Nojaucamas baznīcas aizstāvju vardarbīga izlikšana izsauc Francijas labējo sašutumu

LETA/AFP/THE LOCAL
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Trešdien viena no Parīzes baznīcām kļuva par dramatiskas scēnas skatuvi, policijai ar varu no tās izvedot priesteri un 30 viņa atbalstītāju, lai varētu sākt dievnama nojaukšanu.

Draudzes locekļi pēc ilgstošas cīņas ar īpašniekiem, ķeroties pie pēdējās iespējas aizstāvēt Svētās Ritas baznīcu, bija iebarikādējušies ēkā.

Policija pēc ēkas atbrīvošanas paziņoja, ka tā notikusi bez jebkādiem incidentiem, taču politiķi, kas pārstāv konservatīvo Republikāņu partiju, paziņojuši, ka kārtības sargi pret protestētājiem izturējušies vardarbīgi.

«Daži pat tika vilkti pa zemi,» teikts opozīcijā esošo konservatīvo izplatītajā paziņojumā.

Republikāņu partijas ģenerālsekretāra vietnieks Ēriks Sjoti norādīja, ka pie varas esošie sociālisti ir «bez dvēseles un bez stājas», pieļaujot šādu rīcību.

Sašutumu par notiekošo paudusi arī galēji labējā Nacionālā fronte (FN).

FN uzlecošā zvaigzne Mariona Lepēna, partijas līderes Marinas Lepēnas māsasmeita, tvitera ierakstā ar mirkļbirku «#SainteRita» vienkārši norādījusi: «Francija 2016.»

Savukārt viņas tante bijusi skarbāka, paziņojot, ka Francijai vajadzētu nojaukt mošejas, kuras vada radikāļi, nevis baznīcas.

Svētās Ritas baznīca celta 1900.gadā, un to lietoja gallikāņu draudze. Lai gan gallikāņi ir katoļu tradicionālisti, kas ticību piekopj atbilstoši viduslaiku tradīcijām un misi notur latīņu valodā, Vatikāns viņus neatzīst.

Pati baznīca pieder Katoļu un apustulisko kapelu apvienībai, kura nolēmusi ēku nojaukt, lai tās vietā būvētu dzīvojamo kompleksu. Pamatojoties uz šo lēmumu, Svētās Ritas baznīca 2015.gada aprīlī tika slēgta.

Taču abats Gijoms de Tanuarns, kurš pazīstams ar draudzes locekļu mājdzīvnieku svētīšanu, kas atbilstoši gallikāņu ieražām notiek pirmajā novembra svētdienā, uzņēmās vadīt pretošanos nojaukšanai.

Pēc baznīcas aizstāvju padzīšanas no iekštelpām, 20 aktīvisti turpina dežūrēt ēkas ārpusē, kamēr ieeju uzrauga kāda privāta apsardzes uzņēmuma darbinieki, bet strādnieki sākuši aiznaglot baznīcas logus.

Īpašnieki celtniecības atļauju ieguva jau 2012.gadā, un baznīcas nojaukšanu bija plānots sākt pagājušā gada oktobrī, taču to nācās atlikt, jo ēku ieņēma baznīcas aizstāvji.

Svētās Ritas draudzei tā arī neizdevās savākt trīs miljonus eiro, kas bija nepieciešami, lai baznīcu atpirktu.

Galu galā 6.janvārī tiesa nolēma, ka īpašniekiem ir tiesības izlikt ēku ieņēmušos aktīvistus.

Valdības pārstāve trešdien norādīja, ka šī baznīca nav iekļauta Francijas vēsturiskā mantojuma sarakstā un tāpēc nav pamata iebilst pret īpašnieka lēmumu to nojaukt.

Likumi un noteikumi attiecas uz ikvienu, uzsvēra valdības pārstāve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu