Īrijā minimālo algu apcērp līdz 5,4 latiem stundā (76)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lai risinātu samilzušās budžeta problēmas, kuras izraisījuši banku glābšanas pasākumi, Īrijas parlaments piektdien pieņēma likumu par minimālās algas samazināšanu par vienu eiro (0,7 latiem) stundā - līdz 7,65 eiro (5,4 latiem) stundā, savukārt šīs eiro zonas valsts premjeram joprojām tika saglabāta dāsna alga.

Vēstīts, ka prasību apcirpt minimālo algu īriem ir izvirzījis Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) kā vienu no priekšnoteikumiem, lai Īrija varētu dabūt starptautisko aizdevumu no SVF no Eiropas Savienības.

Labdarības organizācijas norādījušas, ka minimālo algu saņem apmēram 40 tūkstoši Īrijas iedzīvotāju jeb apmēram četri procenti strādājošo, un tās samazināšana viņiem draud ar nonākšanu galējā trūkumā, jo jau tā skopais atalgojums saruks vēl vairāk. Organizācijas prognozē, ka Īrijā drakonisko taupības pasākumu dēļ ir gaidāms milzīgs nabadzības pieaugums, savukārt arodbiedrības kritizējušas minimālās algas apcirpšanu un citus tēriņu samazināšanas pasākumus, norādot, ka visa īru tauta tiekot sodīta par dažu baņķieru alkatību un valdības kļūmīgo ekonomisko politiku.

Parlamenta piektdien pieņemtais likums, kas ir daļa pasākumiem ceļā uz 2011.gada budžeta pieņemšanas, arī paredz samazināt sabiedriskajā sektorā strādājošo pensijas, valdības vadītāja un ministru algas.

Tomēr arī pēc apcirpšanas premjers Braiens Kovens saņems dāsnu atalgojumu - tā apmērs būs 214 tūkstoši eiro (150 tūkstoši latu) gadā - par 14 tūkstošiem eiro (9840 latiem) mazāks nekā līdz šim. Ministru algas samazinātas par 10 tūkstošiem eiro (7000 latu).

Īrijas valdības īstenoto taupības pasākumi ir vērsti uz to, lai samazinātu līdz 2014.gadam budžeta deficītu līdz 3% no iekšzemes kopprodukta. To plānots panākt, īstenojot drastiskus sociālo pabalstu samazinājumus un paceļot nodokļus.

Komentāri (76)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu