Īrijas ekonomika atgriezusies pie izaugsmes (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Īrijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada trešajā ceturksnī pieaudzis par 0,5%, salīdzinot ar otrajā ceturksnī reģistrēto 1% kritumu, teikts ceturtdien publiskotajā Īrijas Statistikas biroja paziņojumā.

Statistikas birojs iepriekš gan ziņoja, ka valsts ekonomika otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar gada pirmajiem trīs mēnešiem saruka par 1,2%.

Īrijas finanšu ministrs Braiens Lenihens norādīja, ka atgriešanās pie izaugsmes trešajā ceturksnī liecina par ekonomikas augšupeju, galvenokārt pateicoties eksporta nozares veiksmīgajai darbībai.

Taču, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, valsts IKP trešajā ceturksnī samazinājies par 0,5%.

Tomēr Lenihens pauda optimismu, ka ekonomikas pozitīva izaugsme gada salīdzinājumā varētu tikt sasniegta ceturtajā ceturksnī vai nākamā gada sākumā.

"Šodienas dati liecina, ka ekonomika ir stabilizējusies un patlaban atrodas uz eksporta veicinātas izaugsmes ceļa. Budžetā prognozētais 1,7% pieaugums 2011.gadā ir realizējams," sacīja ministrs.

Īrijas jaunākie ekonomikas dati publiskoti dienu pēc tam, kad valsts parlaments apstiprināja Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) 85 miljardu eiro (59,7 miljardu latu) vērto finansiālās palīdzības programmu.

Pirms balsojuma Lenihens norādīja, ka ES un SVF izveidotais glābšanas plāns ir vienīgais pamats Īrijas ekonomiskās atgūšanās nodrošināšanai.

Kā ziņots, 2008.gadā Īrija kļuva par pirmo eirozonas dalībvalsti, kas nokļuva recesijas periodā.

Valsts ekonomikas lejupslīdi galvenokārt veicināja iekšzemes nekustamo īpašumu tirgus sabrukums, bezdarba līmeņa kāpumus un valdības īstenotie apjomīgie banku glābšanas pasākumi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu