Īrijas prese nosoda ES un SVF valstij piešķirto aizdevumu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Īrijas prese pirmdien nosodīja valstij piešķirto aizdevumu, norādot, ka tas apgrūtina Īrijas iedzīvotājus ar neiespējamu parādsaistību slogu un nozīmē valsts pārdošanu starptautiskām institūcijām.

"Valsts ir nodota," vēsta laikrakstā "Irish Daily Mail" publicētais virsraksts, redaktoram piebilstot: "Mēs krītam bez drošības tīkla."

"Viņi pieprasa mums iztukšot valsts krājkasi, vienīgo naudu, kas mums ir palikusi. Mēs esam pārdevuši savas pirmdzimtības tiesības par putru," raksta "Irish Daily Mail".

Kā ziņots, svētdien Briselē aizvadītajā eirozonas finanšu ministru sanāksmē tika apstiprināta 85 miljardu eiro (59,7 miljardu latu) vērta palīdzības programma Īrijai, no kuras 35 miljardi eiro (24,5 miljardi latu) tiks atvēlēti valsts banku sektoram.

Savukārt Īrija ir piekritusi šai programmai piešķirt 17,5 miljardus eiro (12,2 miljardus latu) un reformēt nacionālo pensiju rezerves fondu un citus iekšzemes naudas avotus.

Laikraksts "Irish Sun" uzsver, ka šis darījums "mums visiem paredz briesmīgu parādsaistību paaudzes" un nosodīja aizdevumam piemēroto 5,8% procentu likmi kā "diezgan represīvu".

"Tās ir iedomas - iztēloties, ka Īrijas iedzīvotāji var atļauties šo aizdevumu. Nodokļu maksātājiem tiek uzkrauts viss smagums, kamēr obligāciju īpašnieki paliek neskarti. Tas ir skandāls, pilnīgs skandāls," raksta izdevums.

Arī "Irish Examiner" pauda tādu pašu uzskatu, uzsverot, ka Īriju iedragās procentu maksājumi miljardiem eiro gadā.

"Tā vietā, lai izglābtu valsti, tā varētu tikt nogremdēta," vēsta "Irish Examiner", piebilstot, ka "šīs procentu likmes rada finansiālo slogu, kas radīs neatgriezeniskus postījumus Īrijas sabiedrībai vairāku paaudžu garumā."

Tomēr vairāki laikraksti pauduši krietni pragmatiskāku uzskatu.

"Irish Times" valsts glābšanu nodēvēja par "smagu, taču svarīgu darījumu, piebilstot, ka "šī programma būs nepatīkama daudziem cilvēkiem. Taču tā ir labāka par nekādu darījumu".

Savukārt "Irish Independent" raksta, ka procentu likme "rada vilšanos," taču šī programma varētu nostrādāt, un mums kaut kādā veidā ir jāatrod maksāšanas līdzekļi".

Tajā pat laikā Īrijas premjerministrs Braiens Kovens pēc aizdevuma piešķiršanas uzsvēra, ka šis "ir labākais iespējamais darījums" Īrijai un tās tautai.

"Šis darījums nodrošinās mums iespēju virzīties uz priekšu ar drošu finansējumu mūsu svarīgajiem valsts pakalpojumiem, labklājības sistēmai un mūsu sabiedrības visneaizsargātākajiem locekļiem, kuri uz to paļāvās," sacīja Kovens. "Un tā sniedz Īrijai nepieciešamo laiku un telpu, lai varētu veiksmīgi un nešaubīgi atrisināt bezprecedenta problēmas, ar ko mēs esam saskārušies kopš globālās ekonomikas krīzes sākuma."

Viņš arī uzsvēra, ka bez šī aizdevuma nepieciešamie nodokļu paaugstinājumi un izdevumu samazinājumi būtu krietni bargāki.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu