Šogad pasaulē nogalināti 66 žurnālisti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad uzbrukumos žurnālistiem visā pasaulē ir nogalināti 66 un nolaupīti 119 žurnālisti, un šie uzbrukumi ir kļuvuši barbariskāki, otrdien paziņoja Francijā bāzētā starptautiskā nevalstiskā organizācija «Reportieri bez robežām» («Reporters Sans Frontieres», RSF).

Saistībā ar profesionālo darbību šogad nogalināti 66 žurnālisti, kas ir nedaudz mazāk par 71 nogalināto 2013.gadā, tomēr nolaupīto žurnālistu skaits palielinājies par 37% salīdzinājumā ar 2013.gadu bruņoto konfliktu Ukrainā, Lībijā un Tuvajos Austrumos dēļ.

Žurnālistu Džeimsa Foulija un Stīvena Sotlofa nāve, kuriem džihādistu grupējuma «Islāma valsts» kaujinieki šogad nogrieza galvu, parādīja, cik apdraudēti ir reportieri, kas atspoguļo mūsdienu bruņotos konfliktus. Viņu barbariskā nogalināšana šokēja visu pasauli.

Kopš 2005.gada pasaulē ir nogalināti vismaz 720 reportieri. .

No šogad nolaupītajiem 119 žurnālistiem 33 tika nolaupīti Ukrainā, 29 - Lībijā, un 27 - Sīrijā. 40 no šiem nolaupītajiem žurnālistiem vēl nav atbrīvoti.

RSF ziņojumā uzsvērts, ka 90% no nolaupītajiem bija vietējie žurnālisti. No 22 žurnālistiem, kas pašlaik atrodas bruņoto grupējumu gūstā Sīrijā, 16 ir sīrieši. Irākā par ķīlniekiem tiek turēti astoņi žurnālisti, kas visi ir irākieši.

RSF arī ziņoja, ka 8.decembrī pasaules valstu cietumos bija ieslodzīti 178 profesionāli žurnālisti - tikpat, cik pērn. Visvairāk cietumos ieslodzīto žurnālistu bija Ķīnā - 33, Eritrejā - 28, un Irānā - 19.

Žurnālistu piekaušanas visbiežāk notika Ukrainā, bet nākamās vietas šajā ziņā ieņēma Venecuēla un Turcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu