Obama iestājas par interneta brīvību Ķīnā (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šanhajā pirmdien tiekoties ar studentiem, ASV prezidents Baraks Obama pauda atbalstu politiskajām tiesībām un vārda brīvībai internetā.

Ķīnas apmeklējuma sākumā teiktā ASV prezidenta uzruna tika pārraidīta tiešajā translācijā globālajā tīmeklī, arī Ķīnas televīzijā.

Obama norādīja, ka ASV un Ķīnai, sāncenšiem ekonomikas jomā, nav jābūt ienaidniekiem.

"Es vienmēr esmu iestājies par brīvību interneta lietošanā. Esmu liels cenzūras pretinieks," norādīja Obama. "Es uzskatu - jo brīvāk plūst informācija, jo spēcīgāka kļūst sabiedrība."

Tikšanās laikā Obama gan no klātesošajiem studentiem, gan arī interneta lietotājiem saņēma jautājumus. To diapazons bija visai plašs - no vispārējām tiesībām un Taivānas līdz ķīniešu izcelsmes NBA basketbola zvaigznei Jao Minam.

Prezidents, kurš saņēmis kritiku par to, ka nepietiekami uzsver cilvēktiesību jautājumus, lai tādējādi izpatiku Pekinai, mudināja visur ievērot universālās tiesības - politiskās izpausmes, reliģijas un informācijas brīvību.

"Šīm [tiesībām] jābūt nodrošinātām visiem cilvēkiem, arī etniskajām un reliģiskajām minoritātēm, vienalga, vai tas būtu ASV, Ķīnā vai jebkurā citā valstī," sacīja Obama.

Obama savā pirmajā vizītē Ķīnā ieradās svētdienas vakarā, lai trīs dienas ilgā apmeklējuma laikā pārliecinātu Pekinu, ka Vašingtona ir tās partneris. Obama Šanhajā ieradās no Singapūras, kur viņš tikās ar citiem Āzijas Klusā okeāna reģiona valstu līderiem.

Sagaidāms, ka sarunās ar Ķīnas prezidentu Hu Dziņtao, premjerministru Veņu Dzjabao un citām augstām amatpersonām Obama apspriedīs tirdzniecības nesaskaņas, Ķīnas juaņas vērtību, centienus cīnīties pret globālo sasilšanu, Ziemeļkorejas un Irānas kodolprogrammas, kā arī daudzus citus jautājumus.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu