Ministrs: Latvija pārņem Skandināvijas pieredzi, kur alimentu nemaksāšana ir kauns

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Izvērtējot Skandināvijas valstu pieredzi, arī Latvijā nolemts publiskot uzturlīdzekļu nemaksātāju vārdus, trešdien preses konferencē uzsvēra tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, norādot, ka Skandināvijas valstīs uzturlīdzekļu nemaksāšana bērnam ir kauns.

Desmit gadu laikā, kopš darbojas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija,

kopējais parāda apmērs ir sasniedzis 123 miljonus eiro.

Prognozes liecina, ka nākamgad būs nepieciešami apmēram 20 miljoni eiro, lai valsts izmaksātu uzturlīdzekļus par bērniem, par kuriem kāds no vecākiem to nedara.

«Parādu piedziņa no nemaksātājiem nav visai efektīvs instruments. Iepriekšējo gadu laikā Tieslietu ministrija padziļināti meklēja iespējas, kā to uzlabot, konstatējot, ka tikai represīvās metodes te nelīdzēs. Bija iespēja izvērtēt tā saucamo Skandināvijas valstu modeli, ko pārņēmusi arī Igaunija - galvenais akcents tiek likts uz preventīvo mehānismu, tas ir, uz parādnieku saraksta publiskošanu,» trešdien sacīja ministrs.

Viņš atzina, ka sabiedrībā ir atšķirīgi viedokļi par uzturlīdzekļu nemaksātāju saraksta publiskošanu.

«Somijā tas ir ļoti liels kauns.

Tā ir apgrūtināta iespēja veikt civiltiesiskos darījumus, tā ir apgrūtināta iespēja pat noslēgt līgumu ar mobilo sakaru operatoru. Šis cilvēks principā sabiedrībai parādās kā civiltiesisko darījumu riska subjekts. Vai Latvijas sabiedrība rīkosies līdzīgi, to ir grūti pateikt,» teica Rasnačs.

Latvijā šādi apgrūtinājumi kā Somijā pagaidām netiek noteikti, bet amatpersonas trešdien norādīja, ka, piemēram, līzinga devējiem ir pieejami dati par parādniekiem un katra kompānija situāciju var izvērtēt.

Parādnieku sarakstā pašlaik ir aptuveni 29 tūkstoši personu. Statistika liecina, ka 70% parādnieku ir vecumā līdz 45 gadiem, 52% parāda apmērs ir līdz pieciem tūkstošiem eiro, 70% gadījumu uzturlīdzekļi tiek maksāti par vienu bērnu, 23% parādnieku deklarētā dzīvesvietas adrese ir Rīgā.

Nākamgad uzturlīdzekļu apmērs bērnam vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem pieaugs līdz 108 eiro mēnesī, bet līdz septiņiem gadiem - līdz 90 eiro mēnesī.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma grozījumi stāsies spēkā 1.janvārī. Tie paredz no 2015.gada 1.jūlija publiskot ziņas par parādniekiem, lai aizsargātu bērna tiesības un veicinātu vecāku pienākuma pildīšanu — uzturlīdzekļu maksāšanu. Parādnieka vārdu, uzvārdu, dzimšanas gadu un personas koda otro daļu publiskos, ja tam piekritīs iesniedzējs, kā arī īstenosies vēl citi nosacījumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu