Situācija Mjanmā neatslābst - militāristi atkal šāvuši uz neapbruņotiem demonstrantiem (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunākā informācija no Mjanmas liecina, ka valdošās militārās huntas militārie spēki atkal atklājuši uguni uz neapbruņotajiem protestētājiem.

Aculiecinieki stāsta, ka nav skaidrs, vai armija apzināti šāvusi protestētāju pūlī vai arī raidījusi šāvienus virs to galvām, tomēr vismaz viens cilvēks no gūtajiem ievainojumiem miris.

Huntas pārstāvji atkal un atkal piedraud ar nopietnām sekām, ja budistu mūku vadīto grandiozo protestu dalībnieki neizklīdīs.

Jauni protesti šodien atsākušies pēc šonakt veiktajiem reidiem vairākos klosteros. Varas iestādes arestējušas simtiem mūku.

Ngvekjarjanas klosterim izdauzīti logi un zemē redzamas stiklu šķembas un patronu čaulītes, ziņo aculiecinieki.

Pēc viņu teiktā, drošībnieki iebrukuši vēl vienā netālā klosterī, taču par to sīkāka informācija nav pieejama.

Apkaimes iedzīvotāji raudājuši, ieraugot klosterim nodarītos postījumus, un saka, ka no Ngvekjarjanas klostera aizvesti vismaz 100 no tur bijušajiem 230 mūkiem.

Ceturtdienas rītā atgriezušies daži no drošībniekiem aizbēguši mūki, kuriem ir acīmredzamas savainojumu pēdas.

Aresti sekoja pēc tam, kad Mjanmas drošības spēki trešdien vardarbīgi apspieda mūku vadītos protestus pret valdību, nogalinot vismaz piecus cilvēkus.

Trešdien policija pirmo reizi vērsās pret protestētājiem, lietojot stekus, asaru gāzi un šaujamieročus.

Mjanmas militārās huntas drošības spēki centās izklīdināt kārtējo pret režīmu vērsto demokrātijas atbalstītāju masveida demonstrāciju.

Kā ziņo aculiecinieki, apšaudes izcēlās pie Jangonas nozīmīgākās budistu svētvietas - Švedagonas pagodas. Pie šīs pagodas mūki pulcējas mierīgiem pret valdību vērstiem protesta gājieniem. Par spīti drošības spēku vardarbībai pie Švedagonas pagodas, protesta demonstrācijas notika citos Jangonas rajonos.

Policija arestējusi vismaz 200 cilvēkus, no kuriem aptuveni 100 ir mūki.

Kā jau ziņots, desmitiem tūkstoši protestētāju ceturtdien stājās pretī bruņotiem karavīriem un policistiem bloķētajās ielās Mjanmas lielākās pilsētas Jangonas centrā, nepakļaujoties Mjanmas militārās huntas draudiem pēc trešdien notikušās asiņainās demonstrantu izklīdināšanas.

Sākotnēji vairāki simti protestētāju sapulcējās pie policistu un karavīru izveidotajām barikādēm pie Sule pagodas pilsētas centrā, kas pēdējās dienās bija budistu mūku vadīto protestētāju viena no pulcēšanās vietām.

Protestētāji, sitot plaukstas, nodziedāja valsts himnu un pēc tam sāka skandināt: "Lai mēs būtu brīvi no visām briesmām, lai mēs būtu brīvi no nabadzības, lai mūsu sirdīs un prātos būtu miers."

Neskatoties uz bruņotas armijas izvietošanu ielās, demonstrantu skaits Jangonas centrā strauji pieauga un ātri sasniedza vairākus desmitus tūkstošu, taču viņu vidū bija redzami tikai daži mūki..

Notikumi Mjanmā nonākuši pasaules uzmanības centrā. Daudzas valstis brīdinājušas Mjanmas militāro huntu par nopietnām sekām, ja tā izvērsīs vardarbību pret civiliedzīvotājiem.

Pēdējie demokrātijas atbalstītāju protesti Mjanmā 1988.gadā arī tika izjaukti ar provokatoru palīdzību. Toreiz, apspiežot demokrātijas atbalstītāju protestus, hunta nogalināja vismaz 3000 cilvēku.

Pret valdību vērstās demonstrācijas sākās 15.augustā, kad negaidīti tika divkārt paceltas degvielas cenas, kas nabadzīgajiem iedzīvotājiem nav pa kabatai.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu