Lapu vākšanas mehanizācija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rudens lapkritis sniedz daudz prieka dabas skaistuma apjūsmotājiem, taču piemājas dārzu un parku apsaimniekotājiem kritušās lapas sagādā rūpes, jo jāattīra gan celiņi, ietves un bruģēti laukumiņi, gan iekoptie zālieni.

Dārza tehnikas ražotāji piedāvā dažādus lapu savākšanai paredzētus aparātus un palīgierīces, lai šo darbu veikšanu atvieglotu un padarītu mazāk laikietilpīgu.

Vienkāršākajā variantā lapu savākšanai izmanto dažādas konstrukcijas grābekļus un ratiņus. Taču pat šādi elementāri darbarīki labā izpildījumā var krietni atvieglot zālienu monotono grābšanu vai celiņu slaucīšanu.

Firmas Kesmotors speciālisti stāsta, ka ikdienišķai lapu vai citu gružu savākšanai labi noder saliekama ķerra. Tā ir izgatavota no mīksta, bet pietiekami izturīga gumijota auduma un, noliekot ķerru zemē, ar grābekli var ērti savākt lapas. Šādas savācējķerras cena ir 32 lati.

Nākamais pakāpiens ir stumjams mehānisks lapu savācējs. Firmas Agri-Fal lapu savācēji ir ar 60 līdz 117 centimetru birstes platumu, un to cenas ir 129 līdz 329 lati. Mazākie aparāti ir ar rokām stumjami, bet lielākos modeļus var vilkt ar jebkuru mazo pašgājējtehniku, piemēram, minitraktoru, raideri vai kvadraciklu. Ar šādu ierīci no zālieniem var savākt ne tikai kritušās lapas, bet visu vasaru to var izmantot arī nopļautās zāles savākšanai. Mehāniskā savācēja birstei pēc vajadzības iespējams regulēt augstumu attiecībā pret zemi. Lielākajiem modeļiem savācējkurvja ietilpība ir līdz pat 700 litriem. Ja lapas zālienā ir pieblietējušās, savācējam priekšā var piestiprināt speciālu grābeklīti, kas lapas uzirdina un atvieglo savācējam darbu. Mehāniskajiem lapu savācējiem ir vienkārša konstrukcija, tādēļ to apkope un remonts arī nav sarežģīti. Bet, lai aparāts uzglabājot mazāk aizņemtu vietas, kurvi var salocīt.

Mehānisko slotu tāpat var izmantot gružu un lapu savākšanai visu vasaras sezonu, tikai uz cieta pamata. Ar šādu ierīci var uzkopt arī lielākas saimnieciskas telpas. Kesmotors piedāvā firmas Dolmar mehānisko slotu WK-80 par 149 latiem ar 80 centimetru platu darba platību. Bez galvenās horizontālās rotējošās birstes šai ierīcei malā ir papildu mazas birstītes, kas atvieglo apmaļu uzkopšanu.

Jāpiebilst, ka, zālienu regulāri pļaujot ar zāles pļāvēju arī rudenī, vienlaikus savāc arī lapas. Svarīgi, sākoties ziemai, ir savākt lapas, nopļauto zāli vai kritušos augļus, jo tas var ievērojami bojāt pa vasaru kopto zālienu.

Lapu pūtēji ir motorizētas ierīces, kas vai nu lapas aizpūš, vai arī savāc speciālā maisā. Dolmar jaudīgākais pūtējs PB 500 maksā 289 latus, un darba atvieglošanai to paredzēts piestiprināt uz muguras. Mazāko modeli PB 250 par 149 latiem var izmantot gan kā pūtēju, gan arī, pieliekot savācējmaisu, kā lapu savācēju. Turklāt savācēja variantā lapas maisā tiek iesūktas caur ventilatoru un sasmalcinātas, tādējādi labāk pieblietējoties. Lapu pūtējus biežāk izmanto lapu aizpūšanai no celiņiem, lai vēlāk no zāliena savāktu ar tehniku. Vēl šos pūtējus, ko darbina neliels benzīna motors, izmanto, lai uz cieta pamata lapas savāktu vienkopus.

Kesmotors piedāvā arī firmas Tielbuerger profesionālo tehniku. Piemēram, motorizētas pašgājēja slotas, kuru cenas ir no 600 latiem, paredzētas salīdzinoši lielu platību uzkopšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu