Latvijā katrs iedzīvotājs gadā izlieto 140 bezmaksas maisiņu!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Visbiežāk izplatītais iepakojums – mazie plastmasas maisiņi, kas vai katrā veikalā pieejami bez maksas, ir ārkārtīgi kaitīgi videi, jo nepakļaujas pārstrādei! Turklāt šo maisiņu apjoms, kas nonāk atkritumos pēc to izlietošanas, ir milzīgs – ik gadu katrs Latvijas iedzīvotājs patērē aptuveni 140 mazo maisiņu, RīgaTV 24 raidījumā Preses klubs atklāj biedrības Homo Ecos, kas strādā vides jautājumu aktualizēšanā uz risināšanā, vadītājs Artūrs Jansons.

«Mēs esam pieraduši – ja aiziesim pie kases ar tomātu un gurķi, un nebūsim tos ielikuši maisiņā, tad pārdevēja ieliks katru savā maisiņā un pēc tam vēl vienā,» diskutējot par bezmaksas maisiņu problēmu, raidījumā situāciju ieskicē LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars. Viņš ir pārliecināts, ka arī Latvijā steigšus jāpieņem likums, kas liegtu mazos iepirkuma maisiņus piedāvāt par brīvu. Līdzīgi tas, sekojot Eiropas regulām, noticis Lietuvā – tur Seims jau nolēmis, ka par brīvu plastmasas iepirkumu maisiņus veikalos nedrīkstēs piedāvāt jau no 2019. gada. Tavars ir pārliecināts, ka, ieviešot samaksu, maisiņu patēriņu var regulēt arī Latvijā.

Skaidrojot plastmasas maisiņu radīto postu, Tavars atklāj, ka mazie maisiņi ir dabai viskaitīgākie. «Tos nepieņem lielie atkritumu pārstrādes uzņēmumi, jo tos ir daudz sarežģītāk pārstrādāt. Maisiņi nonāk poligonā vai bieži dabā un sadalās līdz mikroplastmasas izmēram, un kā zināms - mikroplastmasa ir visbīstamākā,» raidījumā skaidro Tavars.

Foto: Publicitātes foto

Ar viņu vienisprātis ir biedrības Homo Ecos, kas strādā vides jautājumu aktualizēšanā, vadītājs Artūrs Jansons. «Bez iepakojuma mūsdienās izdzīvot nevaram, bet galvenais, par ko jādomā - kur iepakojums nonāk pēc tam, kad mēs to izlietojam. No kāda veida materiāliem ražots, cik tas ir funkcionāls, videi draudzīgs, kā pārstrādājams. Mazie bezmaksas plastmasas maisiņi ir visbiežāk izplatītais iepakojums, bet pārstrādei tie nepakļaujas.»

Foto: Publicitātes foto

Jansons uzsver, ka pirmais, ar ko varētu sākt saudzēt dabu ir samazināt maisiņu patēriņu. «Vidējais maisiņu patēriņš Latvijā ir aptuveni 140 maisiņi gadā uz vienu iedzīvotāju! Ir ļoti daudz produktu, ko nav vajadzības likt maisiņā, jo tiem jau ir savs dabīgais apvalks, kā piemēram, banāni. Arī veikaliem ir prakse jau safasētu produktu ielikt vēl papildu maisiņā. Domāju, pircējam vajadzētu sākt norādīt pārdevējiem, ka viņam nav vajadzības pēc tik daudz maisiņiem.»

Diskusija par atbildīgu dzīves veidu RīgaTV 24 raidījumā Preses Klubs ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu – katru otrdienu un piektdienu pulksten 17, kā arī skatieties raidījumu interneta platformā Play24.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu