Septiņi somāliešu bēgļi Latviju uzskata par savām mājām (52)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

18. novembri svinēja arī tie septiņi cilvēki, kuri negaidīti, kā sniegs vasaras vidū, pirms vairāk nekā gada uzradās mūsu valstī, tikai atšķirībā no sniega šie cilvēki bija melni un karstajā saulē netaisījās kust. Septiņu bēgļu dzīve Latvijā un viņu domas par mums 18. novembra priekšvakarā. Viņu ierašanās no kara izpostītās Somālijas atklāja Latvijas nesagatavotību bēgļu uzņemšanai. Tagad viņi paši saka, ka ir iemīlējuši mūsu valsti un Latviju uzskata par savām mājām.

LNT Ziņas tikās un sarunājās ar pieciem no septiņiem jaunajiem Latvijas iedzīvotājiem. Četri vecākie somālieši šobrīd sākuši darbu kā virtuves palīgi, jau piekto nedēļu strādā "Hotel de Rome" viesnīcas restorānā. Abi somālieši jūtas gandarīti par iespēju dzīvot Latvijā un pašiem pelnīt sev iztiku.

"Mēs plānojam strādāt un būt laimīgi šajā valstī. Mums nav kur citur iet. Valdība mums ļāva palikt četrus gadus un, ja varēsim, paliksim vairāk."

Jānis Jenzis, "Hotel de Rome" direktors: "Šie cilvēki nonāca šeit un sāka darboties, mums tas ir atspaids un nākotnē aizvien vairāk restorāni un viesnīcas meklēs darbaspēku ārpus Latvijas robežām."

Trīs jaunākie bēgļi ir divi brāļi un māsa. Vecākie somālieši viņiem nav radi, bet gan draugi. Jauniešu vecāki ir nošauti karā. Jaunie skolēni pašlaik mācās Cēsu rajona Rāmuļu pagasta skolā. Esot bēgļu gaitās, viņi vairākus gadus nav gājuši skolā, taču šobrīd iekavēto cenšas atgūt. Skolas direktore uzsver, ka somālieši pēc dzimtenē piedzīvotajiem nemieriem augstu vērtē iespēju mācīties valstī, kurā valda miers.

LNT Ziņas paviesojās Zvannenieku mājās. Somālieši šeit dzīvo kopā ar vēl 23 bērniem. Viņu jaunā mamma Sandra Dzenīte stāsta, ka no trim jaunajiem somāliešiem var tikai mācīties spēju nemocīt sevi ar pagātnes likstām.

Sandra Dzenīte: "Viņi skatās nākotnē. Viņi nedomā tādā kategorijā, ka kaut kas varētu nebūt šobrīd. Šobrīd viņiem ir mājas, viņi ir Latvijā. Viņi saista nākotnes plānus un ieceres ar Latviju."

Pašlaik somāliešiem ir piešķirtas tādas pašas tiesības kā Latvijas iedzīvotājiem ar nepilsoņu pasēm. Pēc četriem gadiem no jauna tiks lemts par termiņa pagarināšanu vai arī somāliešu nogādāšanu mājās.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu