Video: kā noritēja Merkura tranzīts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Pirmdien lielākā daļa planētas astronomu savus mērinstrumentus bija pavērsuši Saules virzienā, lai vērotu salīdzinoši retu parādību - Merkura tranzītu jeb Saulei tuvākās planētas virzīšanos pāri zvaigznes diskam. Parādību ar saviem mērinstrumentiem un dažādiem kameru filtriem aizraujošā video iemūžinājusi arī Nacionālās Aeronautikas un kosmosa aģentūras Saules dinamikas observatorija, kura atrodas izplatījumā un nepārtraukti veic Saules novērojumus.

Merkura tranzīts ir dabas parādība, kas notiek reizi 3-13 gados. Latvijā tā iepriekšējo reizi bija vērojama pirms trīspadsmit gadiem, bet nākamais Merkura tranzīts būs vērojams 2019.gadā.

Jāteic, lai arī Merkurs Sauli apriņķo apmēram četras reizes ātrāk nekā Zeme (88 dienās), šie trīs kosmosa objekti reti nostājas vienā līnijā un uz Saules diska ir redzama Merkura ēna. Tā iemesls ir par septiņiem grādiem nobīdīta Merkura orbītas plakne attiecībā pret Zemes orbītu ap Sauli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu