Putina partijai 49,54% balsu, tūkstošiem vēlēšanu pārkāpumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijā svētdien aizvadītajās parlamenta apakšpalātas - Valsts domes - vēlēšanās premjerministra Vladimira Putina partija "Vienotā Krievija" ieguvusi vien 49,54% balsu, liecina 95,71% vēlēšanu iecirkņu apkopotie balsošanas rezultāti.

Kā pirmdien paziņoja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Vladimirs Čurovs, "Vienotajai Krievijai" 450 deputātu parlamenta apakšpalātā būs 238 vietas, tādējādi tā saglabās vairākumu.

Aizvadītās vēlēšanas ir smags trieciens valdošajai partijai, jo 2007.gada vēlēšanās "Vienotā Krievija" ieguva 64,3% balsu un 315 no 450 parlamenta apakšpalātas deputātu mandātiem.

Par valdošās partijas tuvāko sāncensi - Komunistisko partiju - saskaņā ar šobrīd apkopotajiem rezultātiem nobalsojuši 19,16% vēlētāju, kas tai Valsts domē nodrošina 92 likumdevēju pārstāvniecību.

Partija "Taisnīgā Krievija" un ultranacionālistiskā Krievijas Liberāldemokrātiskā partija ierindojas trešajā un ceturtajā vietā ar attiecīgi 13,22% un 11,66% balsu.

Šāds balsu sadalījums "Taisnīgajai Krievijai" garantē 64 deputātu vietas, bet Krievijas Liberāldemokrātiskā partija var cerēt uz 56 deputātu mandātiem.

7% barjeru, kas noteikta iekļūšanai Valsts domē, pārvarējušas tikai šīs četras partijas.

Piektajā vietā palikusi liberālā partija "Jabloko", kam šobrīd ir 3% balsu.

Putina laika "netīrākās vēlēšanas"

Krievijas cilvēktiesību aktīvisti uzskata, ka šīs vēlēšanas ir netīrākās kopš Vladimira Putina nākšanas pie varas. Opozīcijas partijas visas nakts garumā piedalījušās protestos un sola tos turpināt arī šodien.

Pēc balsošanas iecirkņu slēgšanas policija aizturējusi vairākas anarhistu un nacionālistu biedru grupas. Citviet Maskavā demonstrācijā maskās tērpti cilvēki naktī izkliedza saukļus par to, ka Krievijas iedzīvotāji ir piekrāpti.

Opozīcijas lielākās partijas uzsver, ka vēlēšanas bijušas negodīgas, jo valdība finansiāli atbalstījusi partiju "Vienotā Krievijai" un devusi tai arī papildu iespējas reklamēties. Apgrūtināts darbs bija arī cilvēktiesību aizstāvju apvienībai "Golos", kas esot vienīgā neatkarīgā organizācija, kas novēro Valsts domes vēlēšanas - vēlēšanu dienā tās mājas lapu bloķēja hakeru uzbrukumi; notikušas arī aizturēšanas. Tostarp apvienība spējusi uzskaitīt tūkstošiem dažādu pārkāpumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu