Koļegovu varētu nevirzīt, ja atklāsies, ka viņa sniegusi nepatiesas ziņas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja apstiprināsies ziņas par to, ka Inga Koļegova sniegusi nepatiesu informāciju par līdzdalību uzņēmumā «Pallogs», tad viņa varētu tikt nevirzīta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas postenim, pēc tikšanās ar «Vienotību» atzina premjers Māris Kučinskis (ZZS). Ministru prezidents pastāstīja, ka saņēmis no koalīcijas partnera dokumentu, kurā ir pausta nesakritība starp Koļegovas publiski pausto un pieejamo informāciju par uzņēmuma peļņas sadali 2014.gadā.

Uzņēmumā esot bijis lēmums peļņu nesadalīt, taču Koļegovas deklarācijā parādas, ka peļņa tikusi sadalīta, kas rada pretrunas.

«Ja kandidāte ir melojusi, tad viņa ir melojusi. Bet ja viņa ir apmelota, tad viņa ir apmelota. Ir divi dažādi risinājumi pēc tam,» sacīja Kučinskis. Viņš precizēja, ka, apstiprinoties informācijai par to, ka Koļegova būtu melojusi, viņa varētu tikt nevirzīta VID vadītājas amatam.

Savukārt Piebalgs sacīja, ka politiskais spēks informāciju par Koļegovas uzņēmumu saņēmis tikai otrdien, tāpēc nav varējis to premjeram piedāvāt ātrāk. Šādā gadījumā konflikts valdībā būtu izpalicis, jo premjers norādīja, ka saņemot šādu informāciju, lēmums par Koļegovas pārcelšanu tiktu atlikts uz nedēļu.

«Nav nekādu sazvērestību, vienkārši mums bija divi dažādi viedokļi pieejami un tikai otrdien saņēmām apstiprinošu informāciju. [Trešdienas tikšanās laikā] gan mēs, gan ministru prezidents apliecinājām, ka gribam strādāt. Ne tikai budžeta veidošanas procesā, bet gan līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām. Mums, protams, ir atšķirīgi uzskati par Koļegovu, bet tas, manuprāt, ir normāli. «Vienotības» mērķis ir turpināt darbu koalīcijā,» sacīja Piebalgs.

«Vienotības» līderis gan piebilda, ka arī gadījumā, ja neapstiprināsies viņu rīcībā esošā informācija, atbalstu VID amata kandidātei «Vienotība» nesolot. Esot pārāk lielas neskaidrības par Koļegovas darījumiem, uz kuriem paskaidrojumi esot saņemti «tas ir likumīgi un tā ir mana griba» veidā. «Kandidātei ir tiesības neskaidrot savus darījumus, bet mums tas rada neizpratni,» klāstīja Piebalgs.

Informācija datubāzē «Lursoft» liecina, ka pēdējos četrus gadus «Pallogs» dalībnieku sapulcēs, kurās Koļegovu pārstāvēja viņas brālis un uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Māris Zudāns, nolemts iepriekšējā gadā gūto peļņu atstāt nesadalītu, savukārt Koļegova savās amatpersonas deklarācijās pēdējos gadus norādījusi, ka saņēmusi dividendes no kompānijas.

Aģentūra BNS ir vērsusies uzņēmumā «Pallogs» ar lūgumu skaidrot nesakritības, taču atbilde vēl nav saņemta.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka iepriekšējā VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone jūnija beigās atstāja amatu. Uz VID ģenerāldirektora amatu tika izsludināts konkurss, kas noslēdzās bez rezultātiem. No četriem amata pretendentiem, kas tika virzīti konkursa otrajai kārtai, neviens netika atzīts par piemērotu, tāpēc tika nolemts VID jauno vadītāju meklēt valsts pārvaldē bez konkursa. Tika uzrunātas vairākas amatpersonas, tostarp Koļegova, Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš un Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja Baiba Vītoliņa, taču pēdējie divi atteicās pretendēt uz attiecīgo amatu.

Datubāzē «Lursoft» pieejamie dati liecina, ka Koļegova ir 50% kapitāldaļu īpašniece uzņēmumā «Pallogs» un dividendēs no uzņēmuma viņa pērn saņēmusi 320 tūkstošus eiro. Kā skaidro pati Koļegova, viņa šīs dividendes pērn dāvinājusi savam brālim. Tāpat viņa pērn izsniegusi aizdevumus 220 914 eiro apmērā.

Medijos Koļegova skaidrojusi, ka ir tikai formāla «Pallogs» līdzīpašniece, bet labuma guvējs ir viņas brālis. Arī dāvinājumi esot izsniegti brāļa ģimenei. Tiesa, uzņēmuma gada pārskatos nav atrodama norāde, ka uzņēmuma līdzīpašniece tam būtu aizdevumā izsniegusi iespaidīgas summas, kas rada aizdomas par šo līdzekļu izmantošanu «aplokšņu algu» maksāšanai, iepriekš norādījuši mediji.

Koļegova paudusi, ka atdos brālim sev piederošās «Pallogs» kapitāldaļas. Šāds lēmums pieņemts jau labu laiku iepriekš, taču līdz šim viņai neesot bijis laika to izdarīt. Tāpat, skaidrojot savā deklarācijā norādīto dividenžu saņemšanu no «Pallogs» un vairāku simtu tūkstošu atdāvināšanu brālim Mārim Zudānam, Koļegova norādījusi, ka tas ir ne tikai likumīgi, bet arī taisnīgi, ka viņa atdod brāļa nopelnīto naudu atpakaļ.

Patlaban «Pallogs» īpašnieki līdzīgās daļas ir Koļegova un Elmārs Švirksts. Koļegovai puse uzņēmuma pieder kopš 2005.gada, kad viņa 50% uzņēmuma daļu pārņēma no sava brāļa. Uzņēmums pērn strādāja ar 11 692 986 eiro apgrozījumu un 985 135 eiro peļņu.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu