Siltums… no gaisa

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jauno apkures tehnoloģiju piedāvājumā gaiss–gaiss tipa siltumsūkņi, kas Skandināvijā un Kanādā atzinību pelna jau vairāk nekā 15 gadus, kļūst arvien populārāki. Tie telpās spēj nodrošināt līdz 90% no apkures sezonā nepieciešamā siltuma.

Gaisa siltumsūknis ir ierīce, kas darbojas pretēji ledusskapja principam jeb aukstums ārpusē, siltums iekšpusē. Šī ekoloģiskā un ekonomiskā apkure radīta Japānā, taču pielāgota ziemeļvalstu klimatiskajiem apstākļiem. Sistēma sastāv no divām daļām – ārējās ar kompresoru un lielu radiatoru un iekšējās ar nelielu ventilatoru, un tālvadības pults. Kompresoru darbina līdzstrāva – tas nozīmē, ka iekārtai ir augstāka energoefektivitāte un mazāks elektrības patēriņš.

Abas siltumsūkņa daļas tiek savienotas ar divām caurulītēm, pa kurām plūst dabai šobrīd draudzīgākā gāze R410A. Kompresora darbības rezultātā saspiestā gāze kļūst karsta, tad aizplūst pa caurulīti uz ierīces telpas daļu un atbrīvojas no siltuma, kuru ventilators kā sasilušu gaisu izpūš istabās. Jo atvērtākas telpas, jo efektīvāka apkure. Tad gāze atkal atgriežas noslēgtās sistēmas āra daļā un izplešoties kļūst pat -50 °C auksta. Cauri āra daļas radiatoram plūstošais gaiss, pat ja tas ir -20 °C temperatūrā, spēj uzsildīt auksto gāzi. Protams, jo siltāks ir gaiss, jo augstāks lietderības koeficients. Piemēram, +6 °C temperatūrā, kas aptuveni atbilst apkures sezonas vidējai, šis koeficients ir 5. Tas nozīmē, ka par katru patērēto latu pretī saņemts līdz 5 latu vērts siltums. Pat -20 °C temperatūrā lietderības koeficients ir attiecībā 1 : 2,3.

Gaisa siltumsūkņa darbības regulēšana ar tālvadības pulti ir viegli apgūstama. Starp daudzajām funkcijām īpaši lietderīga ir minimālās gaisa temperatūras uzturēšana ilgstošas prombūtnes laikā. To iespējams samazināt līdz +10 °C vai +17 °C (atkarībā no modeļa). Tā ir iespēja gan neizsaldēt ziemas māju, gan vasarnīcā ierasties, negaidot gājputnu atlidošanu.

Šāda iekārta ne vien atvieglo saimnieka ikdienu un ietaupa izdevumus, bet arī ievērojami uzlabo gaisa kvalitāti telpās. Piemēram, "TOSHIBA" siltumsūkņu DAISEIKAI modeļi ir aprīkoti ar daudzpakāpju filtrēšanas un attīrīšanas sistēmu, kas atbrīvo gaisu no putekļiem, dzīvnieku spalvām, ziedputekšņiem, pelējuma sēnītēm, baktērijām un nepatīkamajām tabakas vai citām smakām. Iekārta nesadedzina skābekli, tādēļ gaiss telpās ir patīkamāks gan cilvēkiem, gan telpaugiem. Tas tiek attīrīts un jonizēts.

Savukārt vasarā, kad tveice kļūst nogurdinoša, siltumsūknis var strādāt arī kā gaisa kondicionētājs.

Lai uzstādītu siltumsūkni, nav nepieciešama projekta izstrāde, atliek tikai vienoties par iespējami labāko tā novietošanas vietu. Šo apkuri ierīko vienā dienā jebkurā vietā Latvijā, turklāt arī ziemā.

Salīdzinoši lētās iegādes un ekspluatācijas izmaksas, vienkāršā lietošana un apkope ir būtiskākie gaisa siltumsūkņa plusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu