Lai apkures katls kalpotu ilgi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai apkures katls kalpotu ilgi un droši, ieteicams to regulāri uzraudzīt un reizi gadā veikt tehnisko apkopi.

Vidējais apkures katlu darbības ilgums ir 15 gadi, tomēr reāli tiem mūžs ir daudz garāks, ja vien:

- iekārtu aizsargā no putekļiem un agresīvas vides (laku, krāsu un citiem izgarojumiem),

- novērš katlakmens veidošanos siltummainī (ūdens cietību),

- regulāri veic tekniskās apkopes.

Uzstādīšana

Katla pieslēgšanu vislabāk uzticēt sertificētam meistaram, kurš spēj nodrošināt kvalitatīvu uzstādīšanu, iedarbināšanu un vēlāk arī apkopi. Latvijā pagaidām gan ir tikai dažas apkures katlu izplatītājfirmas, kuras apmāca un sertificē uzstādītājus un servisa darbiniekus.

Pirms apkures katla uzstādīšanas svarīgi, pirmkārt, izsaukt skursteņslauķi, lai pārbaudītu dūmvadu,un, otrkārt,noskaidrot ūdens kvalitāti (paraugs jānes uz laboratoriju), lai nebūtu mehānisku piemaisījumu un ūdens cietība atbilstu normām.

Apkope

Katlu apkopi vislabāk veikt pirms apkures sezonas sākuma. Tad tā ir lētāka un arī pie meistara nav jāgaida rindā. Pieredze gan rāda, ka cilvēki visbiežāk apkopi vēlas veikt tieši rudens mēnešos.

Pārbaude prasa no pusstundas līdz trīs stundām. Apkopes ilgums ir atkarīgs no katla darba apstākļiem. Ja tas uzstādīts mitrā pagrabā, piekvēpušā virtuvē (ūdens un eļļas tvaiki) vai darbināts celtniecības laikā (putekļi), var būt nepieciešams nomainīt pat vairākas detaļas un mezglus.

Serviss

Ja konstatēts bojājums, nevajadzētu mēģināt pašam to novērst. Parasti šāda pašdarbība beidzas slikti – jāveic kvalificētāks remonts, ieskaitot detaļu nomaiņu. Reizēm pat tiek nopludināti dzīvokļi vai notiek gāzes avārija, kas ir bīstama dzīvībai. Tāpēc vienmēr, kad jūtama gāzes smaka, nekavējoties jāizslēdz katls, kā arī jāpārtrauc gāzes padeve (parasti tam domāts dzeltens noslēgkrāns).

Pirms zvanīt servisa firmai, noskaidrojiet katla ražotāju, modeli, lai meistars zinātu, kādi instrumenti, piederumi un rezerves daļas var būt nepieciešamas. Lielākoties speciālists ierodas 24 stundu, ziemā varētu būt pat astoņu stundu laikā. Iespējams, pirmo konsultāciju par bojājuma novēršanu servisa speciālisti var sniegt pa telefonu. Bieži traucējumus apkures katla darbībā izraisa dažas nepareizi nospiestas pogas katla vadības panelī vai citas viegli novēršamas kļūmes.

Servisa firmu ieteicams izvēlēties atbilstoši ražotāja pārstāvja ieteikumiem. Latvijā sertificētus savu katlu apkopes pakalpojumus piedāvā gan tikai daži ražotāji, piemēram, SIA "Robert Bosch" ("Junkers" apkures katlu izplatītājs), SIA "Buderus Baltic" ("Buderus" katlu izplatītājs) u.c.

Līgums

Servisa firmas piedāvā noslēgt apkopes līgumus, to priekšrocība – meistars pats atgādina, kad jāveic apkope. Noslēdzot šādu līgumu, jāsamaksā fiksēta summa, kurā ietilpst ikgadēja katla apskate un visu mezglu darbības pārbaude. Ja nepieciešams, veic arī to tīrīšanu vai nomaiņu.

Latvijā apkopes līgumu slēgšana vēl nav populāra, jo cilvēki par savu drošību, tas ir, par siltumu savā mājā diemžēl atceras tikai tad, kad apkures katls vairs nedarbojas.

Apkopes līgums maksā, sākot no 40 latiem gadā. Šajā summā neietilpst nomainīto detaļu cena.

Konsultēja "Junkers" servisa dienesta vadītājs Ingus Grants.

***

SVARĪGI

Ilgstošas prombūtnes laikā nav ieteicams ar gāzi un elektrību darbināmus apkures katlus atstāt bez uzraudzības. Ziemā vismaz pāris reižu nedēļā vajadzētu pārbaudīt, vai katls joprojām darbojas un ēka vai dzīvoklis tiek apsildīts. Citādi ūdens caurules var aizsalt un pārplīst.

***

UZZIŅA

- Meistara izsaukums maksā aptuveni 8 latus; pusstundas darba cena ir aptuveni 8 – 10 lati (katrai nākamajai pusstundai piemērotas atlaides).

- Siltummaiņa skalošana maksā ap 40 latiem.

- Elektrodu maiņa maksā 25 – 40 latus, atkarībā no katla modeļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu