Olu vārīšanas speciālists

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau labu laiku sadzīves tehnikas veikalos pieejama interesanta ierīce – elektriskais olu vārītājs. Ģimenēm, kuras brokastīs izvēlas veselīgās un diētiskās vārītās olas vai kuras itin bieži maltītei gatavo salātus, virtuvē noteikti noderēs speciālais olu vārītājs.

Elektriskā, olas formā veidotā ierīce ir gatavota no plastmasas ar nerūsējošā tērauda tilpni pamatnē. Pamatnē ir īpašas iedobītes vistu olu ievietošanai, tāpēc neko citu traukā pagatavot neizdosies. Lielākā daļa vārītāju domāti vienas līdz septiņu olu pagatavošanai. Tā kā vienu olu nav izdevīgi vārīt, jo elektrība tiek patērēta tikpat, cik vārot septiņas, mazākām ģimenēm piemērotāks būtu trauks ar trim četrām iedobītēm, taču šādi trauki ir visai reti sastopami.

Vārīšana speciālajā ierīcē pārāk neatšķiras no pierastās olas pagatavošanas uz plīts. Tieši tāpat kā katliņā trauka tilpnē jāielej noteikts daudzums ūdens – vārītājā ola tiek pa pusei vārīta, pa pusei tvaicēta. Tiesa, nav jāgaida pāris minūtes, līdz šķidrums sāk burbuļot un produkts vārīties, jo elektriskajā ierīcē olas gatavojas no tā ieslēgšanas brīža. Tādējādi sevišķi izdevīgs aparāts varētu šķist tiem, kam mājās ir elektriskās plītis, jo tās uzkarst diezgan lēni.

Mīkstu vai vidēji cietu olu?

Lietojot moderno ierīci, nenāksies aizmirst olu vārīšanas mākslu. Pie speciālā vārītāja parasti norādīts, ka tajā var pagatavot mīkstas, vidēji cietas un cietas olas. Tomēr īstajā olas gatavības pakāpes momentā trauks lietotājam ir jāizslēdz pašam. Ja tiek kārota mīksta ola, tad pēc apmēram piecām minūtēm. Vidēji cieta – pēc kādām septiņām minūtēm. Izņēmums ir cietās olas, kuras gatavojas desmit piecpadsmit minūtes. Kad pagājis tik ilgs laiks, vārītājs sāk svilpot – brīdināt, ka jāizslēdz, jo citādi tas sabojāsies (iztvaikos viss ūdens).

Tāpat speciālā aparāta lietotājs var būt drošs par to, ka olas čaumala, tai vāroties, nesaplīsīs, kā tas nereti gadās, olu neapdomīgi gatavojot uz plīts katliņā. Jo cietais apvalks saplaisā ikreiz, kad produkts tiek ielikts verdošā ūdenī uzreiz pēc izņemšanas no ledusskapja.

Pats izvāra, pats nogriež

Bez ūdens un cilvēka klātbūtnes vistas olu var izvārīt jaunākās paaudzes vārītājā. Tādu pavisam nesen izgudrojis kāds brits, 23 gadus jauns students Saimons Raimzs. Viņa izdomātais aparāts, kurš darbojas uz halogēnajām spuldzēm, ir tik gudrs, ka pats izslēdzas īstajā mirklī. Turklāt, līdzko ola ir gatava, ierīce nogriež tai čaumalas augšējo daļu.

Protams, pie mums šādu aparātu vismaz pagaidām nopirkt nevar. Latvijā sadzīves tehnikas veikalos, piemēram, "Elkor", kā arī interneta veikalos var iegādāties tikai tādu elektrisko vārītāju, kas darbojas ar ūdeni. Cena – sākot no 12 latiem, dārgākie maksā ap divdesmit latiem.

Īpašai atmosfērai – olu trauciņi

Vārītas vistu olas ir visvienkāršāk pagatavojamais ēdiens, un tas ir dažādu diētu sastāvā – daļa no veselīga uztura. Tikai ar aptuveni 70 kalorijām bagātā ola ir ieteicama kā pieaugušajiem, tā arī bērniem, jo ir labākais tīra olbaltuma avots un satur gandrīz visus cilvēka organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Dzelzi, kalciju, jodu, cinku, A, B un E grupas vitamīnus. Tas ir viens no retajiem produktiem, kurā ir arī vitamīns D.

Ar vārītām olām cilvēki mielojas atkarībā no ēšanas paradumiem. Tradicionāli pie mums cieti novārīta ola tiek likta uz šķīvja, pārgriezta uz pusēm un aplieta ar majonēzi vai arī uzgriezta uz sviestmaizes. Anglijā no mīksti vārītas olas gatavo tā saucamos karavīrus. Šķidrajā dzeltenumā izmērcē tosterī ceptas un ar sviestu apziestas maizes strēmeles. Šādam ēdienam lieti noderēs mazie olu trauciņi jeb turētāji. Plastmasas, porcelāna, metāla, dzīvnieku figūriņu formā bērniem vai pavisam askētiski olu turētāji ģimenes brokastīm piešķirs īpašu atmosfēru. Ēdot no trauciņiem, vispirms olai noņem cepurīti un tad izēd ar karotīti.

Šefpavārs vāra olu

"Steiku Haosa Saloon" šef­­pavārs ARTIS APSĪTIS iesaka nomēģināt "Saloon olas". Ēdiena pagatavošanai nepieciešams: 1 ola, sāls, etiķis, 3 ķirštomātiņi, 3 bekona šķēlītes, 2 šķēlītes baltmaizes, 30 gramu piena, salātlapa, olīveļļa, pipari.

Tikko izvārīto olu novieto uz salātlapas, kas aplieta ar nelielu daudzumu olīveļļas. Uz olas uzliek saputoto pienu, apkaisa ar pipariem. Pasniedz kopā ar tostētu baltmaizi un tomātiem.

***

PIEREDZE

Salātiem izdevīgs aparāts

JEVGĒNIJAS RUDZĪTES ģimenes īpašumā septiņām olām paredzēts elektriskais vārītājs ir divus mēnešus. Pirkts tepat Latvijā. "Pie šādas ierīces tiku nejauši. Kāda paziņa piedāvāja atdot savu olu vārītāju, pretim saņemot ierīci ar mazāku ietilpību, kas vienam cilvēkam būtu piemērotāka. Trīs olām domātu aparātu atvedām no Berlīnes, kur to atradām ar grūtībām, Latvijā tādu iegādāties nevar.

Olu vārītāju lietojam apmēram vienu reizi nedēļā. Parasti es to izmantoju, kad jāuztaisa salāti, – uzreiz var pagatavot vajadzīgo daudzumu olu. Ikdienā mēs tās pārāk bieži neēdam. Esam tikai trīs cilvēki, tāpēc gatavot vārītājā dažas olas mums nav izdevīgi un nav nepieciešamības," ierīci raksturo J. Rudzīte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu