Zatlere: Neaizmirstams mirklis bija Tretjakova galerijā (40)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Neaizmirstams mirklis Valsts prezidenta Valda Zatlera vizītes laikā Krievijā bija tikšanās aci pret aci ar vecmeistaru darbiem Tretjakova galerijā, šovakar žurnālistiem teica Valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere, kurai bija vairāki no prezidenta darba kārtības atšķirīgi programmas punkti.

"Esi simtām reižu redzējis reprodukcijas grāmatās, un pēkšņi stāvi aci pret aci ar slaveniem krievu vecmeistariem. Tas bija neaizmirstams mirklis," raksturojot vizītes laikā redzēto, teica Zatlere.

Kopumā viņai radies iespaids, ka vizīte ir izdevusies. "Ja prezidents saka, delegācija, uzņēmēji saka, ka tā ir ar plus zīmi, tad tā ir, un man tiešām prieks," sprieda Valsts prezidenta kundze.

Pirmdien viņa apmeklēja Kremļa muzeju, kā arī tikās ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu un viņa kundzi Svetlanu. Bijusi 15 minūšu tējas dzeršana visiem četriem kopā, bet pēc tam abi prezidenti devušies uz atsevišķām sarunām, savukārt Lilitai Zatlerei bija divpusēja tikšanās ar Svetlanu Medvedevu.

Pēc tam Medvedeva kundze pēc savas iniciatīvas izrādījusi Kremļa prestižākās zāles.

Vēlāk Liita Zatlere devās atklāt latviešu mākslinieku izstādi vienā no prestižām Maskavas mākslas galerijām. Viņasprāt, tas ir ļoti, ļoti nozīmīgs brīdis mūsu māksliniekiem.

Pēcpusdienā viņa apmeklēja Lielo teātri un tikās ar teātra direktora vietnieku, tad apmeklēja Ārzemju literatūras bibliotēku. Vakarā notika Latvijas vēstnieka Krievijā Edgara Skujas un viņa kundzes Sandras Skujas rīkotais koncerts, kurā Intars Busulis un Aija Andrējeva jeb Aisha izpildīja dziesmas no Raimonda Paula un Krievijas dzejnieka Jevgeņija Jevtušenko albuma "Dievs dod".

Sarunā ar Medvedeva kundzi sākumā bijis iepazīšanās periods, sievišķīgas emocijas, atzina Zatlere. Viņa secinājusi, ka Svetlana Medvedeva ir iepazinusies ar viņas aktivitātēm. Krievijas prezidenta kundze nekad neesot domājusi, ka var būt patronese arī valsts apbalvojumu izstādei, pie tam ceļojošai. Arī viņa to vēlējusies, un Zatleres kundze mudinājusi viņu to darīt.

Tikšanās bijusi garāka, nekā plānots, tā noslēdzās ar Medvedeva kundzes piedāvājumu sadarboties kultūras, izglītības un sociālajā jomā.

Lūgta komentēt iespaidus par Medvedeva kungu, Lilita Zatlere atzina, ka viņš ir atraktīvs, simpātisks un interesants kungs. Viņai radies iespaids, ka Krievijas prezidents ir atbrīvots un labvēlīgs. "Visu to labāko," teica Lilita Zatlere.

Medvedevu pāris solījis ierasties Rīgā. Padomju laikā Svetlana Medvedeva esot bijusi Latvijā, ir atpūtusies arī Jūrmalā. Viņa labprāt atbrauktu vēl - ja nesanāks oficiālajā vizītē, tad varbūt privātajā, piebilda Lilita Zatlere.

Vaicāta par spilgtākajiem iespaidiem, ar ko šī vizīte atšķiras no citām, viņa mudināja par to pajautāt pēc pāris dienām, kad "emocijas būs mazliet nosēdušās". "Grūti pateikt - katra vizīte ir citādāka un katrā ir kaut kas."

Lilita Zatlere īpaši pieminēja cilvēku atvērtību un sirsnību. "Kā nu kurš ir interpretējis, bet varu teikt - aizbrauciet, paskatieties, sajūtiet un tikai tad izdariet secinājumus. Nesteidzieties laikam pa priekšu," sprieda Zatlera kundze.

Kā ziņots, rīt viņa Sanktpēterburgā apmeklēs internātu bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem, Imperatora porcelāna fabriku, kā arī galeriju "Grand Palace".

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu