Grieķijas parlamentam pirmajā kārtā neizdodas ievēlēt prezidentu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmajā no trim prezidenta vēlēšanu kārtām Grieķijas parlamentam nav izdevies izraudzīt jauno valsts galvu, liecina aģentūras AFP veiktās balsu skaitīšanas rezultāti.

Premjerministra Antoņa Samara vadītā valdošā koalīcija nespēja nodrošināt nepieciešamo divu trešdaļu vairākumu savam kandidātam - bijušajam ES vides komisāram Stavram Dimam.

Tas nozīmē, ka 23.decembrī notiks vēlēšanu otrā kārta.

Ja arī tā būs neveiksmīga, trešajā balsošanas kārtā, kam jānotiek 29.decembrī, Dimam vairs būs nepieciešamas tikai 180 no 300 deputātu balsīm.

Taču, ja arī tad prezidentu neizdosies ievēlēt, nāksies izsludināt parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Valdība prezidenta vēlēšanas pārcēla uz agrāku datumu, jo februārī tā būs iesaistīta delikātās sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem - Eiropas Savienību (ES) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF).

Taču centieni novērst nestabilitāti šo sarunu laikā var izrādīties pārsteidzīgi, jo valdībai parlamentā ir tikai niecīgs vairākums - 155 balsis.

Tikmēr strauji pieaug kreiso ekstrēmistu partijas «Syriza» popularitāte.

«Syriza», kas sola pārtraukt četrus gadus ilgušo taupības politiku un mainīt starptautiskā aizdevuma noteikumus, ir ieinteresēta pirmstermiņa vēlēšanās.

Valdība cerēja, ka tai trešdien izdosies savā pusē pārvilināt dažus desmitus opozīcijas deputātu, bet nākamajā nedēļā pierunāt vēl dažus, lai 29.decembrī nodrošinātu vairākumu savam kandidātam.

Taču vairāki deputāti, uz kuriem valdība paļāvās, trešdien balsoja pret Dimu vai vispār nebija ieradušies uz parlamenta sēdi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu