Jūrmalas domei aizdomīgs ceļu remontdarbu pasūtījums 3 miljonu vērtībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Jūrmalas dome izsludināja 3 miljonu konkursu par ielu uzturēšanu. Tad to negaidīti pārtrauca, bet līgumu noslēdza slepus. Pašvaldības favorīts izrādījies Zaļo un zemnieku savienības ziedotājs. Jūrmalas mērs Gatis Truksnis notikušo skaidro ar ārkārtas apstākļiem un noliedz, ka būtu izrādījis pretimnākšanu savas partijas sponsoram.

Pie 3 miljonu pasūtījuma Jūrmalā tiek firma, kuras vadītājs ziedojis Jūrmalas mēra partijai

Konkursu par ielu uzturēšanu Jūrmalas pašvaldība izsludināja gada sākumā. Pieteicās četri nopietni pretendenti. Pasūtījuma summa – aptuveni 3 miljoni - bija pietiekami pievilcīga arī lielajām ceļu būves firmām.

Ar labāko cenu uzvarēja kompānija «A.C.B.». Taču vērtēšanas gaitā to no konkursa izslēdza.

DZINTARS POMERS, a/s «A.C.B.» padomes loceklis: - Mēs un vēl pārējie konkurenti tikām noraidīti tāpēc, ka formāli viņi izdomāja, ka mums nav kaut kāda sertifikāta. Faktiski mums ir visi tie, kas Latvijā ir nepieciešami, ko izsniedz Būvinženieru savienība, visi mums ir.

Viena no konkursa prasībām bija kvalitātes vadības sistēmas un vides vadības sistēmas sertifikāti. Tādi bija visiem pretendentiem. Taču Jūrmalas pašvaldība

trīs firmas no konkursa izslēdza, jo sertifikātu apraksts neesot vārds vārdā sakritis ar konkursa nolikumā rakstīto.

Tas atbilda tikai vienai kompānijai – Jūrmalā strādājošajam uzņēmumam «Liktenis». No konkursa izmestās firmas saniknojās un visas iesniedza sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojā. Pretendentu sūdzības palika neizskatītas. Jūrmalas domei «Liktenis» izrādījās liktenīgāks. Dome pārtrauca konkursu un «Likteni» izraudzījās bez atklātas procedūras.

Lai gan Iepirkumu uzraudzības birojā konkursā noraidīto pretendentu sūdzības vajadzēja skatīt šajā nedēļā, līdz tam nemaz nenonāca.

25.maijā Jūrmalas pašvaldības iepirkumu komisija nolēma pārtraukt konkursu un jau nākamajā dienā slēdza līgumu ar kompāniju «Liktenis» par šo pašu darbu veikšanu.

Jūrmalas mērs Gatis Truksnis uzskata, ka steigai bija pamats.

Jaut.: - Tad šobrīd jūs uzskatītu, ka tā ir ārkārtas situācija?

GATIS TRUKSNIS, Jūrmalas domes priekšsēdētājs (ZZS): - Ja bedrīte ir uz ielas un var nolauzt mašīnai riteni, loģiski, ka tā ir ārkārtas situācija. Jūs tā neuzskatāt? Nu protams, ka ir!

Iepirkuma komisiju vadīja Jūrmalas izpilddirektors. Viņš noliedz, ka nolikums jau no paša sākuma būtu rakstīts «Likteņa» interesēs. Konkursu viņi pārtrauca, jo paši kļūdījušies ar neskaidrajām sertifikātu prasībām.

ARTURS GRANTS, Jūrmalas pašvaldības izpilddirektors: - Tika argumentēts ar to, ka norādītie sertifikāti ir neskaidri, attiecīgi arī komisija nolēma to, ka vispareizākais šajā gadījumā ir pārtraukt, izbeigt to atklāto konkursu un sākt jaunu konkursu, precizējot tieši neskaidro sertifikātu saturu.

jaut: - Var saprast, ka jūs paši kļūdījāties, vērtējot šos sertifikātus?

GRANTS: - Domāju, ka esam kļūdījušies, iekļaujot neskaidrās prasības konkursa nolikumā. Attiecīgi mēs to atzīstam.

Grants skaidro, ka drīzumā Jūrmala sludinās jaunu konkursu, kurā no jauna varēs pieteikties arī atraidītās ceļu būves kompānijas.

«A.C.B.» šiem vārdiem netic. Viņuprāt, Jūrmalas pašvaldības darbi rāda, ka tā negodīgā ceļā jau izraudzījusies šim pasūtījumam «Likteni».

DZINTARS POMERS, a/s «A.C.B.» padomes loceklis: - Protams! Tā vienkārši ir augstākā mērā negodība pret visiem pārējiem dalībniekiem. Ja tas būtu mazais iepirkums, avārijas gadījums, tad neviens neko nepārmestu, bet mēs zinām, ka tas ir ļoti liels iepirkums, varēja būt runa par trim miljoniem eiro, protams, tas mūs ļoti pārsteidza.

«Liktenis» ir Jūrmalā reģistrēts uzņēmums, kas lepojas, ka dod darbu 80 jūrmalniekiem un maksā prāvus nodokļus arī pašvaldības budžetā. Jūrmalas domes konkursā par ceļu uzturēšanu «Liktenis» uzvarēja arī pirms trim gadiem. Uzreiz pēc tam firmas dibinātājs un valdes loceklis Ivars Šūpulnieks ziedoja Jūrmalas mēra partijai divus tūkstošus latu.

Šūpulnieks sākumā noliedza, ka būtu ziedojis ZZS. Tikai apskatot izdruku no KNAB datu bāzes, pieļāva, ka savulaik ir atbalstījis partiju.

IVARS ŠŪPULNIEKS, SIA «Liktenis» valdes loceklis: - Man simpatizē šī partija. Jā!

Jaut.: - Vai jūs domājat, ka tad, ja nebūtu tāds redzamais jūsu atbalsts ZZS, jūsu panākumi būtu tādi paši?

ŠŪPULNIEKS: - Es domāju, ka tā summa ir tik nenoteikta, ka mans ziedojums viņiem neko neizsaka. Domāju, ka noteikti!

Jaut.: -Tomēr jums tas bija svarīgi, tajā brīdī viņiem tos 2000 ziedot?

ŠŪPULNIEKS: - Domāju, ka jā. Kaut kādu reklāmu var jau uzlikt, un noteikti nostrādāja.

Jaut.: - Jūs ziedosiet arī šogad?

ŠŪPULNIEKS: - Es domāju, kāpēc tikai ZZS, ja jūs paskatītos, es visām partijām savulaik esmu ziedojis mazāk vai vairāk.

Jaut.: - Nē, publiskajā datubāzē parādās tikai šī partija.

ŠŪPULNIEKS: - Domāju, ka ziedošu! Man neviens to neaizliedz kā pilsētas patriotam

Jaut.: - «Liktenis» ir ZZS ziedotājs. Vai jums ir kādas īpašas attiecības ar Šūpulnieka kungu?

GATIS TRUKSNIS, Jūrmalas domes priekšsēdētājs (ZZS): - Nekādas īpašas attiecības nav, un es domāju, ka, manuprāt, es neesmu ziedotāju sarakstu īsti redzējis, bet iespējams, ka «Liktenis» kaut ko ir ziedojis ZZS, bet nekādu īpašo attiecību tur nav. Ir ļoti daudz, kas ziedojuši, ar kuriem mums nav īpašu attiecību, no tiem ziedotājiem, kas tur ir.

«Likteņa» izraudzīšanos slēgtā sarunu procedūrā par aizdomīgu uzskata Iepirkumu uzraudzības biroja vadība.

Bedrīšu lāpīšana par 3 miljoniem nav uzskatāma par ārkārtas situāciju, uzsver iepirkumu uzraugi.

DACE GAILE, Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja: - Ja pasūtītājam šis pakalpojums ir tāds, ka patiešām būtu saistīts ar kaut kādu ārkārtas situāciju, gāžas kopā kaut kādi ceļi un tas ir steidzami jārisina, protams, viņš ir tiesīgs izmantot sarunu procedūru ārkārtas apstākļiem, bet šauri, tikai tik daudz, cik šajā brīdī jānovērš neatliekama situācija, tikai tik ilgam periodam, kas ir saistīts ar jauna iepirkuma izsludināšanu.

Jaut.: - Pārbaude jau ir sākusies?

GAILE: - Jā, protams!

jaut.: - Tikai balstoties uz to, ko jūs paši savācāt?

GAILE: - Balstoties uz to, ka mēs ieraudzījām sarunu procedūru, par kuru mums bija šaubas, un tāpēc mēs uzreiz sākām šīs darbības.

Ja iepirkumu uzraugi atklās pārkāpumus pašvaldības rīcībā, Jūrmalas domei būs jāsamaksā naudas sods. Tāpat līguma parakstītājam draud triju gadu aizliegums saistīties ar iepirkumiem.

Taču birojam nav tiesību apturēt vai piespiest lauzt jau noslēgto līgumu ar «Likteni». To var kāds no konkursa pretendentiem, sūdzoties tiesā.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu