Jauna dzīve

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms iegādājies dzīvokli, Kārlis esot novērtējis, kāds kurā nama miteklī ir telpu plānojums. Visatbilstošākais viņa vēlmēm šķitis mājoklis ar divām guļamistabām un studijas tipa dzīvojamo istabu, kas apvienota ar virtuvi.

GAIŠS UN PĀRSKATĀMS. "Pat tad, ja debesis ir apmākušās, nav saules, šajā studijas tipa telpā ir patīkami gaišs. Tas tāpēc, ka vienā telpas galā atrodas liels stiklots erkers, bet otrā – plašs logs. Man arī patīk, ka dzīvojamā istaba ir apvienota ar virtuves zonu. Mums tā nemaz nav vajadzīga lielāka, jo neesam no tiem, kas aizraujas ar konservu taisīšanu un ievārījumu vārīšanu," atklāj dzīvokļa saimnieks, un Alise viņam piebalso. "Tas tiešām ir veiksmīgs risinājums – viesistaba kopā ar virtuvi. Vienalga, vai tā būtu dienišķās maltītes gatavošana vai cienasta sarūpēšana ciemiņiem, es, rosoties ap plīti, redzu mājiniekus vai ciemiņus, viņi – mani. Taču nav arī tā, ka es būtu kā uz skatuves, jo saimniecisko zonu no pārējās telpas nodala virtuves iekārtas skapis ar nelielu paaugstinājumu – stikla plauktu," uzsver Alise.

***

ĢIMENES PORTRETS INTERJERĀ. "Tā sanāk, ka šobrīd manā dzīvē ir daudz būtisku notikumu. Novembra sākumā kopā ar savu draugu un kompanjonu Aigaru Dinsbergu veru vaļā Muzikālo teātri 7, nu jau mēnesi kopā ar savējiem esmu nodzīvojis jaunā mājvietā, bet pats svarīgākais notikums mūsu ģimenē ir gaidāms februārī, kad pasaulē jānāk manai un Alises meitiņai," saka Muzikālā teātra 7 īpašnieks un radošais direktors Kārlis Anitens, kurš kopā ar savu otro pusīti Alisi Gabrāni un divus gadus veco mazulīti Sonoru pamazām aprod ar 96 m2 plašo trīsistabu dzīvokli Dignājas namos Pārdaugavā. Starp citu, šis mājoklis biznesa informācijas centra Jaunie projekti organizētajā konkursā Labākais jaunais projekts ieguva otro vietu nominācijā Labākais mājas projekts. "Meklējot jaunu dzīvokli, man galvenā prasība bija – lai ir pilna iekšējā apdare, jo mani tracina būvdarbi un remontdarbi. Pirmkārt, tāpēc ka nav priekš tiem laika, otrkārt, ļoti labi atceros, kā man neveicās ar meistariem, kad remontēju dzīvokli Salaspilī. Sapratu, ka vēlreiz kaut ko tādu negribu piedzīvot." Kārlis ir apmierināts ar pirkumu, jo ēka atrodas netālu no Rīgas centra, zaļā rajonā, turklāt pusminūtes gājiena attālumā no viņa biroja. "Un arī cena – 1000 latu par kvadrātmetru – man šķita adekvāta, ņemot vērā, ka dzīvoklim ir pilna iekšējā apdare, virtuves iekārta, sadzīves tehnika un santehnika. Pārdevu savu iepriekšējo mitekli, kā arī ņēmu kredītu. Domāju, ka gadus desmit mēs šeit noteikti dzīvosim.".

***

AVĪZES UZ SIENAS. "Kad pirmoreiz ienācu dzīvoklī, man uzreiz bija skaidrs – lai atdzīvinātu gaišās sienas, ne tikai viesistabā, bet arī virtuves zonā vajadzēs līmēt dekoratīvas tapetes," stāsta Alise un piebilst, ka oriģinālās tapetes, kuras rakstam izmantots kāds angļu preses izdevums, esot iegādājušies salonā Siena. "Mēs ilgi nevarējām atrast ēdamgaldu, jo zinājām, kādu to gribam. Beidzot vienā nelielā veikaliņā Purvciemā atradām Šveicē ražotu pamatīgu galdu. Tā kājas ir no koka, bet virsmai izmantots dabīgā koka finierējums, kuram ir ļoti interesanta faktūra. Savukārt Mēbeļu namā iegādājāmies baltus krēslus (tas bija mūsu sapnis!), kuri apvilkti ar ļoti kvalitatīvu ādas imitāciju.".

***

TRŪKST SAIMNIECĪBAS TELPU. "Tāda tipa mitekļiem kā mūsējais ir viens liels mīnuss – trūkst saimniecības telpu, kur nolikt, piemēram, veļas gludināmo dēli, slēpes un tamlīdzīgas lietas. Tiesa, mums ir iespēja pagrabstāvā jeb cokolstāvā noīrēt mantu glabātavu, bet es taču katrreiz, kad vajadzēs gludināmo dēli, neskriešu pēc tā uz pagrabu. Tāpēc atteicāmies no otras vannas istabas un iekārtojām saimniecības telpu," pieredzē dalās dzīvokļa saimnieks. Priekšnama nišā izvietojuši firmā Ripo pasūtīto iebūvēto skapi ar bīdāmām durvīm un plauktu un grozu sistēmu. Tam bīdāmās durvis ir ar dabīgā cēlkoka – venges – finierējumu.

***

VIEGLI KOMBINĒT. Alisi ļoti interesējot interjera dizaineres profesija. Viņa prāto, ka pēc jaunākās meitiņas nākšanas pasaulē varētu šai jomā darboties. Un tad lieti noderēšot gan Liepājas Pedagoģijas akadēmijā iegūtās datordizaineres zināšanas, gan praktiskās iemaņas, kuras guvusi, vispirms iekārtojot sava tēva dzīvokli, tad – savējo. "Tas ir labi, ka ģenerālos jautājumos, kas attiecas uz interjeru, man ar Alisi domas saskan. Tāpēc, piemēram, bijām vienisprātis, ka viesistabā vajag tumšas mēbeles," stāsta Kārlis, bet Alise viņu papildina, sakot, ka viņai īpaši tuvs esot venges koka pārklājums – šobrīd aktuāls apdares materiāls. "Venges tumši brūno toni var viegli kombinēt ar pārējām krāsām. Mūsu gadījumā tā ir oranžā, melnā un baltā." Mēbeļu komplektu viesistabai esot iegādājušies Mēbeļu namā. Polijā ražotajiem plauktiem un skapjiem dizains šķietot izdevies, taču, cik tie ilgi kalpošot, gan īsti skaidrs neesot. "Gribējām lakoniskas, skaidras formas mēbeles, bez cakām. Šai ziņā nopirktais komplekts atbilst mūsu prasībām, taču izskatās, ka varētu neizturēt pārāk intensīvu ekspluatāciju. Tiesa, viesistabas mēbeles netiek tik ļoti izmantotas kā gulta vai galda virsma virtuvē." Alise izdomājusi, ka telpas interjeru varētu atdzīvināt ar kādu košu akcentu. Salonā Siena i egādājušies tapetes, kurās dominē oranžā krāsa, un tās pielīmējuši pie vienas no sienām. Šis process esot izvērties par veselu atrakciju. Lai līnijas būtu horizontālas, vajadzējis atritināt un uzreiz pielīmēt visu tapešu rulli, jo oriģinālā līnijām bija jābūt vertikālām. Lai to izdarītu, vairākiem cilvēkiem atritināto rulli vajadzējis turēt un dabūt līdz sienai, lai pielīmētu.

***

MAZLIET RETRO. "Vienojāmies, ka virtuves zonu un ēdamzonu iekārtosim tā, lai būtu moderni, bet tajā pašā laikā – ar dažiem retrostilā ieturētiem akcentiem. Šim stilam ļoti piederīgs šķita sienas pulkstenis, ko ievērojām mēbeļu veikaliņā, kur pirkām ēdamgaldu," par interjera priekšmetu izvēli stāsta Kārlis. Lai ēdamzona būtu mīlīgāka, Alise pie loga piestiprinājusi viegla auduma aizkarus.

***

KRĀSU MAIŅA. Plašajai vannas istabai Mēbeļu namā esot noskatījuši skapjus ar matēta stikla durvīm, kur salikt personīgās higiēnas un kosmētikas līdzekļus, kā arī plauktu dvieļiem. "Nospriedām, ka guļamistabā nebūs tualetes galdiņa ar daudzām krēma un smaržu pudelītēm, bet ka meikapu uzlikšu šeit, vannas istabā pie spoguļa. Tāpēc virs tā ir ierīkots papildu apgaismojums," skaidro Alise. Bet Kārlis smej, ka tagad viņiem droši var dāvināt dvieļus brūnā un smilšu tonī, jo pret jauniem pakāpeniski tiekot nomainīti iepriekšējā dzīvokļa interjeram pieskaņotie zilie dvieļi.

***

GUĻAMISTABA. Uz grīdas dzīvoklī, izņemot virtuves zonu un vannas istabu, ir segts tarkets, kā vērtējoši saka Kārlis, – parketa un lamināta krustojums. "Gulta ir atceļojusi līdzi no Salaspils dzīvokļa, iebūvēto skapi ar bīdāmām durvīm no tumšā zebrano materiāla pasūtījām Ripo," ar guļamistabas iekārtojumu iepazīstina Kārlis un piebilst, ka šajā telpā, lai saglabātu intimitāti, nolēmuši nelikt televizoru. Toties mūzai – mākslinieka gleznotam sievietes aktam – gan esot atradusies vieta.

***

SONORAS ISTABA. Divgadīgās meitenītes istaba nav pieblīvēta ar mēbelēm – ir guļamais, kuram drīz pievienošoties kumode, kā arī mazs galdiņš ar krēsliņiem. "Projekta attīstītāji šo telpu bija iecerējuši kā guļamistabu, taču es atcerējos omes teikto, ka gultu nedrīkst telpā novietot tā, lai kājgalis būtu pret durvīm. Tā ka divguļamo gultu šeit nemaz citā virzienā nav iespējams novietot, izlēmām istabu atvēlēt Sonorai," saka Alise.

***

NEAPAUGT AR LIETĀM. "Pārceļoties no iepriekšējā dzīvokļa paņēmām līdzi tikai gultu un dažus sīkumus. Kad ienāc jaunā vietā, arī lietas gribas jaunas. Un man ar Alisi piemīt vēl kāds kopīgs pluss – mums abiem nepatīk, ka visas brīvās virsmas ir pilnas ar rūķīšiem, svečturīšiem, vāzītēm, citādiem štruntiem. Draugi jau zina, ka, braucot pie manis ciemos, ir labāk man neko nedāvināt. Nu, ja galīgi bez tā nevar iztikt, lai atved puķi vai pasniedz dāvanu karti," saka Kārlis. "Bet tas nenozīmē, ka mēs vienmēr spētu atturēties no impulsīviem pirkumiem. Reiz kādā veikalā ieraudzījām palielu automašīnas modeli retro stilā un sapratām, ka kaut kas tāds labi iederētos virtuvē uz palodzes. Skaidrs, ka ar laiku tāpat apaugsim ar visādiem nieciņiem, tomēr gribas šo procesu kontrolēt," apņēmības pilns ir Kārlis.

***

DZĪVAIS AIZKARS. Viesistabā erkera zonā ir iekārtota Kārļa darba vieta. "Sākumā Alise bija pret rakstāmgaldu un krēslu viesistabā, taču vēlāk piekrita, jo man taču ir jābūt vietai dzīvoklī, kur varu strādāt. Pie ēdamgalda īsti negribēju," skaidro Muzikālā teātra 7 radošais direktors. Skaisti dizainētos dīvānus ar melnbalti svītroto mēbeļaudumu esot iegādājušies mēbeļu salonā Taps. Abi uzteic pašmāju ražotājus, jo mēbeles gan labi izskatoties, gan funkcionāli ir ļoti ērtas. Kārlis atklāj, ka viņa vājība esot telpaugi. Katrā istabā ir pa vienam vai vairākiem zaļotājiem. "Erkera zonā atrodas pods ar pasifloru jeb cietējpuķi, lai tā, vīteņojot uz augšu pa saimniecības auklu, kas piestiprināta pie griestiem, izveidotu dzīvu aizkaru.".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu