Kurzemē aizliedz audzēt ĢMO

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Visi Kurzemes novadi aizlieguši savā teritorijā audzēt ģenētiski modificētos (ĢM) kultūraugus. Šobrīd jau 90 Latvijas novadi no 109 pieņēmuši saistošos noteikumus par ĢM kultūraugu audzēšanas aizliegumu, noskaidroja TVNET.

Visi 90 novadi ir pieņēmuši saistošos noteikumus par ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanu novada teritorijā, savukārt sešos novados, kuru iedzīvotāji izteikuši vēlmi veidot no ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO) brīvās zonas, vēl par šo ieceri norisinās sabiedriskā apspriešana.

Jau vēstīts, ka 2009.gada jūlijā stājās spēkā grozījumi ĢMO aprites likumā, kas paredz tiesības pašvaldībām pēc iedzīvotāju ierosinājuma pieņemt lēmumu veidot savu teritoriju kā brīvu no ĢMO, nosakot ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas aizliegumu visā pašvaldības teritorijā vai daļā no tās.

ĢMO ir dzīvie organismi, kas ir pārveidoti ar citu organismu gēniem. Izplatītākie ģenētiski modificētie augi galvenokārt ir soja un kukurūza, taču pašlaik jau pasaulē pārtikā plaši izmanto arī ģenētiski modificētus rīsus un rapsi. Pašlaik Eiropas Savienībā gan atļauta tikai vienas ģenētiski modificētas kukurūzas šķirnes audzēšana.

Latvijā šo jomu regulē ĢMO aprites likums, un tas noteic, ka pašvaldības ar saistošiem noteikumiem var aizliegt ĢM kultūraugu audzēšanu tās administratīvajā teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu