Gudrās lampas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pastāstiet, lūdzu, par lampām, kas iedegas ar sensoru un fotoreleju palīdzību!

Lampas ar fotorelejiem un kustības sensoriem kļūst aizvien populārākas. Tās izmanto ne vien dārzu un pagalmu, bet arī ielu apgaismošanas sistēmās.

Ir sensori, kuru darbību regulē tikai gaismas daudzums (fotoreleji), un tādi, kas reaģē uz kustību. Arī otrajā gadījumā sensors darbojas tikai krēslas apstākļos.

Gan krēslas, gan kustības sensori var būt gan iebūvēti apgaismes ķermenī, gan atrasties ārpus tā. Tas atkarīgs no tā, kā vēlaties izvietot gaismekļus – vai vienam sensoram pievienot vairāku bezsensoru lampu ķēdi vai arī visas pieslēgt ar jau integrētiem sensoriem. Ja lampu ir salīdzinoši nedaudz, turklāt tās izvieto slēgtā teritorijā, droši var izvēlēties pēdējās, kam sensors un tā regulēšanas sistēma (krēslas pakāpe, degšanas ilgums, distance u.c.) iemontēta gaismas ķermeņa korpusā.

Šādu gaismas ķermeņu cena ir atkarīga no kvalitātes, funkcijām un citiem parametriem. Pazīstama ražotāja sensorgaismekļa cena ir aptuveni 35 lati.

Sensori

Ja gaismas ķermeņu ir daudz vai arī tie atrodas publiskā vidē, drošāk krēslas vai kustības sensorus uzstādīt atsevišķi. Krēslas sensoru cenas ir dažādas. Ķīnā ražotos fotorelejus (reaģē tikai uz saules gaismas daudzumu) var iegādāties pat par 3 latiem. Kvalitatīvi izstrādājumi maksā jau 20 latu.

Kustības sensoru cenas svārstās no 5 līdz pat 100 latiem, taču labus var iegādāties arī par 30 – 40 latiem.

Sensoru cena ir atkarīga arī no tehniskajiem rādītājiem. Kustības sensori, kuri reaģē 360 grādu leņķī, ir dārgāki par tiem, kuriem šis leņķis ir šaurāks. Cenu nosaka arī mitrumizturība – ir sensori, kurus var arī peldināt, un tie maksā ap 100 latiem. Šādi sensori gan vajadzīgi tikai retos gadījumos, parasti pietiek, ja IP koeficients ir 4. Taču speciālisti drošības labad iesaka tos novietot zem nojumītes, sargājot no lietus. Ideāls variants ir sensoru iebūvēt, piemēram, vārtu stabiņā, taču nevajadzētu arī pārcensties, jo savukārt ēnainā vietā tas bez vajadzības sāks darboties krietni agrāk.

Uzstādot kustības sensorus, ieteicams precīzi noregulēt to darbības leņķi, jo, fiksējot objektu pat tālāk par 10 metriem, tie sāks reaģēt arī uz to, kas notiek ārpus jūsu īpašuma.

Spuldzes ar fotoreleju

Ja dārzā jau ir uzstādītas lampas, tas vēl nenozīmē, ka viss jāpārtaisa, lai pieslēgtu sensorus. Veikalos var iegādāties arī ekonomiskās spuldzes, kurās jau ir iemontēts fotorelejs. Šīs spuldzes pašas līdz ar krēslas iestāšanos iedegas, bet rītos izslēdzas. Tiesa, tās ir visai lielas – aptuveni

14 cm augstas, tāpēc iespējams, ka vecie kupoli ir par mazu. Toties visu atsver kalpošanas ilgums – firma "Philips" dod 6 gadu garantiju. Lai spuldzes nokalpotu šo laiku, tās nevajadzētu pārāk bieži pašiem ieslēgt un izslēgt. Katra šāda iejaukšanās no malas samazina gaismekļa mūžu.

Šīs spuldzes ekonomiskajā grupā iedalītas tāpēc, ka, patērējot 15 W, tās spīd kā 75 W kvēlspuldzes. Tiesa, gan tikai vasarā, jo aukstumā spuldzē esošās gāzes vairs nespēj pilnvērtīgi sajaukties un tad tā spīd vairs kā 40 W spuldze.

Ieskrūvējot šādas spuldzes, patronā iebūvēto sensoru nedrīkst nosegt – tam jāpaliek stiklotā kupola zonā.

Šādu spuldžu cena sākas no 5,50 latiem, bet ir veikali, kur tās maksā pat divas reizes dārgāk.

Šādas spuldzes ir izdevīgas tad, ja gaismas ķermeņu nav pārāk daudz. Ja to skaits pārsniedz 60 – 70, tad izdevīgāk iegādāties atsevišķu fotoreleju un izmantot parastās spuldzes.

Konsultēja veikala "PROFS" tirdzniecības menedžeris Mikus Beinārs.

***

UZZIŅA

- IP koeficients ir divciparu skaitlis. Pirmais cipars apzīmē drošību pret putekļiem, otrais – mitrumizturību.

- Maksimālais koeficients pret putekļiem ir 7, pret mitrumu – 9.

- Ieteicams izvēlēties sensorus, kam putekļu koeficients ir vismaz 4, bet mitruma koeficients 4 – 7.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu