ES apstiprina Īrijas glābšanas plānu (12)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu finanšu ministri otrdien formāli apstiprināja 85 miljardus eiro (59,7 miljardu latu) vērto Īrijas glābšanas plānu - dažas stundas pirms Īrijas parlaments gatavojās balsot par taupības budžetu.

ES ministri "pieņēma lēmumu, sniedzot finansiālo palīdzību Īrijai un rekomendācijas, kuras paredz nosacījumus, kurus Dublinai jāievēro apmaiņā pret finansiālo palīdzību".

Īrijas finanšu ministrs Braiens Lenihens otrdien prezentēs 2011.gada budžetu, kurā paredzēti nodokļu paaugstinājumi un izdevumu samazinājumi sešu miljardu eiro (4,2 miljardu latu) apmērā.

ES informācijas avots ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka finansiālā palīdzība nav atkarīga no budžeta apstiprināšanas, taču "acīmredzot tas ir visai svarīgi".

Bloka paziņojumā paustie aizdevuma nosacījumi paredz Īrijas banku sistēmas restrukturizāciju, izaugsmi veicinošu reformu īstenošanu un Īrijas budžeta deficīta samazināšanu zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) līdz 2015.gadam, tādējādi par vienu gadu pagarinot iepriekšējo termiņu.

Pirmo aizdevuma maksājumu plānots izmantot, lai stabilizētu Īrijas banku sistēmu, kuru negatīvi skāra globālā finanšu krīze, nekustamo īpašumu tā dēvētā burbuļa pārsprāgšana un dziļākā recesija kopš 20.gadsmita 30.gadiem.

Desmit miljardi eiro (7,02 miljardi latu) nekavējoties tiks izmantoti Īrijas banku rekapitalizēšanai, 25 miljardi eiro (17,5 miljardi latu) tiks atvēlēti rezervēm, bet 50 miljardi eiro (35,1 miljards latu) segs Īrijas valdības budžeta finansēšanas nepieciešamības, norāda ES.

Kā ziņots, 67,5 miljardus eiro (47,4 miljardus latu) Īrijai piešķir ES un SVF, bet 17,5 miljardi eiro (12,2 miljardi latu) tiek atvēlēti no Īrijas valsts pensiju fonda.

Savukārt Lielbritānija valstij piedāvājusi 3,8 miljardus eiro (2,6 miljardus latu), Zviedrija - 600 miljonus eiro (421,6 miljonus latu), bet Dānija - 400 miljonus eiro (281,1 miljonu latu).

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu