Veļas žāvētājs – gludekļa aizstājējs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielais sadzīves tehnikas ražotājs Electrolux šoruden izlaidis principiāli jaunu veļas žāvējamo mašīnu Iron Aid. Šī kondensācijas tipa ierīce ne tikai žāvē un atsvaidzina apģērbu, bet ar tvaika palīdzību arī novērš auduma krokošanos.

Droši vien nevienam nav noslēpums, ka gludināšana ir viens no nogurdinošākajiem un apnicīgākajiem mājas darbiem. To apliecina arī īpaši pētījumi, kuros noskaidrots, ka gludināšana var prasīt līdz pat 68% no laika, kas nepieciešams apģērba kopšanai. Tieši šīs problēmas risināšanai Electrolux radījis žāvētāju ar tvaicēšanas funkciju Iron Aid, kura darbības pamatā ir revolucionāra sistēma, kas ievērojami samazina gludināšanai nepieciešamo laiku un pūles. Noteiktiem auduma veidiem un apģērbu tipiem jaunais žāvētājs ļauj pat vispār iztikt bez gludekļa.

Tradicionālie modeļi

Pēc izmazgāto drēbju izņemšanas no veļas mašīnas parasti tās jāliek žāvēties. Tas prasa laiku un arī piemērotu vietu. Izmantojot žāvējamo mašīnu, drēbes tiek izžāvētas ātri un saudzējoši, gatavas likšanai skapī. Lielākā daļa žāvētāju darbojas pēc mitruma kondensācijas principa. Ūdens, kas žāvēšanas laikā kondensējies tvertnē, atkarībā no žāvētāja modeļa tiek uzkrāts ierīces rezervuārā vai arī novadīts tieši kanalizācijā. Tādējādi mitrums nenonāk gaisā un no turienes ēkas konstrukcijās. Par nepieciešamību iztukšot ūdens rezervuāru pēc katras žāvēšanas reizes atgādina indikators. Dažiem modeļiem žāvētājs atslēdzas, ja ūdens tvertne ir pilna.

Vienīgā apkope, kas jāveic regulāri pēc katras žāvētāja lietošanas, ir jau pieminētā ūdens savācēja iztukšošana, kā arī gaisa cirkulācijas sistēmas filtra tīrīšana. Automātiskās žāvēšanas programmas ļauj izvēlēties, cik sausu un mīkstu veļu no mašīnas varēs izņemt – lai drēbes būtu mitras, gatavas gludināšanai, viegli mitras, gatavas likšanai skapī vai ļoti sausas. Lepnākiem modeļiem displejs parāda arī mitruma pakāpi visa cikla laikā. Žāvēšanas laikā ierīce ar sensoru palīdzību nosaka veļas mitruma līmeni un noregulē nepieciešamo žāvēšanas laiku, kā arī ar skaņas signālu ziņo par žāvēšanas pabeigšanu.

Pretburzīšanās sistēma veidota tā, lai neļautu drēbēm sakrokoties. Ja nav iespējams iztukšot žāvētāju tūlīt pēc cikla beigām, cilindrs pēc noteiktiem laika intervāliem sāk griezties vēl aptuveni stundu, lai neļautu veļai saburzīties. Žāvēšanas procesa laikā cilindrs var mainīt griešanās virzienu, lai novērstu sakrokošanos. Burzīšanos samazina arī veļas pakāpeniska atdzesēšana cikla pēdējo minūšu laikā. Daži ražotāji piedāvā apvienot veļas mazgāšanas mašīnu un žāvētāju, novietojot tos vienu virs otra. Šāda kompleksa darbību vada ar vienu un to pašu vadības paneli. Žāvētājs pats nav aprīkots ar vadības paneli, taču to vada no veļas mašīnas. Gan veļas mazgāšanas mašīna, gan žāvētājs var darboties vienlaikus.

Katram auduma veidam

Ļoti svarīgi, lai varētu izvēlēties pareizo žāvēšanas procesu dažādiem audumiem. Katram auduma veidam ir speciāli izstrādātas programmas. Tiek piedāvātas arī īpašas programmas, ieskaitot tādas, kas ļauj kopā žāvēt dažādus audumus. Jutīgiem audumiem domātas tā sauktās delikātās programmas.

Dažiem modeļiem ir pieejama sistēma, kas nodrošina žāvēšanas procesa drošību un neļauj sabojāt drēbes. Tā piedāvā piemērotus žāvēšanas režīmus un novērš, piemēram, žāvēšanu pārmērīgi augstā temperatūrā. Atsevišķiem žāvētājiem var pat izveidot un saglabāt individuālām prasībām piemērotas programmas. Savukārt atliktā starta programma ir visai izplatīta dažāda līmeņa ierīcēs. Žāvētāju var ieprogrammēt tā, lai tas ieslēgtos pat pēc 24 stundām, bet displejā parādīsies līdz ieslēgšanai atlikušais laiks. Turklāt displejā var parādīties tobrīd izvēlētās programmas ilgums, atlikušais žāvēšanas laiks, kā arī iespējamie ziņojumi par kļūmēm.

Gludekļa palīgs

Electrolux Iron Aid veļas žāvējamo mašīnu var droši uzskatīt par jaunu pakāpi mājas darbu atvieglošanā. Iespējams, jau drīz mēs savu ikdienu nevarēsim iedomāties bez šādiem žāvētājiem, tāpat kā nevaram iztikt bez daudzām citām ierīcēm.

Kā jau minēts, Iron Aid sistēma ar tvaika palīdzību novērš burzījumus un atsvaidzina apģērbu. Šajā žāvētājā var apstrādāt drēbes, kuras parasti bija nepieciešams nodot ķīmiskajā tīrīšanā. Turklāt modernā ierīce ļauj vilkt mugurā apģērbu uzreiz pēc izņemšanas. Jaunajam žāvētājam ir plašs programmu klāsts, kas tam ļauj ievērojami pārsniegt tradicionālo veļas žāvējamo mašīnu iespējas.

Speciālas tvaicēšanas programmas paredzētas apģērba gludināšanai un nepatīkamu smaku novēršanai. Ir arī speciāli tvaicēšanas cikli, kas izstrādāti, lai atbrīvotu no burzījumiem pat pavisam sausus kreklus. Netrūkst arī delikātās žāvēšanas programmas, kas der tādiem jutīgiem audumiem kā zīds un vilna. Programmu izvēles procesu kontrolē elektronika, tā izslēdz mašīnu uzreiz pēc tam, kad drēbes ir gatavas. Tas palīdz ne tikai ekonomēt elektroenerģiju, bet arī ļauj taupīt laiku.

Electrolux Iron Aid tvaicēšanas ciklā vienlaikus ar tvaika padošanu tvertne lēni griežas un apģērbs tiek žāvēts. Vienā reizē iespējams apstrādāt piecus kreklus vai trīs kilogramus kokvilnas drēbju. Žāvēšanas cikla ilgums ir atkarīgs no izvēlētās programmas, taču standarta cikls prasa tikai 25 minūtes. Pateicoties īpašajai tvaicēšanas tehnoloģijai, jaunais veļas žāvētājs savu darbu paveic bez papildu tīrīšanas līdzekļu, aromatizatoru un citu ķīmisku vielu izmantošanas.

"Iron Aid ir unikāls tehnoloģijas sasniegums, kas ievērojami atvieglo mūsu klientu dzīvi. Tiek aiztaupīts ne tikai gludināšanai nepieciešamais laiks un pūles, bet arī lieks gājiens uz ķīmisko tīrītavu, lai atsvaidzinātu vai atbrīvotu no nepatīkamas smakas savas drēbes," stāsta Raimonds Vāvere, SIA Electrolux Latvija ģenerāldirektors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu