kādam dejas. Nedzenieties pēc tā, kas ir modē, ieklausieties sevī un konsultējieties ar speciālistu.
  • Ļaujiet sev kārtīgi atpūsties vismaz reizi četros mēnešos. Atslēdzieties no visa, atjaunojiet organismu. Nesteidzieties. Dodiet sev laiku. Katru dienu speriet soli pretī apzinātībai un pārliecinieties par to, ka dzīve var būt ilga, laimīga un veselīga.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu