Lai strādā elektrība!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau sen āmurs un lauznis nav vienīgie instrumenti mājas remontdarbos. Būvmateriālu veikalos ļoti plaša ir elektroinstrumentu izvēle. Kā neapjukt milzīgajā piedāvājumā?

Pateicoties tirgzinību trikiem, daudziem šķiet, ka viena no kvalitatīva instrumenta pazīmēm ir cena.

– Daļēji tas atbilst patiesībai, tomēr pieredze rāda, ka arī lētie nav zemē metami, – pauda celtniecības meistars Aleksandrs un piebilda, ka elektroinstrumentu iegāde tomēr ir laimes spēle: – Ķīnā vai Malaizijā ražotie atsevišķos gadījumos var kalpot gan dažas dienas, gan vairāk nekā desmit gadu.

Zīmols pāri visam

Pārdevēji vienmēr ieteiks iegādāties dārgāko preci, tas ir saprotams katram, kurš ir mēģinājis izvēlēties sev piemērotāko elektroinstrumentu. Visi aptaujātie praktiķi atzīst, ka zīmolam tiešām ir nozīme. "Bosch", "Macita", "Metabo", "Karcher", "Stihl" ražojumi vienmēr kalpo ilgi. Arī man mazjaudīgs "Bosch" triecienurbis (500 W) jau vairāk nekā 10 gadu joprojām ir darba kārtībā. Tā ir kvalitātes pazīme.

Tomēr arī Dienvidaustrumāzijā vai citur pasaulē ražotie instrumenti, kurus pārdod par salīdzinoši ļoti zemām cenām, ne vienmēr ir tie sliktākie. Tie gan nav domāti profesionāļiem, ar tiem nevar ilgstoši strādāt – 12 stundas diennaktī, bet mājas remontdarbiem daudzi ir ļoti piemēroti.

Kā pazīt instrumentus?

Ir vairākas firmas, kas pircējam piedāvā instrumentus dažādās krāsās, lai uzreiz būtu skaidrs, kam tie domāti. Jau minētajai firmai "Bosch" zilie instrumenti paredzēti profesionāļiem. Tie arī maksā ne mazāk kā 100 latu. Tādas pašas jaudas zaļie – uz pusi lētāk. Nav jēgas tērēt naudu par profesionālajiem instrumentiem, ja tos nedarbina ilgstoši katru dienu. Ja tos pērk lietošanai dažas reizes gadā, tad atmaksājas iegādāties "Skill" vai "Klauss" ražojumus. Tie ir instrumenti, ko tirgotāji piedāvā ar ļoti lielām atlaidēm – gan figūrzāģi, gan urbji un stūra slīpmašīnas nemaksā vairāk par 10 latiem.

– Manas mājas būvniecībā izmantoja šos ļoti lētos instrumentus. Kad darbi bija pabeigti, tos vienkārši izmeta. Dārgāki instrumenti man arī nebūtu vajadzīgi, jo ko es pēcāk ar tiem darītu? – stāstīja kāds arhitekts.

Veikala "Māja" pārdevējs konsultants Pēteris Rošiovs arī iesaka iegādāties salīdzinoši lētos, bet nedaudz izturīgākus instrumentus, ko ražo, piemēram, "Makita".

Jaudas pietiekamība

Tie, kuri pārbūvē virtuves, vannasistabas un citas padomju laikā darinātas telpas, sastopas ar problēmu, kā noskaldīt zem flīzēm esošo cementa javas kārtu. Salīdzinoši lētie instrumenti šajos gadījumos pārsvarā nepalīdz. Veikala "Māja" pārdevējs atzina, ka šādam darbam vajadzētu iegādāties vismaz 750 W jaudas triecienurbi.

Skrūvēšanai toties pilnīgi pietiek ar 500 W urbi. Kā rāda pieredze, ar tādu var visu darīt ne tikai koka karkasa ēkās, bet arī izurbt caurumus mūra sienās.

Lētākie šādas jaudas instrumenti, piemēram, "Stern" urbji, maksā ap Ls 25.

Figūrzāģi

Zāģēšanai iztērēsiet mazāk laika un spēka, ja iegādāsieties figūrzāģi, turklāt pat ar lētākajiem modeļiem var precīzi nozāģēt, piemēram, 45 grādu vai citā leņķī.

Pat kokmateriāli atšķiras ar blīvumu, nemaz nerunājot par metālu, tāpēc ražotāji šos instrumentus piemērojuši daudzu un dažādu materiālu zāģēšanai.

Pirmais un vienkāršākais uzdevums tad ir piemērota asmens izvēle. Kvalitatīviem figūrzāģiem ir arī vairāki ātrumi un iespēja regulēt asmens leņķi pret materiālu. Tas paātrina darbu un saudzē instrumentu. Šādu regulējamu instrumentu cena sākas no Ls 25. Ja gribat piemaksāt par zīmolu, tad, piemēram, par "Bosch" var izdot vismaz Ls 45.

Stūra slīpmašīnas

Stūra slīpmašīnas (flekši), tāpat kā visi pārējie elektroinstrumenti, arī ir ļoti plašā klāstā. Tiesa, šī darbarīka nosaukums neatspoguļo tā lietojamību – nomainot ripas, sukas un cita veida uzgaļus, to var izmantot gan metāla cauruļu zāģēšanai, gan koka grīdu slīpēšanai.

Mazāk jaudīgie (500 W) maksā ap Ls 20–25. Ja gribat nozāģēt kādu nelielu metāla detaļu vai, piemēram, vara cauruli, tad šāds instruments ir pietiekami noderīgs. Protams, ražotāji piedāvā arī krietni spēcīgākus (un dārgākus), taču tādus nebūtu pat vēlams iegādāties, ja nav profesionālu iemaņu un atbilstošas izglītības. Pēc pieredzes zināms, ka tie attīsta tādu ātrumu, ka instrumentu ir grūti noturēt rokās. Tāpēc, ja vajag nogriezt, piemēram, centimetru biezu čuguna detaļu, labāk to uzticēt speciālistam.

Griežot metālu, nevajadzētu aizmirst arī darba drošības noteikumus – izmantot aizsargbrilles un respiratorus, jo var savainoties no dzirkstelēm, un nekad neņemt rokā instrumentu, kas nav darba kārtībā, – piemēram, ja tam trūkst aizsargvairoga.

Slīpmašīnas un fēni

Viens no grūtākajiem galdnieka darbiem ir koksnes slīpēšana. Protams, ražotāji piedāvā instrumentus, kas to atvieglina, un tie atšķiras galvenokārt ar smilšpapīra piestiprināšanas veidu, – tās var būt gan ripas, gan lentes, gan ar klipšiem. Katram darbam var izvēlēties piemērotāko. Amatierim optimāls ir vismaz 500 W jaudas instruments, profesionālim vajadzīgs divreiz un vēl spēcīgāks. Tieši tāpat ir ar celtniecības fēniem – 500 W rīks ir labs, lai reizi gadā noņemtu krāsu nelielā platībā, bet, darbinot to 12 stundas diennaktī, šāds fēns neizturēs ilgāk par nedēļu...

Pārdevējs Pēteris Rošiovs uzskata, ka lētākais un vienlaikus izturīgākais varētu būt firmas "Skill" instruments (cena apmēram Ls 26).

Iegādājoties fēnu, vajadzētu nopirkt arī speciālos uzgaļus, kas atvieglo darbu. Instrumentiem parasti ir instrukcija, kā šos uzgaļus pareizi lietot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu