Grieķijai, Īrijai un Portugālei vajadzētu pamest eirozonu (11)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Grieķijai, Īrijai un Portugālei vajadzētu izstāties no eirozonas, lai tās spētu atveseļot savu ekonomiku, intervijā vācu laikrakstam "Die Welt" norāda investīciju kompānijas "Pacific Investment Management Company" ("Pimco") vadītājs Eiropā Endrū Bosomvorts.

"Bez pašu valūtas vai apjomīgiem fondu pārskaitījumiem Grieķija, Īrija un Portugāle nespēs atveseļoties," sacīja Bosomvorts.

Nacionālās valūtas nodrošinās konkurētspējīgu maiņas kursu, lai veicinātu eksportu un sasniegtu ekonomisko izaugsmi, kas nepieciešama šo valstu vērienīgo parādsaistību atmaksāšanai, piebilda Bosomvorts.

Pēc tam, kad izaugsme atgriezīsies un valstis būs atjaunojušas finanšu tirgu uzticību, tās varēs atgriezties eirozonā, viņš piebilda.

Tajā pašā laikā Beļģija, Itālija un Spānija spēs pārvarēt savas parādsaistību problēmas, paliekot eirozonā un saņemot ievērojamu partneru palīdzību, sacīja obligāciju investors.

Viņš arī prognozē, ka "agrāk vai vēlāk" tiks ieviestas vienotas eirozonas obligācijas, lai arī pret šādu ierosinājumu iebildusi Vācija un Francija, jo tās paaugstinātu to aizņēmumu izmaksas.

Spekulācijas par iespējām valstīm pamest eirozonu regulāri izteiktas jau kopš parādsaistību krīzes sākuma pirms gada, kad tika noskaidrots, cik bēdīgā stāvoklī ir Grieķijas finanšu situācija.

Tomēr daļa ekonomistu norādīja uz šādas rīcības milzīgajām izmaksām un uzsvēra, ka aizņēmumu izdevumu pieaugums eirozonu pametušajām valstīm, visticamāk, atturētu tās pieņemt šādu lēmumu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu