PVO atzīst pieļautās kļūdas cīņā pret Ebolas vīrusu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules veselības organizācijas (PVO) vadītāja trešdien atzinusi, ka organizācija pārāk lēni atbildējusi uz Ebolas vīrusa uzliesmojumu, kas līdz šim prasījis vairāk nekā 6300 cilvēku dzīvības.

«Var godīgi teikt, ka pasaule, tostarp PVO, neredzēja, kas izvērtās, kas notika mūsu acu priekšā,» intervijā raidorganizācijai BBC norādīja PVO vadītāja Margarēta Čana.

«Priekš tādas senas slimības kā Ebola, kad mēs to ieliekam jaunā kontekstā, mēs bijām lēni. Mēs bijām par lēnu, lai redzētu ietekmi, kādu tā atstāj uz sociālajām, kultūras un ekonomiskajām situācijām,» uzsvēra Čana. Viņa piebilda, ka «(..) mēs varējām atbildēt daudz, daudz spēcīgāk.»

PVO izpelnījusies kritiku par organizācijas atbildi cīņā ar vīrusu, tostarp, ka tā esot pārāk birokrātiska un politizēta, lai spētu ātri rīkoties globālās veselības krīzēs.

Ar šādiem paziņojumiem Čana nāca klajā pirms augsta līmeņa tikšanās Ženēvā, kurā paredzēts apspriest, kā uzlabot trauslās veselības aprūpes sistēmas Sjerraleonē, Gvinejā un Libērijā.

Nespēja atpazīt un cīnīties pret vīrusu tā sākuma stadijā ir viens no galvenajiem iemesliem vīrusa tālākai izplatībai un tūkstošiem nāvju.

Uzliesmojums sākās pērn decembrī ar jauna zēna nāvi Gvinejā, bet kamēr tas izplatījās, vīruss divas reizes tika noteikts nepareizi kā holera, bet vēlāk kā Lasas drudzis, apstiprināja Čana.

Kad tas pirmo reizi tika pareizi identificēts šā gada 21.martā, «vīruss jau bija stingri iesakņojies».

«Lūk kas var notikt, kad nav labi funkcionējoša veselības sistēma,» norādīja Čana.

Divu dienu ilgajās sarunās, kurās kopā sanākuši trīs valstu finanšu un veselības ministri, kā arī liels skaits ziedotāju un nevalstisko organizāciju, paredzēts panākt vienošanos par praktisku rīcību, lai nostiprinātu nolietoto veselības sistēmu.

Čana uzsvēra, ka to nepieciešams darīt ātri, norādot, ka vīrusa izplatība sagrāvusi veselības aprūpes sistēmas Gvinejā, Libērijā un Sjerraleonē.

Pirms epidēmijas sākuma šajās trīs valstīs uz 100 000 iedzīvotāju bija viens vai divi ārsti, un šis skaits samazinājies, kad aptuveni 600 veselības darbinieki inficējušies ar vīrusu.

Čana aicinājusi delegātus izdomāt veidus, kādos palielināt ārstu skaitu un medicīnas piegāžu apjomu, kā arī nodrošināt nepārtrauktu elektrības un ūdens piegādi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu