Veļas mašīna – laika taupītāja

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsdienu straujajā dzīves ritmā reti kurā mājoklī iztiek bez veļas mazgājamās mašīnas. Kā jebkura cita sadzīves tehnika, arī modernās veļas mašīnas ir bagātīgi aprīkotas ar elektroniku, kas gādā par šo ierīču ērtāku lietošanu.

Šoruden pie mums tirdzniecībā nonāk jaunākās paaudzes Electrolux Time Manager veļas mašīnas, kuras vēl vairāk atvieglo piemērotākā mazgāšanas režīma izvēlēšanos.

Izvēloties jaunu veļas mazgājamo mašīnu, parasti svarīgākie parametri ir tās tehniskās iespējas, kā arī cena un gabarīti. Klasiskie mašīnas izmēri ir 60x85x60 (platums, augstums un dziļums centimetros). Mazgabarīta vannasistabām vai virtuvēm paredzēti modeļi ar līdz 40–45 centimetriem samazinātu platumu vai dziļumu. Turklāt šaurā telpā būs ērtāk lietot mašīnu ar augšējo jeb vertikālo ielādi, nevis tradicionālas konstrukcijas ierīci ar frontālo veļas ielādi jeb ar durtiņām no priekšpuses.

Efektivitāte un funkcijas

Mašīnas vērtību ietekmē ne tikai markas prestižs, modeļa līmenis un modernās elektronikas daudzums, bet arī tādas objektīvi izmērāmas lietas kā efektivitātes klases. Veļas mašīnām tiek norādītas enerģijas efektivitātes, mazgāšanas efektivitātes un centrifūgas klases. Enerģijas efektivitāte ir enerģijas daudzums kilovatstundās (kWh), ko mašīna patērē, lai izmazgātu vienu porciju veļas. Jaunākie modeļi patērē aptuveni 1 kWh vai pat nedaudz mazāk. Mazgāšanas efektivitātes klase tiek noteikta, konkrētā modeļa testēšanas rezultātus salīdzinot ar profesionālo ierīču spējām – cik kvalitatīvi un saudzīgi drēbes tiek izmazgātas. Jaunākajiem modeļiem ir lielāka režīmu dažādība – sākot no visai intensīvas mazgāšanas samērā netīrām izturīga auduma drēbēm un beidzot ar ļoti saudzīgu programmu smalkiem vilnas izstrādājumiem. Centrifūgas efektivitātes klase pamatā ir saistīta ar tās dzinēja jaudu jeb maksimālo apgriezienu skaitu minūtē. Augstākās klases modeļu centrifūgas spēj attīstīt līdz 1800 apgr./min. Jo šis rādītājs augstāks, jo sausāku veļu no mašīnas varēs izņemt, turklāt žāvēšana prasīs īsāku laiku. Tomēr ne visu audumu drēbēm tik jaudīga centrifūga ir nepieciešama, bet, piemēram, vilnas izstrādājumiem pārāk lieli apgriezieni ir pat nevēlami. Tādēļ augstākās klases modeļiem ir iespējama pakāpeniska centrifūgas apgriezienu regulēšana, ko parasti mašīna veic automātiski pēc attiecīgās programmas ievadīšanas.

Starp veļas mašīnu raksturojošiem lielumiem tiek minēta arī ietilpība kilogramos jeb drēbju daudzums, ko mašīna vienā reizē var labi izmazgāt. Jaunākās paaudzes mašīnām ir automātiskā veļas nosvēršanas funkcija. Ja tādas nav, var vadīties pēc aptuveniem aprēķiniem. Vienā reizē var likt pilnu bāku ar sausu kokvilnas veļu, ja tā nav saspiesta. Sintētiku drīkst likt vairāk nekā pusi no bākas apjoma, bet vilnas audumu – tikai vienu trešdaļu.

Vēl tiek norādīts izlietotā ūdens daudzums vienam pilnam mazgāšanas ciklam, kā arī skalošanas režīmi. Labāk aprīkotiem modeļiem ir sistēma, kas pielāgo ūdens un enerģijas patēriņu ielādētās veļas daudzumam. Piemēram, daļējas ielādes režīmā – ja mazgā mazāk veļas, mazāk tiek patērēts ūdens, enerģija un pulveris. Svarīgi ir arī filtri, kas aiztur sīkos priekšmetus, ja tie atstāti drēbēs. Aprīkojuma sarakstā bieži ir bloķējošs mehānisms, kas neļauj durvis nejauši atvērt. Augstākas klases mašīnām iespējams bloķēt programmas slēdžus, lai bērni nevarētu tos sagrozīt.

Electrolux Time Manager

Pasaules vadošais sadzīves tehnikas ražotājs Electrolux laidis klajā jaunu veļas mašīnu sēriju Time Manager. Electrolux Latvia ģenerāldirektors Raimonds Vāvere stāsta: "Mēs uzskatām, ka ierīce nedrīkst būt tā, kas nosaka klienta laika grafiku, lietotājam pašam jāplāno savs laiks. Tāpēc mēs piedāvājam pielāgojamu veļas mazgājamo mašīnu ar plašu iespēju spektru, jo ir daudz citu lietu, kas apgrūtina dzīvi ikdienā."

Šīs jaunākās paaudzes mašīnas lietotājiem sniedz krietni plašākas mazgāšanas ciklu izvēles iespējas nekā līdz šim pierastā atsevišķu programmu izvēle. Vadoties pēc drēbju specifiskajām īpašībām, iespējams precīzāk iestatīt mazgāšanas laiku.

Time Manager aprīkota ar lielu viegli lietojamu šķidro kristālu ekrānu un sniedz padomus veļas mazgāšanai konkrētā ilgumā, bet to var arī neņemt vērā un izvēlēties individuālu mazgāšanas cikla laiku. Izvēlnes slēdzis ļauj ērti mainīt iestatīto laiku. Augstākas klases modeļiem ekrānā norādīts laiks, cikos mazgāšanas cikls būs pabeigts, bet citiem modeļiem tiek norādīts atlikušais mazgāšanas laiks, tādā veidā atvieglojot lietotāja darbu. Time Manager ir vairāk nekā veļas mašīna ar iebūvētu pulksteni, kas ļauj samazināt mazgāšanai patērēto laiku un enerģiju. Šī tehnoloģija sniedz iespēju precīzi plānot savu laiku un mazgāšanas laikā mierīgi nodarboties ar citām lietām.

Time Manager izveidots, ņemot vērā Electrolux klientu viedokļus – pēc viņu domām, iestatītie veļas mazgāšanas cikli ir pārāk ilgi, lietotāji ir piesaistīti un atkarīgi no iestatītā ierīces darba grafika un nespēj paši plānot savu laiku. Patiesībā arvien vairāk mūsdienās pieejamo veļas mazgājamo mašīnu veļu mazgā rūpīgāk, nekā vairākumā gadījumu tas būtu nepieciešams, līdz ar to iekārtu darba cikls ir ilgāks nekā agrāk izmantotajām veļas mazgājamajām mašīnām.

Raimonds Vāvere stāsta: "Ne vienmēr veļas tīrība ir atkarīga no mazgāšanas ilguma. Laiks, kas nepieciešams veļas mazgāšanai, ir svarīgs faktors, lai panāktu labu un kvalitatīvu rezultātu, taču mūsdienu progresīvās tehnoloģijas piedāvā samazināt veļas mazgāšanas laiku, nemazinot kvalitāti. Time Manager ir vislabākais piemērs."

***

DER ZINĀT

Kvalificēta uzstādīšana

Pārvedot mājās jaunu veļas mašīnu, svarīgi ievērot visas ar uzstādīšanu un pieslēgšanu saistītās instrukcijas

• Jānoņem visi ierīces transportēšanai paredzētie stiprinājumi

• Mašīna precīzi jānolīmeņo. No tā atkarīgs veļas mašīnas darbības troksnis un pat kalpošanas mūžs

• Automātiskajās veļas mašīnās jāizmanto tikai šādai tehnikai speciāli paredzēts pulveris

***

EFEKTIVITĀTES KLASE

Lai, pērkot jaunu veļas mazgājamo mašīnu, varētu vieglāk orientēties, kurš modelis visefektīvāk patērē enerģiju, kurš efektīvāk izmazgā veļu un kuram ir jaudīgākā centrifūga, ir ieviesta vienota apzīmējumu sistēma. Vislabākie rādītāji ir

A un B klašu iekārtām. Dažas firmas saviem jaunākajiem modeļiem izmanto enerģijas patēriņa klases apzīmējumu A plus, kuriem esot vēl par 10% labāki rādītāji nekā A klases veļas mašīnām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu