Cik droša ir mikroviļņu krāsns?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā droši mājas apstākļos izmantot mikroviļņu krāsni, un vai tajā pagatavots ēdiens ir veselīgs?

Mikroviļņi ir augstas frekvences radioviļņi un ir daļa no elektromagnētiskā spektra. Mikroviļņus izmanto gan TV, ga radaros, gan medicīnā, gan mājsaimniecībā – ēdienu pagatavošanai. Mikroviļņus, līdzīgi kā gaismu, atstaro, pārnes vai absorbē dažādi materiāli. Pilnībā tos atstaro metāli, bet nemetāli (stikls, dažu veidu plastmasa) ir mikroviļņu caurlaidīgi, tāpēc šāda materiāla traukus var izmantot arī mikroviļņu krāsnīs.

Materiāli, kas satur ūdeni, piemēram, pārtika, šķidrumi, audi u.tml., absorbē mikroviļņu enerģiju, kura pārvēršas siltumā.

Lietojot mikroviļņu krāsnis atbilstoši ražotāja norādījumiem, to lietošana ir droša.

Tomēr ir jāievēro:

Mikroviļņu noplūde no krāsns ir iespējama, ja ir bojātas vai stipri netīras mikroviļņu krāsns durtiņas. Pirms lietošanas ir jāpārbauda, vai krāsns durtiņas aizveras cieši, vai darbojas drošības ierīce, kas piestiprināta pie durtiņām.

Mikroviļņu enerģiju var absorbēt cilvēka ķermenis, radot tajā siltuma sajūtu. Cilvēka ķermeņa audi ar vāju asinsapgādi (acis) un temperatūras kontroli, piemēram, sēklinieki, ir jutīgāki pret mikroviļņu iedarbību. Tomēr mikroviļņu krāsns tuvumā nekad netiek konstatēti tik lieli mikroviļņu līmeņi, kas varētu nelabvēlīgi iespaidot cilvēku veselību. Ir iespējamas vienīgi traumas - ādas apdegumi, ja izņem no krāsns karstus priekšmetus bez aizsarglīdzekļiem.

Raksturīgās īpatnības, sildot pārtiku mikroviļņu krāsnīs:

Ūdens mikroviļņu krāsnī pirms vārīšanās neburbuļo, kā tas notiek, to sildot uz parastas plīts. Tas pēkšņi kļūst ļoti karsts un sāk vārīties. Šo pēkšņo vārīšanos var apturēt ar vienu burbuli šķidrumā vai ieliekot svešu elementu, piemēram, karoti. Nezinot šo īpatnību, cilvēki var apdedzināties.

Pārtikas drošība – mikroviļņu enerģija pārtikā neiekļūst vienmērīgi. Tādēļ pārtika, kas sildīta mikroviļņu krāsnī, pēc izņemšanas no tās ir jāatstāj uz dažām minūtēm, lai siltums izplatās tajā vienmērīgi. Mikroviļņu krāsnī pagatavots ēdiens ir drošs un ar tādu pašu uzturvērtību kā citādā veidā pagatavotais. Galvenā atšķirība ir tā, ka mikroviļņu enerģija iekļūst dziļi pārtikā un samazinās iedarbības laiks. Mikroviļņi pārtikā nepaliek, un līdzīgi gaismai elektriskajā spuldzē izslēdzot tie izzūd.

Mikroviļņi absorbējas tikai pārtikā. Šim nolūkam ēdienu pagatavošanai (sasildīšanai vai atkausēšanai) jāizmanto piemēroti trauki vai iepakojums. Jāņem vērā, ka dažas plastmasas mikroviļņos var izkust. Mikroviļņiem piemērotie trauki paši nesasilst, jo sasilst tikai tajos esošais ēdiens. Tāpat arī neiesaka mikroviļņu krāsnī likt metāla traukus. Jaunākās un modernākās krāsnīs šo nosacījumu var neievērot. Ja metāla virsma saskaras ar krāsns sieniņām, var veidoties elektriskais loks, kas bojā sieniņas. Metāla folijā ielikta pārtika nesasils. Ja mikroviļņu krāsns darbojas bez tajā ievietotas pārtikas, mikroviļņu enerģija reflektējas (atstarojas) uz tās sienām un bojā tās.

Starptautiskā elektromagnētiskās drošības komiteja (ICES) ir noteikusi emisiju limitu 50 W/m2 jebkurā punktā no krāsns ārējās virsmas 5 cm attālumā. Praksē šis lielums ir ievērojami mazāks, jo līdz ar attāluma palielināšanaos mikroviļņu emisija samazinās – 50 cm attālumā no mikroviļņu krāsns cilvēks var saņemt tikai 1/100 daļu no iepriekšminētās robežvērtības.

Starptautiskās nejonizējošā starojuma aizsardzības komitejas noteikto vadlīniju vērtību un Eiropas Savienības padomes izstrādātās rekomendācijas iedzīvotāju aizsardzībai pret elektromagnētisko lauku iedarbību ievērošana, t.sk. arī mikroviļņu jomā, pasargā no jebkuras zināmas nelabvēlīgas iedarbības uz veselību.

Informāciju palīdzēja sagatavot Sabiedrības veselības aģentūras speciālisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu