Mātes loma mūsdienu sabiedrībā jeb kur rodas mazvērtības kompleksi?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā ik gadu maija sākumā, aizvadīta Mātes diena, kas kļuvusi par sirsnīgiem un nozīmīgiem svētkiem ikvienas māmiņas dzīvē. Taču nereti tieši šādās dienās nākas pārdzīvot viskrasāko emociju gammu – no pilnīgas laimes līdz vientulībai un tukšumam. Tam par iemeslu var būt dažādi apstākļi – sabiedrības uzspiesti stereotipi, nepilnas ģimenes esamība utt.

Pasaule mūsdienās visam piedēvē noteiktus standartus un nerakstītus likumus, kuri neapzināti liek pieņemt stereotipus par īstenību. Daudzi eksperti un speciālisti ik dienu caur medijiem vēsta to, kā jāģērbjas, kā notievēt, kā uzvesties utt. Jau kopš gadsimtiem iesakņojies mīts, ka laimīga ģimene ir tāda, kur ir gan tēvs, gan māte, gan bērni. Taču ne vienmēr ir šīs laimīgās beigas kā pasakās, un ikdiena izskatās nedaudz citādi – kādam nav tēva, kādam nav bērnu, taču būtiski saprast, ka mēs katrs pats veidojam savas ideālās ģimenes modeli, neskatoties uz sabiedrībā pieņemtajiem standartiem.

Arvien biežāk šos standartus un vērtības aktualizē arī reklāmas jomā strādājošie. Saskaņā ar statistikas datiem dažādās valstīs pasaulē, vientuļās mātes ir aptuveni 50% no kopējo skaita. Tajā pašā laikā reklāmas afišās turpina atainot skaistas un laimīgas ģimenes. Varētu šķist, ka piedāvājumā redzam ceļojumu uz skaistu, saulainu zemi, taču attēlā vērojami smaidīgi, mīloši cilvēki – sieva ar vīru, vectēvs un vecmāmiņa un vismaz divi laimīgi bērniņi. Tātad – radīta idille par nepārprotami pozitīvām emocijām un noteiktām dzīves vērtībām, kaut gan to praktiski nav iespējams sasniegt. Šā iemesla dēļ liela daļa iedzīvotāju sajūt vilšanos un ieslīgst mazvērtības kompleksos, kad neizdodas šo lielisko ģimenes modeli izveidot pašiem, tādējādi sākot slīgt vientulībā un depresijā.

Protams, ne visi cilvēki izjūt vienādas emocijas pret šāda veida provokācijām. Pastāv māmiņas, kuras saprot, ka saskaras ar reklāmas paņēmieniem un nepakļaujas emocionālajam spiedienam. Tomēr otrai daļai agri vai vēlu nākas saskarties ar krasu pašnovērtējuma kritumu. Šī parādība kļūst par īpašu diskriminācijas formu. Ja runājam par ģimenes vērtībām, neviens nevēlas redzēt, ka attiecības mēdz būt daudz plašākas nekā klasiskajā ģimenē - ar mammu un tēti. Sabiedrība nav gatava pieņemt faktu, ka pasaulē pastāv arī ģimenes ar vienu no vecākiem. Šo spiedienu mainīt ir ļoti grūti, tāpēc mums jāatrod veids, kā tam nepakļauties, zinot, ka ģimenē ar abiem vecākiem manāms vairāk priekšrocību.

Mūsdienās veikti pētījumi, kas pierāda, ka ģimenē pietiek ar mīlošu māti, lai bērnam veidotos normāla psihe. Šajā gadījumā mātes atbalsts bērnam būs īpaši svarīgs, tāpēc arī pašai māmiņai jābūt saskaņā ar sevi un jāuzmanās no iekšējā nemiera. Īpaši, ja tas veidojies no mazvērtības sajūtas, zinot iedzīvotāju attieksmi pret vientuļās mātes lomu tajā. Šis nepatīkamais sabiedrībā un reklāmā radītais spiediens nereti noved māti līdz stāvoklim, kad viņa vaino sevi pie kādām bērnā iedzīvinātām traumām.

Mātes miers, drošības sajūta, pašapziņa un pašcieņa ir svarīgākie elementi, lai izveidotu nepieciešamo mikroklimatu bērna normālai attīstībai. Ņemot vērā, ka sieviete bez vīrieša atbalsta rūpējas par bērna veselību un dzīvību, kā arī patstāvīgi viņu izglīto, māte ir pelnījusi cieņu un iespēju vērsties arī pēc palīdzības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu