Granulu katlu priekšrocības (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pateicoties koksnes granulu konkurētspējīgajai cenai un apkures katla iekārtas ilglaicīgajai automātiskajai darbībai, turklāt bez apkalpošanas, šis kurināmā izmantošanas veids veiksmīgi aizstāj citus kurināmos, piemēram, dabasgāzi, kas jau kļuvusi ievērojami dārgāka.

Granulu katlu apkures izmaksas ir daudz mazākas par dīzeļdegvielu vai propāna gāzi. Vēl vairāk – apkure ar granulām ir lētāka pat par malku, jo īpaši komerciālajās katlu mājās, kur nodarbina kurinātājus. Pirmkārt, malkas kvalitāte bieži ir ļoti slikta, tā nebūt nav lēta, otrkārt, malkas degšanas process ir grūti kontrolējams un neekonomisks, treškārt, kurinātāju algas ievērojami sadārdzina šo procesu, un tā sauktais cilvēkfaktors ir grūti kontrolējams, nemaz nerunājot par malkas grēdām, kas bojā ainavu, veicina antisanitārus apstākļus un traumatismu.

Koksnes granulu galvenā priekšrocība ir tā, ka granulas ir augstvērtīgs, kompakts, ērti transportējams un vienkārši automatizējams vietējais kurināmais, kas iegūts no koksnes pārstrādes atlikumiem, tos samaļot un sapresējot augstā temperatūrā ar lielu spiedienu, attiecībā

7 : 1, saglabājot ne vairāk kā 8 – 10 % relatīvā mitruma. To siltumspēja vidēji ir 4200 Kkal/kg un, ievērtējot "GRANDEG" katla lietderības koeficentu, no kilograma mēs iegūstam aptuveni 4,5 kW siltuma. Granulu izgatavošanā netiek izmantotas ķīmiskas saistvielas, tās kopā palīdz saturēt presēšanas procesa lielā spiediena un temperatūras iespaidā izdalījusies dabiskā koksnes līme – lignīns.

Viena fasētu granulu tonna aizņem apmēram 1;5 m3. Ģimenes māju vajadzībām fasētas 16 un 30 kilogramu maisos, kas ērti uzglabājami jebkurā palīgtelpā, pat malkas šķūnītī, tikai jāraugās, lai tās neskartu grīdas mitrums vai nebūtu tiešā saskarē ar ūdeni, jo no gaisa mitruma granulas nebojājas. Lielākas jaudas katlumājām granulas fasē vienas tonnas (BigBag) maisos vai arī ar speciālu transportu pieved beramā veidā un ar gaisa pūtes transportieri iepilda granulu glabāšanas konteineros (silosos).

Lai varētu aptuveni prognozēt ēkas apkures izmaksas noteiktam laika periodam, var pieņemt, ka, piemēram, 150 m2 ģimenes mājai stundā nepieciešams 1 – 1,5 kg granulu, mēnesī 720 – 1080 kg, sezonā

5 – 7 tonnas. Protams, vienmēr jāatceras, ka katls granulas nepatērē, tas tikai saražo siltumu, ar ko kompensēt mājas siltuma zudumus. Tādēļ granulu patēriņš ir tieši atkarīgs no ūdens sildīšanai nepieciešamā daudzuma, ēkas siltumizolācijas un ventilācijas intensitātes.

"GRANDEG" granulu apkures katlus ražo diviem apkures veidiem. Pirmais – tradicionālajai centrālapkurei, kur siltumnesējs ir ūdens. Otrais – gaisa apkurei, kur telpas gaiss tiešā veidā tiek uzkarsēts, to pūšot cauri pašai katla konstrukcijai. Degšanas process tajos ir automatizēts un nepārtraukti tiek kontrolēts, saražojot tieši tik daudz siltuma, cik nepieciešams, lai nodrošinātu vienmērīgu telpas temperatūru, tas ir, lai kompensētu konkrētos ēkas siltuma zudumus.

"GRANDEG" ūdens apsildes granulu katlus ražo gan ģimenes māju (15, 25 un 40 kW), gan arī komerciālo un industriālo ēku (70, 100, 200 un 300 kW) apkurei, pat ciematu centrālās apkures nodrošināšanai. Granulu apkures katlam blakus uzstādītā ar granulām pildītā standarta tvertne nodrošina katla iekārtas automātisku darbību līdz pat nedēļai. Izbūvējot lielāku granulu krātuvi, automātiskas darbības laiku var ievērojami paildzināt. Jaudīgākas vai tehnoloģiski specifiskas apkures sistēmas izbūves gadījumā katlus var kombinēt kaskādēs – siltajā laikā strādā viens, aukstajā – divi vai trīs katli, vai arī vienu katlu izmanto sadzīves ūdens sildīšanai, otru – apkurei.

Granulu apkures katli ekspluatācijā ir vieni no drošākajiem – degšanas process ir pilnīgi automatizēts, un līdz ar to nav iespējama katla eksplozija, jo, pārtrūkstot elektrības padevei, katla darbība apstājas. Katla apkope jāveic reizi vienā vai divās nedēļās, ziedojot tam pavisam neilgu laiku pelnu iztīrīšanai un granulu iebēršanai katla tvertnē, kuru tālāko dozēšanu katla automatizētā padeve veic pati. Rūpnieciski noteiktais garantijas laiks granulu apkures katlam kopumā ir 2 gadi, bet katla korpusam – vēl papildus 3 gadi. Garantijas un pēcgarantijas laikā nodrošināts kvalitatīvs un ātrs "GRANDEG" serviss.

"GRANDEG" granulu apkures katlu rūpnīca atrodas Ainažos, K.Valdemāra ielā 99a, tālr. 40-71177. Rīgā ir divi pārdošanas biroji: Struktoru ielā 7, tālr. 7556721, un jaunais birojs Rīgā, Brīvības ielā 439, tālr. 7556721, darba laiks – darbdienās no plkst. 9.00 līdz 18.00. Birojos iekārtota arī pārdošanas zāle ar eksponātiem, kā arī var apskatīt un saņemt izsmeļošu informāciju par granulu katliem, to pareizu uzstādīšanu un apkalpošanu, un pēc līguma noslēgšanas to pasūtīt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu