Tuvinieki atņem pensiju un atstāj badā sirmo māti (103)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Robežu ielā Rīgā kādā namā dzīvojot aptuveni 80 gadus veca sirmgalve – pamesta viena, bez aprūpes, badā un aukstumā. Izbadējušies esot arī viņas seši kaķi un suns. Par sirmās kundzes bezpalīdzīgo stāvokli sacēluši trauksmi kaimiņi, tā otrdien ziņoja Tautas balss.

Kaimiņi notiekošo sauc par necilvēcību

Robežu ielā dzīvojošais Rihards, satraukuma pilns, LNT raidījumam Tautas balss stāstīja, ka kaimiņos dzīvojošajai likteņa varā pamestajai sirmgalvei esot meita un mazmeita. Taču aptuveni 80 gadus vecā sieviete dzīvojot bez pārtikas, ūdens, malkas un elektrības. Tādā pašā bada stāvoklī esot sirmgalves kaķi un suns, kas piesiets mājas ārpusē.

Rihards, kurš reizēm pabarojot šos mājdzīvniekus, zināja teikt, ka meita ciemos pie mātes neesot redzēta ilgāku laiku. „Viņa pamanīja, ka sociālais dienests ved ēst, un nomierinājās. Ak tad nenomirs, te viņu baro! Pati jau nerādās, es viņu neesmu redzējis pāris gadus,” norādīja Rihards.

Kaimiņš Rihards Tautas balsij pauda viedokli, ka tā esot necilvēcīga rīcība pret cilvēku, jo pat dzīvniekus glābjot, bet te – dzīvs cilvēks atstāts bez nekā. Kaimiņi šad tad aiznesot kādu zupu, ko kundzei uzēst. Vietējie iedzīvotāji esot sašutuši par tuvinieku, proti, meitas attieksmi pret savu māti.

Tuvinieki esot piesavinājušies pensiju

Turklāt, kā izrādās, meita esot piesavinājusies sirmgalves pensiju, atstājot māti bez jebkādiem iztikas līdzekļiem. Pēc Riharda domām, acīmredzot meita šādā veidā vēloties panākt, lai māte ātrāk aiziet aizsaulē, turklāt visa zeme esot ieķīlāta bankai, kas var viņas māti izlikt ārpus mājas.

Kaimiņi sākuši celt trauksmi arī tāpēc, ka, apciemojot kaimiņieni un gaudojošo suni, esot ieraudzījuši ciešanu pilnu ainu. „Nobadējusies, uz rokas brūce, medicīniskā palīdzība ir vajadzīga,” uzsvēra Rihards. Mediķi sirmgalvi nogādājuši slimnīcā, taču kaimiņiem neliek mieru doma, kas notiks, kad pensionāre pārbrauks mājās.

Badā dzīvojošā ir Lietuvas pilsone

Tautas balss Rīgas domes Labklājības departamentā noskaidroja, ka šī sirmgalve nonākusi viņu redzeslokā šā gada jūlijā, ņemot vērā kaimiņu sniegto informāciju. Departamenta pārstāve Lita Brice sacīja, ka jūlijā tika norīkots sociālais darbinieks, kas aizgāja apciemot sievieti un izvērtēt situācijas nopietnību.

Toreiz viņa saņēmusi siltas pusdienas mājās un aprūpētāja pakalpojumus. Taču pagaidām citādāk grūtībās nonākušajai pensionārei pašvaldība palīdzēt nevarot, jo viņa neesot Latvijas pilsone, bet gan Lietuvas pilsone, kas deklarējusies kaimiņvalstī. Sirmgalve esot atteikusies no sociālā dienesta piedāvājuma deklarēties Latvijā.

Sirmgalve ļoti gaida ciemos meitu

Brice raidījumam atzina: „Viņa cer, ka parādīsies meita un meita pati rūpēsies par viņu. Pašlaik meita nerūpējas, saņem mātes pensiju, un uz sadarbību ar sociālo dienestu ne meita, ne mazmeita nenāk.” Sirmā kundze pati ļoti gaidot ierodamies meitu un tāpēc nevēloties sadarboties ar sociālo dienestu, ziņoja Tautas balss.

Ņemot vērā bezpalīdzīgo situāciju, pašvaldības Labklājības departaments izteicis aicinājumu atsaukties Genovevas Šveļņikienes meitu un parūpēties par savu māti: „Mēs aicinām Olgu Šveļņikaiti un mazmeitu Ivetu Zaļaiskalns vērsties Rīgas sociālajā dienestā Pārdaugavas rajonā vai piezvanīt pa tālruni 67012271 un tomēr risināt, kā palīdzēt mātei, jo viņu rokās ir pensija, viņa ir bez iztikas līdzekļiem,” tā intervijā Tautas balsij paziņoja Brice.

Sociālais dienests solīja parūpēties, lai pensionāri ievietotu patversmē, kur vismaz nebūtu jādzīvo badā un aukstumā bez elektrības. Tomēr esot vēl cerība, ka par šo kundzi parūpēsies pašas tuvinieki.

Komentāri (103)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu