SVF bažījas par Īrijas spēju atmaksāt aizdevumu (13)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Īrijā pastāv lieli riski, kas varētu ietekmēt šīs finanšu problēmu māktās eiro zonas valsts spēju atmaksāt starptautisko aizdevumu, ko piešķīris Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Savienība, piektdien brīdināja SVF.

Pēc SVF prognozēm, Dublina diez vai spēs izpildīt savu solījumu un līdz 2015.gadam samazināt valsts budžeta deficītu līdz 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

"Sagaidāms, ka atveseļošanās temps būs pieticīgs," sacīts SVF jaunākajā pārskata par Īrijas ekonomikas perspektīvām. SVF eksperti norāda, ka riski saistīti ar deflācijas tendencēm un negatīvo virzību fiskālajā un finanšu jomā.

SVF sagaida, ka Īrijas budžeta deficīts līdz 2014.gadam saruks līdz 5,1%, bet 2015.gadā tas varētu samazināties līdz 4,8%, ja valstī netiks veikti turpmāki tēriņu samazināšanas pasākumi.

SVF tomēr prognozē, ka Īrijas ekonomika sāka atveseļoties nākamgad, kad IKP pieaugs par 0,9% pretstatā šogad paredzamajam 0,2% samazinājumam.

SVF arī atzīst - lai gan Īrijas varas institūcijas ir īstenojušas vērienīgus pasākumus banku sektora stiprināšanai, tajā saglabājas augsts ievainojamības līmenis.

Sevišķi lielas bažas SVF pauž par Īrijas problēmu pārsviešanos uz citām eiro zonas perifērijas valstīm - Grieķiju, Portugāli un Spāniju. Zināms satraukums fonda ekspertiem ir arī par Īrijas nedienu ietekmi uz Itāliju un Beļģiju.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu