Vai deputāti arī šodien balsotu par pensiju samazināšanu? (105)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Lēmumu par pensiju samazināšanu Saeima pieņēma 16. jūnijā, desmit dienas pēc pašvaldību un eiroparlamenta vēlēšanām. To atbalstīja puse deputātu. Šodien viņi atklāj, ka balsojuši grūtu sirdi, bet starptautiskā aizdevuma nepieciešamības dēļ deputātu rokas bijušas sasaistītas. Kā viņi komentē pašu pieņemto lēmumu, kas tagad atzīts par prettiesisku?

Premjera partijas "Jaunā laika" Saeimas frakcijā, Satversmes tiesas spriedums klausās radio tiešraidē.

Gunārs Kūtris, Satversmes tiesas priekšsēdētājs: "Satversmes tiesa secina, ka apstrīdētās normas pārkāpj Satversmē noteiktās tiesiskas valsts pamatprincipus un personām garantētās pamattiesības."

Spriedumu tiešraidē klausījusies arī Pilsoniskās savienības Saeimas frakcijas vadītāja Anna Seile, kura arī nākamgad atkal saņems strādājošā pensiju pilnā apmērā.

Anna Seile, PS Saeimas frakcijas vadītāja: "Es labi jūtos. Saņemšu apmaksāto daļu un visi pensionāri arī."

Slikti deputātei neliek justies arī jūnija balsojums, kurā viņa atbalstīja pensiju samazināšanu.

Anna Seile: "Toreiz bija spiedīgi apstākļi. Ja toreiz šis balsojums nebūtu noticis, nebūtu starptautiskā aizdevuma un iespējams nebūtu ne pensiju, ne skolotāju, ne policistu algas. Lēmums bija pareizs, tā bija bezizejas situācija."

Ļoti līdzīgs viedoklis ir visiem aptaujātajiem deputātiem, kas atbalstīja pensiju samazināšanu. Deputāti skaidro, ka nav bijis cita ceļa kā vien atbalstīt pensiju samazināšanu. Pēc viņu teiktā, tas palīdzēja novērst valsts bankrotu.

Solvita Āboltiņa, JL priekšsēdētāja: "Tajā brīdī citu iespēju nebija, jo bija jānovērš valsts bankrots un bija jāpanāk tas, lai saņemtu aizdevumu un būtu naudas, lai izmaksātu jebkāda apmēra pensijas."

Reportieris: "Vai jums nav neērti?"

Augusts Brigmanis, ZZS Saeimas frakcijas vadītājs: "Nē."

Reportieris: "Jo?"

Augusts Brigmanis: "Jo es darīju tā, kā tajā brīdī bija vajadzīgs. Man nebija neērti, jo šī situācija viennozīmīgi bija zem SVF diktāta."

Tautas partija atgādina, kā šis lēmums tika pieņemts, patiesību par pensiju samazināšanu atklājot tikai pēc šīs vasaras vēlēšanām.

Vineta Mužniece, TP Saeimas frakcijas vadītāja: "Šis lēmums bija kļūda, žēl, ka bijām spiesti par to balsot, jo tas ir pilnīgi likumsarīgi, ka tāds lēmums, kas ir pieņemts pirms vēlēšanām mānot sabiedrību, krāpjoties un pēc tam rīkojoties strauji citādāk nevar būt nekādu labumu nesošs, ne svētīgs, ne taisnīgs."

Tomēr tas guva 50 deputātu atbalstu. Par pensiju apcirpšanu nobalsoja vairums koalīcijas deputātu. Pret bija opozīcija, kā arī Aija Barča no Tautas partijas un tēvzemietis Pēteris Tabūns. Balsojumā atturējās trīs, to vidū valdošās kolīcjas deputāte Ilma Čepāne, bet 11 deputāti nebalsoja.

Komentāri (105)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu