PVD nakts tirgū izņem pustonnu nezināmas izcelsmes augļu, ogu un dārzeņu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nakts tirgū ir izņēmis vairāk nekā pustonnu nezināmas izcelsmes augļu, ogu un dārzeņu, informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Trešdien PVD sadarbībā ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas pārvaldes trešā biroja darbiniekiem veica ārpuskārtas pārbaudi pašvaldības uzņēmuma «Rīgas Centrāltirgus» piederošajā zemnieku jeb nakts tirgū un no tirdzniecības izņēma vairāk nekā pustonnu augļu, ogu un dārzeņu bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem.

No tirdzniecības tika izņemti un Rīgas Zooloģiskajam dārzam nogādāti 162 kilogrami aveņu, 64 kilogrami saldo ķiršu, 149 kilogrami persiku, 42 kilogrami zemeņu, kā arī 38 kilogrami tomātu, 11 kilogrami gurķu, pieci kilogrami ķiploku un vairāki desmiti kilogramu dažādu zaļumu.

«PVD ārpuskārtas pārbaužu rezultāti liecina, ka lauksaimnieku satraukumam par dažādiem nelegāliem darboņiem, kuri par lētu naudu citās valstīs iepērk preci un par dārgāku naudu Latvijā tirgo kā vietējas izcelsmes, turklāt izvairoties no nodokļu maksāšanas, ir pamats, tādēļ šī noteikti nebija pēdējā PVD pārbaude ne nakts tirgū, ne citās tirdzniecības vietās,» teica PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Meistere uzsvēra, ka visiem pārtikas produktu tirgotājiem obligāti ir jābūt reģistrētiem PVD. Tirgotājam ir jābūt medicīniskajai grāmatiņai, kā arī dokumentiem, kas pierāda produktu izcelsmi. «Nereģistrēties PVD drīkst vien fiziskas personas - augu izcelsmes produktu (augļi, ogas, sēnes, dārzeņi, rieksti) primārie ražotāji, kuri izplata produktus ierobežotā, normatīvajos aktos noteiktā daudzumā, piemēram, ne vairāk kā 500 kilogramus zemeņu gadā,» teica Meistere.

PVD arī atgādina, ka ielu tirdzniecība ir atļauta, ja tirgotājs ir saņēmis pašvaldības atļauju un tā atrodas tirdzniecības vietā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka šogad 21. jūnijā PVD sadarbībā ar Valsts policiju veica līdzīgu ārpuskārtas pārbaudi nakts tirgū, izņemot vairāk nekā tonnu augļu, ogu un dārzeņu.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu