Krūmgrieži un trimmeri

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kārtīgs saimnieks jau rudenī domā par nākamo pavasari, kad neapkopti lauki, grāvji un mežu malas var kalpot par vietu, kur izvērsties kūlas dedzinātājiem.

Tāpēc tagad ir īstais laiks, lai vēl pirms sala un sniega nopļautu nezāles un tiktu vaļā no krūmiem. Šiem darbiem paši piemērotākie darba rīki ir trimmeri un krūmgrieži, kuri, pareizi tos izmantojot, ļauj sasniegt augstu darba ražīgumu.

Zāles pļāvējs ir domāts līdzena mauriņa pļaušanai, taču trimmeris ir paredzēts nelīdzena zāliena un grāvju kopšanai. Turklāt ar trimmeri var appļaut apmales un citas zāles pļāvējam neaizsniedzamas vietas. Pašā jaudīgākajā variantā trimmeris jau ir kļuvis par krūmgriezi, kurš var tikt galā ar kārtīgiem brikšņiem.

Dažādu ražotāju krūmgriežu un trimmeru piedāvājums attiecīgas tehnikas tirdzniecības vietās ir tik plašs, ka nesagatavots pircēj var viegli apjukt. Pat vienas firmas modeļu rinda ir tik gara, ka konkrētu robežu dažādas klases aparātiem novilkt ir grūti, tāpat kā precīzi nodalīt trimmeri no krūmgrieža. Vislabāk tehniku iegādāties specializētos veikalos, kur pieredzējuši pārdevēji palīdzēs izvēlēties konkrētajiem darbiem piemērotāko modeli, veiks jaunās tehnikas pārbaudi un sagatavošanu, kā arī sniegs konsultācijas, kā pareizi un droši ar to strādāt.

Līdzīgi kā, piemēram, motorzāģus, arī trimmerus var iedalīt trīs lielās grupās – profesionālajos, fermeru un piemājas.

Puķu dobju trimmeri

Pie pašiem vienkāršākajiem piemājas jeb amatieru trimmeriem pieder arī elektriskie aparāti, kuru cena ir, sākot no aptuveni 20 latiem. Tie paredzēti puķu dobju un apmaļu appļaušanai, kur nevar piekļūt ar zāles pļāvēju. Maldīgi ir iedomāties, ka trimmeris, pat jaudīgs un dārgs, spēj aizstāt zāles pļāvēju. Katram ir savi uzdevumi. Ar trimmeri nekad nevarēs mauriņu nopļaut tik līdzeni kā ar zāles pļaujmašīnu. Piemājas trimmeri konstruktīvi nav paredzēti lielu platību apstrādei un ilgstošam darbam. Ar benzīna motoru aprīkotu trimmeru orientējošā cena ir, sākot no 120 latiem. Šādiem amatieru rīkiem nav ne tik jaudīgi un izturīgi motori, ne citas detaļas. Uzskatāmākā piemājas trimmeru atšķirība ir salīdzinoši nelieli cilpveida rokturi, kas norāda, ka šis aparāts nav paredzēts ilgstošam darbam un tam var izmantot tikai auklas spoli, nevis zāles asmeni vai griezēju.

Ļauj apstrādāt platības

Vidējās klases jeb fermeru trimmeriem ir nopietnāka konstrukcija, un tiem parasti jau ir kārtīgi plaša satvēriena rokturi un uzkabes ierīce, kas krietni atvieglo darbu. Vienkāršākajā variantā par uzkabi, kas palīdz noturēt trimmeri, kalpo siksna, bet vislabāk, ja ir kārtīga uzkabes sistēma. Šī līmeņa trimmeriem, kuru cenas sākas no apmēram 200 latiem, ir jaudīgāki motori un arī izturības rezerve ļauj apstrādāt lielākas platības. Tagad, kad ir īstais laiks parūpēties, lai nākamajā pavasarī nebūtu jāraizējas par kūlas dedzināšanu, katrs zemnieks, kam ir šāds trimmeris, var labi apkopt laukmales un grāvjus.

Jaudīgākā versija

Profesionālās klases trimmeri pašā jaudīgākajā versijā jau ir kļuvuši par krūmgriežiem. Šāda līmeņa aparātiem parasti var uzstādīt gan griezējdiskus vai trīsstūra griezējus, kas ļauj tos izmantot kā krūmgriežus meža tīrīšanas un citos darbos, gan auklas spoli un lietot kā ražīgus trimmerus. Kārtīgs profesionālais trimmeris maksā vairāk nekā 500 latus. Jāpiebilst, ka arī zemāku klašu trimmeriem tiek piedāvāta krūmgriežu disku uzstādīšanas iespēja, taču salīdzinoši mazjaudīgie motori un nepiemērotā konstrukcija neļauj ar šādu trimmeri veikt pilnvērtīgu krūmgrieža darbu. Speciālisti brīdina, ka trimmerim jāizmanto tikai oriģinālās katram modelim paredzētās auklas, griezēji un cits aprīkojums.

***

DER ZINĀT

• Darbs ar krūmgriezi prasa sagatavotību un iemaņas.

• No drošības tehnikas viedokļa krūmgriezis ir bīstamāks pat par motorzāģi, tādēļ stingri jāievēro konkrētā modeļa tehniskās iespējas.

• Strādājot gan ar trimmeri, gan krūmgriezi, jāizmanto aizsardzības ekipējums – acenes, ķiveres, cimdi un zābaki.

• Jāievēro piesardzība attiecībā uz tuvāko apkārtni, jo krūmgrieža vai trimmera darbības bīstamā zona ir 15 metru rādiusā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu