Pareiza skolas somas izvēle spēj saglabāt bērna veselību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Vairāk nekā puse Latvijas bērnu vecumā no 7 līdz 16 gadiem ir saskārušies ar muguras sāpēm vai stājas problēmām, ko var nosaukt par funkcionāliem stājas traucējumiem. Tuvojoties jaunajam mācību gadam, mediķi un «Mēness aptiekas» farmaceiti ir sagatavojuši ieteikumus, kā pareizi sagatavoties skolai un kā izvēlēties galveno - skolas somu.

Cieta muguriņa, uz vēdera stiprināma siksniņa

«Sākumskolas vecumā bērnam strauji attīstās mugurkauls, iekšējie orgāni, kā arī muskulatūra. Tādēļ, izvēloties skolas mugursomu, ir jāatceras, ka tai jābūt anatomiski pareizai (ar cieto muguriņu), divām platām lencēm (4-5 cm) un regulējamu somas augstumu. Vēl labāk, ja papildus plecu lencēm somai ir arī uz vēdera sastiprināmas siksniņas, kas daļēji atslogo mugurkaulu. Pirms skolas gaitu sākuma pirmajā klasē vecākiem jāparāda, kā pareizi sakārtot priekšmetus somā tā, lai visi smagumi nesakrīt somas lejasdaļā, provocējot stājas deformāciju,» iesaka VCA fizikālas medicīnas ārste Guna Vītoliņa.

Lai bērna pārvietošanās pilsētā ar mugursomu plecos būtu droša, īpašu uzmanību pievērsiet atstarojošajiem elementiem uz plecu lencēm, somas sānos un centrā. Tas var paglābt jūsu bērnu no negadījuma tumšajā diennakts laikā.

Savukārt farmaceiti atgādina, ka, sākot skolas gaitas, bērna uzturam noteikti jāpievieno vitamīnu un minerālvielu kompleksi. «Sākot mācības, bērnam pieaug psihoemocionālā un fiziskā slodze. Svarīgi, lai bērna ēdienkartē ir pietiekami daudz vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu. Tas veicinās imunitāti un palīdzēs pasargāt bērnu no anēmijas vai augšanas problēmām, nostiprinās mugurkaulu un muskulatūru. Aptiekās ir pieejams kalcijs bērniem speciālā zāļu formā, kas papildināts ar minerālvielām kaulu stiprināšanai un ir ar patīkamu garšu. Kauli, tāpat kā citi orgāni, ir dzīvi. Tajos visas dzīves garumā notiek šūnu un sāļu maiņa, tāpēc jau no bērnības jārūpējas par to veselību un pareizu attīstību,» uzskata Mēness aptieka farmaceite Alla Karja, kura ir arī rūpīga māmiņa saviem bērniem.

10% no bērna svara

Ārsti atgādina, ka somas, kurām ir viena plecu lence, veicina asimetrijas veidošanos. Līdzīgi notiek, ja bērns nepārtraukti nēsā mugursomu uz vienas lences, tāpēc vecākiem ir jāatgādina, ka soma obligāti ir jānēsā uz abiem pleciem. «Izvēloties somu, ir jāatceras, ka tukšas skolas somas svaram nevajadzētu būt lielākam par 1 kg, bet piepildītas mugursomas svaram nevajadzētu pārsniegt 10% no bērna svara, tāpēc regulāri jāpārbauda, ko bērns nes no/uz skolu,» secina ārste.

Ja tomēr, dodoties uz skolu, no dažādu smagu priekšmetu nešanas nav iespējams atteikties, tad maziniet slodzi bērna mugurkaulam, izvēloties universālu mugursomu ar riteņiem, kurus var izmantot gadījumos, kad somas svars pārsniedz 10% no bērna svara.

Neaizmirstiet par mugurkaula izvingrināšanu

Ārstu novērojumi liecina, ka bērns no aktīva dzīvesveida, kāds bija pirmsskolas periodā, skolā nonāk ierobežotā telpā un lielāko laika daļu pavada piespiedu sēdus pozā. Tas veicina muskuļu vieglo atrofiju, kas deformē mugurkaula dabisko izliekumu. Šādu stāvokli sauc par hiperlordozi. Sēdēšana no lielā gūžas muskuļa neprasa ne mazāko piepūli, un tas saīsinās. Nepieradis kustēties, šis muskulis stipri pavājina atspērienu un soļošana tad ātri nogurdina. Ar laiku bērns kļūst mazāk aktīvs un ātri nogurst.

«Gan vecākiem, gan skolotājiem ir jāatceras, ka tikai mērenas fiziskas slodzes var veicināt veselīgu dzīvesveidu un pareizu bērna attīstību! Ja tomēr esat novērojuši, ka bērnam rodas stājas asimetrijas pazīmes un ir nepieciešama fizikālās medicīnas ārsta konsultācija, uz to ir jādodas nekavējoties!» ar īpašām rūpēm par saviem mazajiem klientiem rekomendē Mēness aptiekas farmaceite Alla Karja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu