LVRTC piecu gadu laikā apraides uzlabošanā investējis 1,3 miljonus eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Televīzijas un radio uztveršanas iespēju uzlabošanai austrumu pierobežā un citviet Latvijā uzņēmums «Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs» (LVRTC) piecu gadu laikā investējis 1,3 miljonus eiro, informē LVRTC pārstāvji.

Kā vēsta LVRTC, kopš ciparu TV ieviešanas 2010.gadā iedzīvotāju iespējas uztvert gan maksas, gan bezmaksas zemes apraidē esošās televīzijas programmas ir būtiski uzlabojušās, un, ja skatītāji lieto tehniskā kārtībā esošas un atbilstoši uzstādītas uztverošās iekārtas, tad problēmas uztvert interesējošās programmas var būt vien atsevišķos gadījumos ģeogrāfiski īpašās vietās.

Centrā norāda, ka LVRTC ir galvenais TV un radio apraides infrastruktūras nodrošinātājs, kas atkarībā no pasūtījuma apjoma nodrošina apraidi līdz 99,6% valsts teritorijas.

Līdz ar ciparu TV ieviešanu, sabiedriskās televīzijas pirmās un septītās programmas apraides zonas ir palielinājušās attiecīgi par nepilniem 5% un 13%. Izbūvējot četrus jaunus mastus un torņus raidošo iekārtu izvietošanai, būtiski uzlabotas arī komerctelevīziju apraides zonas, piemēram, 2008.gadā tikai ap 50% valsts teritorijas bija iespējama LNT un TV3 programmas uztveršana zemes apraidē.

Paplašinot apraides infrastruktūru, šobrīd abas programmas virszemes ciparu apraidē ir pieejamas 94% Latvijas teritorijas.

Kopumā pēdējo piecu gadu laikā LVRTC ir investējis 1,3 miljonus eiro apraides infrastruktūras attīstīšanā, uzlabošanā un uzturēšanā, tostarp arī sabiedriskā radio apraides uzlabošanā gan Krievijas un Baltkrievijas pierobežā, gan citviet Latvijā, piemēram, 2014.gadā Latvijas Radio 4.programmas apraides uzlabošanai, pildot sabiedriskā radio pasūtījumu, LVRTC paplašinājis programmas uztveršanas zonu līdz 52,6% no valsts teritorijas.

Infrastruktūrā investējot ap 100 000 eiro, pašlaik izdevies nodrošināt sabiedriskā medija 4.programmas uztveršanu teju visā valsts austrumu pierobežas teritorijā, tomēr vēl ar vien ir atsevišķas ģeogrāfiski īpašas vietas, kurās gan radio, gan zemes ciparu TV uztveršana ar standarta uztverošajām ierīcēm ir apgrūtināta.

Uzņēmumā norāda, ka LVRTC sistemātiski veic uztveršanas mērījumus visā Latvijas teritorijā un ir konstatēts, ka mazāk nekā 1% valsts teritorijas TV uztveršana bezmaksas zemes ciparu apraidē nav iespējama. Tās ir ģeogrāfiski īpašas vietas, kurās iedzīvotāji var saskarties ar problēmām zemes ciparu televīzijas, kā arī atsevišķu radio programmu uztveršanā ar standarta ierīcēm. Šādas vietas ir Krāslavā, Sabilē, Kandavā, Vidzemes augstienē, Turaidā, kā arī Liepājas apkaimē robežā ar Lietuvu.

Lai uzlabotu uztveršanas iespējas pierobežā, šobrīd tiek izmantota maksimālā pierobežas zonā pieļaujamā apraides jauda, tomēr, lai kompleksi risinātu gan radio, gan televīzijas apraides jautājumu problemātiskajās teritorijās, atkarībā no piemērotā risinājuma būtu nepieciešamas no 30 000 līdz pat 1,2 miljonu lielas investīcijas.

Attiecībā uz sabiedriskā radio apraidi LVRTC pilda Latvijas Radio pasūtījumu, nodrošinot sabiedriskā radio izplatīšanu tādā apmērā, kādā raidsabiedrība to pasūta, savukārt bezmaksas televīzijas programmu apraide LVRTC ir jānodrošina 99% valsts teritorijas.

Jebkura veida investīciju veikšanai LVRTC nepieciešams saņemt precīzu pasūtījumu par nodrošināmā apraides pakalpojuma apjomu. LVRTC ir iesniedzis Satiksmes ministrijai aprēķinus vairākiem uztveršanas uzlabošanas tehniskajiem risinājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu