Veldzei un veselībai – sulu spiede

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dzert svaigi spiestu sulu ir ne tikai smalkais stils – tas nenoliedzami ir veselīgi. Sulu spiedes ir vienas no izplatītākajām virtuves elektroierīcēm, un sadzīves tehnikas veikalos to piedāvājums ir plašs.

Lai gan ierīcēm uzdevums ir viens – sulas izspiešana no augļiem un dārzeņiem –, sulu spiežu dažādībā viegli apjukt. Pēc lietojuma šos aparātus var iedalīt citrusa augļiem domātajos un universālajos citiem dārzeņiem vai augļiem paredzētajos. Turklāt veikalos piedāvā ikdienas vajadzībām atbilstošas ierīces, kas domātas dažu sulas glāžu izspiešanai vienā reizē, nevis liela daudzuma sulas sagatavošanai.

Citrusaugļu suluspiedes

Citrusaugļu suluspiedei ir salīdzinoši vienkārša konstrukcija – tā sastāv no neliela elektromotoriņa, konusveida uzgaļa un sulas savākšanas trauka. Tādēļ arī šo ierīču cena nav augsta. Dažiem modeļiem ir vairāku veidu filtri vai filtrs ar regulējamu caurplūdi, kas ļauj iegūt dzidrāku vai biezāku sulu. Jo tīrāku sulu gribēsiet izspiest, jo vairāk augļu būs nepieciešams vienas glāzes iegūšanai – lielākā daļa apelsīna, citrona vai greipfrūta aizies atkritumos. Piemēram, no 2–3 apelsīniem var izspiest aptuveni glāzi sulas. Citrusaugļu spiedes darbības princips ir ļoti vienkāršs: uz pusēm pārgrieztu augli ar roku spiež pret rotējošu konisku uzgali un, kad sula izspiesta, pāri palikušo mizu izmet. Ir modeļi, kur auglis nav jāspiež ar roku, bet tam paredzēts speciāls piespiedējs. Vēl ir arī universālās suluspiedes ar atsevišķi uzliekamu citrusaugļiem domātu uzliku. Svaigu citrusaugļu sulu ilgi uzglabāt nevar, tāpēc pilnīgi pietiek ar nelielu spiedi, kas ļauj iegūt nelielu porciju sulas un to uzreiz izdzert.

Universālās spiedes

Universālās suluspiedes paredzētas gandrīz jebkuriem augļiem, dārzeņiem un ogām, taču katram konkrētajam modelim var būt arī kādi lietojuma ierobežojumi, kas norādīti lietošanas instrukcijā. Arī jau minētos citrusaugļus var likt universālajā spiedē, tikai tie pirms tam jānomizo. Universālās jeb centrbēdzes spiedes darbības princips visiem modeļiem ir līdzīgs. Augļus vai dārzeņus aparāts vispirms sasmalcina ar diskveida rīvi, pēc tam šī masa nonāk koniskā vai cilindriskā separatorā – atkarībā no modeļa. Cilindriskas formas separators nodrošina spiedei augstāku lietderības koeficientu, proti, no augļiem tiek izspiests līdz pat 95% sulas. Taču šāda tipa ierīce parasti nav paredzēta ilgstošam darbam, jo pēc 2–3 sulas glāžu izspiešanas separators jātīra no sausajiem atkritumiem. Lietošanā ērtāki ir modeļi ar konisko separatoru, kas nodrošina ilgstošāku nepārtrauktu darbu un atsevišķu atkritumu savākšanu, tomēr tiem ir nedaudz zemāks lietderības koeficients (60–70%). Lielāka ierīces jauda nozīmē to, ka tā strādā ražīgāk, tomēr pret norādītajiem lielajiem jaudas rādītājiem jāizturas kritiski, jo visbiežāk mazāk pazīstami ražotāji šos skaitļus mēdz krietni pārspīlēt. Firmas Elkor speciālisti norāda, ka pašlaik pieprasītākie ir modeļi, kuros vidusmēra ābolu var ievietot nesagrieztu. Tas rada papildu ērtības, jo nav jānodarbojas ar augļu griešanu. Vienīgi āboliem jānogriež kātiņi, lai nebojātu smalcinātāju. Jaunākajiem modeļiem ir zems trokšņa un vibrācijas līmenis, kā arī moderns dizains.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu