Uzzini, kādu mastu labāk izvēlēties un cik augstu to likt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas valsts karogs ir Latvijas valsts simbols, ko izmantojam gan tautas, gan ģimenes svētkos un atceres dienās. Valsts karogs iemieso tautas spēku, tradīcijas, pārdzīvojumus un atmiņas. Tas stiprina pašapziņu un veicina piederības sajūtu, ļaujot ikkatram kā stiprināt, tā smelties daļu no tās drosmes un garīgā mantojuma, ko iemieso Latvijas valsts karogs. Tiešī šī iemesla dēļ daudzviet Latvijā arvien populārāki kļūst karoga masti, kur valsts karogi plīvo ne tikai svētku un atceres dienās, bet arī ikdienā. Uzzināsim, kādu mastu labāk izvēlēties un cik augstu to likt.

Kopumā izšķir trīs dažādus karoga mastu veidus - stiklašķiedras masti, alumīnija masti un tērauda masti. Masti tiek gatavoti atbilstoši vēlamajam augstumam, pacelšanas sistēmai un masta materiāla sieniņas biezums tiek izvēlēts atbilstoši tam, lai droši eksponētos izvēlētā izmēra karogs.

Alumīnija mastiem ir sekcionāla struktūra, kas nodrošina ērtu transportēšanu. Pacelšanas sistēmā pielietotā metāla trose nepīsies. Augsta vēja izturība un lielāka izmēra masta noturēšanas spēja. Šaurs diametrs. Trūkums - laika gaitā problēmas ar koroziju, lielā vējā trose mēdz sisties pa masta korpusu, radot metālisku skaņu.

Nerūsējošā tērauda mastiem raksturīga vislielākā noturība. Nerūsējošais tērauds ir pasargāts pret koroziju, tam piemīt visaugstākā vēja noturība un karoga izmēra iespējas - garākie masti ir līdz pat 60 metrus augsti. Izturīgs pret ārējiem laikapstākļiem, ar sekcionālu struktūru, nodrošinot ērtu pārvietošanu. Trūkums - tērauds ir visdārgākais no materiāliem, lielā vējā trose mēdz sisties pa masta korpusu, radot metālisku skaņu.

Stiklašķiedras karogu masti ir izturīgi pret sauli, mitrumu un koroziju. Tie nemainīs krāsu, nekļūs tumšāki un krāsojums nesaplaisās. Masts ir viegls, viegli nolaižams un iztur lielu vēja ātrumu, ir kluss, auklai pieskaroties pie masta korpusa (vienīgais masts, kur izmanto auklu, nevis trosi). Šī tipa masti nevada elektrību un nepiesaista zibeni. Stiklašķiedras masti ražoti Latvijā un populāri to praktiskuma un zemās cenas dēļ.

Visiem mastiem spicē ir dekoratīvs uzgalis lodveida, sīpolveida, sēnes formas, baltā, metāla vai zelta baltā krāsā. Katram mastam parasti iespējams uzstādīt trīs dažādas karoga pacelšanas sistēmas - standarta jeb auklas sistēmu, slēdzenes sistēmu un vinčas sistēmu.

Standarta sistēma ir visekonomiskākais un vienkāršākais risinājums. Aukla, karoga pacelšanai, nolaišanai izvietota masta ārpusē. Šādas sistēmas trūkums ir ātrāks auklas nolietojums un troksnis, kas var tikt radīts vēja ietekmē auklai sitoties pret mastu. Pozitīvais aspekts ir cena. Proti, karoga masts privātmājai maksā mazāk par 200€.

Foto: Publicitātes foto

Slēdzenes sistēma - šis karoga pacelšanas risinājums ir vienkāršs, praktisks un visbiežāk izplatīts. Karoga pacelšanas aukla atrodas masta iekšpusē, līdz ar to aukla tiek pasargāta no laika apstākļiem un vēja ietekmē masts nerada papildus troksni. Šo sistēmu bieži izmanto arī uzņēmumi, kuru karogu masti atrodas publiski pieejamās vietās - karoga pacelšanas sistēma noslēpta masta iekšpusē un karogu iespējams pacelt un nolaist, atverot ar atslēgu aizslēdzamo rokas mehānismu. Aukla, pie kuras piestiprināts karogs, tiek nostiprināta masta iekšpusē un noslēgšanas vieta tiek noslēgta ar slēdzeni. Droši un estētiski.

Vinčas mehānisms visbiežāk tiek izmantots lielāka izmēra mastos, tas ir ļoti viegli darbināms. Pacelšanas aukla atrodas masta iekšpusē. Vinčas darbināšanas rokturis pēl lietošanas ir noņemams.

Lai uzstādītu mastu, nepieciešams iebetonēt pamatni, kas balstīs mastu. Novērtējot masta materiālu un augstumu, kā arī uzstādīšanas vietā esošās zemes grunti, tiek noteikts betonēšanai

nepieciešamais dziļums. Veicot betonēšanu, tiek ievietota speciāli sagatavota metāla konstrukcija, kas pēc betona sacietēšanas balstīs mastu. Karoga mastu nepieciešamības gadījumā (tīrīšana, atkārtota krāsošana u.c.) iespējams noguldīt, izmantojot metāla konstrukcijā esošās eņģes.

http://www.neomajas.lv/karogu-masti/standarta-masts-6-metri.html

Izvēlētā karoga masta augstums ir katra paša izvēle. Privātmāju īpašnieki karoga mastu izvēlas ne augstāku kā māja. Ja karogs atrodas no privātmājas tālāk par 10 metriem, tad masts var būt arī zemāks. Ja masts tiek uzstādīts pie uzņēmuma ēkas fasādes, tad noteikti tam būtu jābūt pamanāmam, jo masts tiek uztverts kā atsevišķs ainavas elements.

Izvēloties kvalitatīvu, Latvijā ražotu karoga mastu, Jūs radīsiet pozitīvas emocijas sev un apkārtējiem, iegūsiet savā dārzā, īpašumā vietu, kas būs prestiža un apliecinās īsta saimnieka klātbūtni. Turklāt karoga masts un karogs būs arī lielisks papildinājums ainavai, veidos privātmājas vai uzņēmuma tēlu.

SIA NEO speciālisti piedāvās Jums gan ērtu mastu piegādi, gan montāžu un uzstādīšanu.

Uzzini vairāk

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu