SVF pauž pārliecību par Īrijas izglābšanu (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ir pārliecināts, ka finanšu krīzes skartā Īrijas ekonomika atveseļosies, pateicoties valstij piešķirtajam 85 miljardu eiro (59,7 miljardu latu) aizdevumam, pirmdien paziņoja fonda izpilddirektora pirmais vietnieks Džons Lipskis.

Viņš pavēstīja, ka Eiropas Savienības (ES) un SVF aizdevums ir ambicioza operācija, lai restrukturizētu Īrijas ekonomiku.

"Tā ir plaša vidēja termiņa programma, kura ir ambicioza un ļoti labi izstrādāta," norādīja Lipskis. "Neskatoties uz sarežģījumiem, mēs esam pārliecināti, ka mums izdosies Īriju atgriezt uz pareizā ceļa."

Kā ziņots, svētdien Briselē aizvadītajā eirozonas finanšu ministru sanāksmē tika apstiprināta 85 miljardu eiro vērta palīdzības programma Īrijai, no kuras 35 miljardi eiro (24,5 miljardi latu) tiks atvēlēti valsts banku sektoram.

Īrijas bankas, kuras veica vērienīgas investīcijas nekustamo īpašumu nozarē, kas vēlāk piedzīvoja sabrukumu, nekavējoties saņems desmit miljardus eiro (7,02 miljardus latu), taču tām būs arī nepieciešams samazināt to apjomu.

Savukārt 50 miljardi eiro (35,1 miljards latu) tiks novirzīti valdības ikdienas izdevumiem, bet Lielbritānija, Dānija un Zviedrija Īrijai piešķirs divpusējos aizdevumus aptuveni piecu miljardu eiro (3,5 miljardu latu) apmērā.

Svētdien panāktajā darījumā Īrijai arī tika piešķirts papildu laiku līdz 2015.gadam, lai valsts varētu samazināt budžeta deficītu, kas šogad sasniedzis 32% no iekšzemes kopprodukta (IKP), līdz ES noteiktajam 3% līmenim.

Aizdevuma vidējā procentu likme būs 5,8%.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu