"Hitachi" min jaunus Visaginas AES līguma termiņus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Japānas konglomerāta "Hitachi GE Nuclear Energy" prezidents Hiroaki Nakaniši, analizējot kompānijas nākotnes perspektīvas, izteicies, ka koncesijas līgumu par Lietuvas Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecību cer parakstīt līdz februāra vidum, bet galīgo līgumu - vasarā.

Lietuvas amatpersonas līdz pat šim laikam apgalvojušas, ka koncesijas līgumu par AES būvi paredzēts parakstīt ap gadumiju.

Kā ziņots, par Visaginas AES stratēģisko investoru šovasar tika izraudzīta Japānas kompānija "Hitachi" kopā ar "Hitachi GE Nuclear Energy". Lietuvas valdība pagaidām neizpauž, cik lielas akciju daļas kontrolēs stratēģiskais investors, pati Lietuva un tās reģionālās partneres.

Lēsts, ka visa jaunās kodolspēkstacijas būve izmaksās trīs līdz piecus miljardus eiro (2,1 līdz 3,5 miljardus latu). Pirmos zemes darbus iecerēts sākt jau nākamgad, bet betonēšanu - 2014.gadā. Patlaban prognozēts, ka pirmā kodoldegviela spēkstacijā varētu tikt iekrauta 2019.gadā, bet 2020.gadā tā sāks ražot elektroenerģiju.

"Hitachi" vadītājs preses konferencē Tokijā atzinis, ka martā notikusī Fukušimas AES avārija radījusi problēmas kodolnozarē, tomēr ārvalstīs pieprasījums pēc Japānas kodoltehnoloģijām joprojām ir liels.

Nakaniši preses konference bija veltīta galvenokārt kompānijas restrukturizācijai, konkrēti, cieto disku ražošanas pārdošanai ASV kompānijai "Western Digital Corp".

Šo 4,3 miljardus dolāru (2,3 miljardus latu) vērto darījumu bija iecerēts pabeigt līdz gada beigām, bet šomēnes "Hitachi" paziņoja, ka parakstīšana var ievilkties līdz martam. Kompānijas vadītājs tagad izteicis nopietnas bažas par iespēju, ka termiņu var nākties pārcelt vēl tālāk, jo amerikāņiem vēl jāsaņem atļaujas no dažādiem starptautiskajiem regulatoriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu