Degam?!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ugunsnelaime piezogas pati. Dūmu detektors ir viens no līdzekļiem, kas palīdz no tās izvairīties.

Autonomie detektori

Autonomie jeb lokālie dūmu detektori ir iekārta, kas reaģē uz palielinātu dūmu klātbūtni telpā, dodot ļoti skaļu un spalgu signālu – no 65 līdz 120 decibeliem. Tas aprēķināts tā, lai brīdinājums būtu dzirdams vismaz divās telpās.

Šī iekārta būs efektīva, ja mājās tajā brīdī atradīsies cilvēki, kuri būs rīcībspējīgi glābt tuviniekus un izsaukt ugunsdzēsējus. Ja māja vai dzīvoklis ilgāku laiku paliek bez cilvēkiem, tad no drošības viedokļa labāk ir uzstādīt sistēmas dūmu detektorus, kas pieslēgti pie kontrolvadības pults.

Autonomos dūmu detektorus ir vienkārši uzstādīt un kopt. Tie nopērkami gan specializētajos ugunsdrošības, gan saimniecības preču veikalos. Cena – no trīs līdz vairākiem desmitiem latu. Dārgākie detektori reaģē arī uz tvana gāzi.

Detektoru ar skrūvēm piestiprina pie griestiem, telpas centrā vai pie sienas, bet ne zemāk kā 15 cm no griestiem. Ievieto bateriju, un iekārta ir gatava darbam.

Reizi gadā dūmu detektora darbība noteikti jāpārbauda un parasti arī jānomaina baterija. Par tās izlādēšanos signalizē arī detektors. Apkope ir ļoti vienkārša – jānotīra tikai putekļi, lai tie netraucētu uztvert dūmus.

Ugunsgrēka detektorus iesaka uzstādīt virtuvē, guļamistabā, kā arī gaitenī. Ja ir ieradums guļamistabā smēķēt, tad vislabāk detektoru piestiprināt tuvu pie durvīm vai šajā telpā. Ja ģimenes mājai ir vairāki stāvi, tad vajadzīgs vismaz viens katrā stāvā.

Virtuvē dūmu detektoru nav ieteicams uzstādīt, jo tas signalizēs arī gadījumos, kad piedegs ēdiens. Virtuvē efektīvāks ir siltuma detektors. Arī vannasistabā tvaiki var izsaukt viltus trauksmi. Nav vēlams detektorus novietot blakus ventilācijas šahtām un vietās, kur iespējams caurvējš, jo tas aizpūtīs dūmus prom no detektora un izraisīs viltus trauksmi. Dūmu detektorus nevajag novietot tuvu pie krāsnīm un kamīniem, blakus dienas gaismas spuldzēm, neapsildāmās telpās, putekļainās un netīrās vietās, jo putekļi un netīrumi var pārtraukt vai sabojāt dūmu detektora darbību.

Apskatoties, kas lācītim vēderā, jonizācijas tipa dūmu detektorā atrodama radioaktīva viela Am241, kas teorētiski ir radiācijas avots dzīvoklī. Tas nav kaitīgs mūsu veselībai, tomēr bīstams var kļūt, nonākot rokās bērniem. Daļa lokālo dūmu detektoru darbojas ar fotoelementiem, kas nesatur cilvēka veselībai kaitīgas vielas.

Sistēmas detektori

Sistēmas ugunsgrēka detektoru darbības princips ir ļoti līdzīgs lokālajiem – tie reaģē uz paaugstinātu dūmu koncentrāciju, paaugstinātu temperatūru vai citu ugunsgrēka faktoru telpā, ieslēdz sirēnu un vienlaikus nodod signālu uz dežūrpulti, kuru uzrauga cilvēks. Šie detektori var būt savienoti arī ar apsardzes iekārtām, un abas funkcijas tiek veiktas vienā sistēmā.

Sistēmas dūmu detektoru uzstādīšana var izmaksāt 150 un vairāk latu, ko pirmām kārtām nosaka to daudzums dzīvoklī vai mājā. Ideāli, ja katrā telpā ir pa detektoram, bet tas sanāk ļoti dārgi. Vēl jārēķinās ar abonēšanas maksu – aptuveni 15 latiem mēnesī.

Ja mājās ierīkoti sistēmas dūmu detektori, cilvēki komandējuma vai atvaļinājuma laikā var justies droši, ka ugunsgrēks laikus tiks pamanīts un dzēsēju brigāde tajā pat mirklī tiks nosūtīta uz notikuma vietu.

Pārdomāta rīcība

Dūmu detektors vien nespēj pasargāt un glābt cilvēkus. Ir jābūt arī adekvātai rīcībai.

Latvijas Būvnormatīvi paredz, ka sabiedriskajās telpās un daudzdzīvokļu mājās, sākot ar sesto stāvu, koplietošanas telpās un dzīvokļu priekštelpās obligāti jāuzstāda dūmu detektori.

Cilvēki domā, ka, izceļoties ugunsgrēkam, viņi pamodīsies, bet patiesībā oža ir pirmā, ko cilvēks zaudē iemiegot.

Dūmu detektors ceļ trauksmi pirmajās divās minūtēs pēc ugunsgrēka izcelšanās, bet parasti dūmi izplatās tik strauji, ka telpā, kurā ir sākusies nelaime, jau pēc trīs minūtēm kļūst grūti elpot. Tādēļ ir svarīgi tūdaļ evakuēties un glābt ģimeni.

Jārēķinās arī, ka ugunsgrēka laikā nav elektrības, telpas ir tumšas, dūmi kož acīs un cilvēkus pārņem panika. Bieži vien viņi sāk meklēt, piemēram, svarīgus dokumentus, lai tie neaizietu zudumā, piemirstot par maziem bērniem un citiem tuviniekiem…

Konsultēja VUGD Ugunsaizsardzību sistēmas nodaļas vadītājs Viktors Ruļovs.

SVARĪGI

- Dūmu detektors ir ļoti efektīva un vienlaikus arī vienkārša ierīce, kuru var nopirkt un uzstādīt katrs pats.

- Dūmu detektoru galvenā funkcija ir pamodināt aizmigušos mājniekus, tiklīdz radušies uguns draudi. Tāpēc iekārtas pirmām kārtām nepieciešams izvietot guļamistabā vai tās tuvumā.

- Apdrošinātāji vienmēr piedāvā labāku cenu īpašuma un iedzīves apdrošināšanai, ja ir ierīkota signalizācija un dūmu detektori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu