Sniega tīrīšanas mazā mehanizācija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsdienu tehnikas laikmetā gandrīz katram sadzīves darbam atradīsies kāda ierīce, kas atvieglo un paātrina tā veikšanu. Arī ziemā tik pierastajai sniega lāpstai jau sen izgudroti motorizēti aizstājēji – sniega pūtēji un tīrītāji.

Neliela piemājas celiņa sakopšanai pilnīgi pietiek ar vienkāršu sniega lāpstu, taču lielāku platību tīrīšana pēc kārtīga sniegputeņa ir visai smags un laikietilpīgs darbs. Drošāk ir paļauties uz moderno tehniku, kas attiecīgos apstākļos sniega tīrīšanu pat var pārvērst par tīri patīkamu nodarbi. Jaudīgākie aparāti irdenu sniegu var aizpūst pat līdz 12 metru attālumā. Sniega metēja virzienu visiem modeļiem var mainīt, un, atšķirībā no sniega lāpstas, aizpūstais sniegs nekrājas lielās kaudzēs. Sniega tīrīšanas ierīces var iedalīt divās lielās grupās. Pirmā ir pašgājēji sniega pūtēji, bet otrā – raideriem, minitraktoriem vai kvadracikliem kā papildu aprīkojums pieliekami sniega pūtēji, lāpstas un birstes.

Sniega pūtējiem pašgājējiem ir liela modeļu dažādība, bet galvenā atšķirība ir šo ierīču jaudā un aprīkojuma līmenī. Firmas Kesko Agro speciālisti norāda, ka svarīgi izvēlēties konkrētajiem ekspluatācijas apstākļiem un vajadzībām atbilstošu modeli. Pavisam mazu platību ātrai notīrīšanai piemērotāka var izrādīties vienkārša sniega lāpsta, savukārt aizputināta meža ceļa izšķūrēšana var būt pa spēkam tikai lieljaudas tehnikai, nevis minitraktoriņam.

Vienpakāpes tīrītāji

Mazākajiem sniega tīrītājiem ir tā sauktā vienpakāpes konstrukcija un salīdzinoši mazjaudīgi iekšdedzes dzinēji. Pieejami arī mazi tīrītājiņi, kurus darbina elektromotors. Vienpakāpes sniega tīrītājs ir neliels, viegls, un to vadīt ir tikpat vienkārši kā zāles pļāvēju. Uz priekšu to dzen nevis ritenīšu pievads, bet gan sniega frēze, kas vienlaikus savāc sniegu un pūš to ārā. Vienpakāpes modeļi nav piemēroti lielu platību tīrīšanai, turklāt tos var izmantot tikai uz gludiem cieta seguma celiņiem. Arī smagāka mitra sniega novākšana šiem pūtējiem nav pa spēkam. Vienpakāpes konstrukcija ir tāda, ka sniega savācējfrēze jeb gliemežpārvads griežas tādā pašā ātrumā kā sniega izsviedējs, bet, ja ir lielāks sniega sablīvējums, izsviedējs aizsērē. Tātad šie mazākie sniega pūtēji derēs nelielu, gludu piemājas celiņu attīrīšanai no irdena tikko uzsniguša sniedziņa, bet to sākuma cena firmā Kesko Agro ir 179 lati.

Divpakāpju tīrītāji

Šīs konstrukcijas modeļiem ir riteņu piedziņa, bet sniega frēzei un izmetējam ir atšķirīgi griešanās ātrumi. Tas nodrošina lielāku ražību smagākos apstākļos. Jāpiebilst, ka jebkuram sniega pūtējam vislabāk padodas irdena sniega novākšana, jo mitrs sniegs salīp pikās un ir smags. Taču, atšķirībā no vienpakāpes tīrītāja, divpakāpju konstrukcijas jaudīgākie modeļi tiek galā arī ar mitru sniegu. Sniega frēzes attālumu no zemes var regulēt, tāpēc šos tīrītājus var izmantot arī ne tik līdzenu platību kopšanai. Paši jaudīgākie sniega pūtēji – pašgājēji, piemēram, Stiga Royal Line, aprīkoti ar 13 zirgspēku iekšdedzes dzinēju, elektrisko starteri, vertikāli un horizontāli regulējamu sniega metēju, iebūvētu apgaismojumu un apsildāmiem rokturiem. Šī modeļa darba platums ir 84 centimetri, bet cena 2189 lati.

Minitraktoru aprīkojums

Ja ir iegādāts minitraktors, raideris vai kvadracikls, tad klāt jāpiepērk arī sniega tīrīšanas aprīkojums – pūtējs vai lāpsta. Tādā gadījumā šo samērā dārgo tehniku var izmantot ļoti racionāli, jo bez zālienu kopšanas un citiem dārza darbiem vasarā tā var lieti noderēt arī ziemā. Vienīgi pirms ziemas sezonas laikus jāveic visi sagatavošanas darbi un sniega pūtēja vai lāpstas uzstādīšana. Šajā ziņā ērtākie ir raideri, kuriem zāles pļāvēja noņemšana un sniega pūtēja uzlikšana ir krietni vienkāršāka nekā minitraktoram. Pieliekamā sniega pūtēja darba platums ir 90 centimetri, bet sniega lāpstas platums ir 120 centimetri. Ziemā caurgājības uzlabošanai noderēs arī speciālas riteņu ķēdes un rāmja atsvari.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu